Thursday, April 2, 2009

ERTI SYUKUR YANG SEBENAR!

Sebentar tadi, khutbah Juma'at di Masjid UIAM mengetarkan hatiku..Khatibnya ialah khatib kegemaranku iaitu Prof Dr. Abdul Razak al-Sa'di. Beliau ini lecturer di Department Arabic. Di antara kelebihan beliau ialah susun atur perkataan dan bahasa yang indah semasa berkhutbah. Senang difaham, isunya luar biasa dan menarik. daripada cara penyampaian dan isi kandungan khutbah jelas menampakkan keilmuannya sebagai seorang yang alim. Gua respekk tu!

Ringkasnya hari ini beliau membicarakan tentang syukur..Syukur ni katanya merupakan sifat para nabi. Buktinya :

1- Nabi Ibrahim (al-Nahl[16.120] Sesungguhnya Nabi Ibrahim adalah merupakan "satu umat" (walaupun Ia seorang diri); ia takat bulat-bulat kepada Allah, lagi berdiri teguh di atas dasar tauhid; dan ia tidak pernah menjadi dari orang-orang yang musyrik. [16.121] Ia sentiasa bersyukur akan nikmat-nikmat Allah; Allah telah memilihnya (menjadi Nabi) dan memberi hidayah petunjuk kepadanya ke jalan yang lurus.

2- Penumpang kapal nabi Nuh (al-Isra'[17.2] Dan Kami telah memberikan Nabi Musa Kitab Taurat, dan Kami jadikan Kitab itu petunjuk bagi Bani Israil (serta Kami perintahkan mereka): "Janganlah kamu jadikan yang lain daripadaKu sebagai Tuhan (untuk menyerahkan urusan kamu kepadanya)". [17.3] (Wahai) keturunan orang-orang yang telah Kami bawa bersama-sama dengan Nabi Nuh (di dalam bahtera)! Sesungguhnya ia adalah seorang hamba yang bersyukur.

3- Luqman (Luqman31.12] Dan sesungguhnya Kami telah memberi kepada Luqman, hikmat kebijaksanaan, (serta Kami perintahkan kepadanya): Bersyukurlah kepada Allah (akan segala nikmatNya kepadamu)". Dan sesiapa yang bersyukur maka faedahnya itu hanyalah terpulang kepada dirinya sendiri, dan sesiapa yang tidak bersyukur (maka tidaklah menjadi hal kepada Allah), kerana sesungguhnya Allah Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.

Prof al-Sa'di sememangnya pandai menarik perhatian pendengar apabila memulakan khutbahnya dengan membawa sebuah hadith yang ajaib daripada kisah bani Israil yang termaktub di dalam Sahih al-Bukhari & Muslim...Renungkanlah..adakah kita ini benar-benat bersyukur?


Hadis Sahih Bukhari Jilid 3. Hadis Nombor 1511.

Dari Abu Hurairah r.a.: Ia mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: "Ada tiga orang dari Bani Israil yang masing-masingnya berpenyakit kusta, botak dan buta. Tuhan hendak menguji, lalu mengutus malaikat menemui mereka. Malaikat itu datang lebih dahulu kepada yang berpenyakit kusta. Kata malaikat itu: "Apakah sesuatu yang paling engkau sukai?" Jawabnya: "Warna yang bagus dan kulit yang bagus! Orang banyak telah jijik melihat ku!" Malaikat itu mengusapnya. Lalu hilanglah penyakitnya. Kemudian diberi warna yang bagus dan kulit yang bagus. Kata malaikat: "Apakah harta yang paling engkau sukai? "Jawabnya: "Unta!" Lalu ia diberi unta yang bunting sepuluh bulan. Kata malaikat: " Engkau akan diberi keberkatan",

Kemudian malaikat itu datang kepada orang yang botak seraya berkata: "Apakah sesuatu yang paling engkau sukai?" Katanya: "Rambut yang bagus dan botak ini hilang dari aku kerana orang banyak telah jijik melihat ku". Malaikat itu lalu mengusapnya maka hilanglah botaknya dan ia diberi rambut yang bagus. Kata malaikat: "Apakah harta yang paling engkau sukai'?" Katanya: "Lembu!" Malaikat itu lalu memberinya seekor lembu yang bunting, seraya berkata: " Engkau akan diberi keberkatan".

Kemudian malaikat itu datang pula kepada orang yang buta, seraya berkata: "Apakah sesuatu yang paling engkau sukai?" Jawabnya: "Mudah-mudahan Tuhan mengembalikan penglihatan ku supaya dapat melihat manusia". Malaikat itu pun mengusapnya. Tuhan mengembalikan penglihatannya. Kata malaikat: "Apakah harta yang paling engkau sukai?" Jawabnya: "Kambing!" Malaikat itu lalu memberinya kambing yang bunting.

Sesudah itu beranaklah unta dan lembu, dan kambing beranak pula. Maka orang-orang itu mempunyai lembah yang dipenuhi unta, lembah yang dipenuhi lembu dan, lembah yang dipenuhi kambing. Kemudian datanglah malaikat yang dahulu kepada orang yang tadinya berpenyakit kusta dalam rupa dan keadaannya (yang menyedihkan), seraya katanya: "Saya ini seorang laki-laki miskin yang telah melintasi bukit dalam perjalanan. Maka pada hari ini tiadalah yang menyampaikan melainkan Tuhan. Kemudian saya datang kepada engkau untuk meminta dengan nama Tuhan yang telah memberi engkau dengan warna yang bagus dan harta berupa unta, agar engkau sudi mencukupkan belanja dalam perjalanan ku".

Kata orang itu: "Kewajiban-kewajiban yang lain masih banyak!" Kata malaikat itu padanya: "Seakan-akan saya telah mengenal engkau. Bukankah engkau dahulunya berpenyakit kusta dan orang banyak jijik melihat engkau, lagi miskin, tetapi kemudian Tuhan memberi kebaikan dan kekayaan kepada engkau?" Kata orang itu: "Harta ini saya warisi dari bapa dan nenek saya". Kata malaikat: "Kalau engkau dusta, Tuhan akan menjadikan engkau sebagaimana keadaan engkau dahulunya!"

Dan kemudian malaikat itu datang kepada orang yang dahulunya botak dengan rupa dan keadaan yang menyedihkan, lalu dikatakannya pula sebagai perkataan kepada orang tadi. Orang itu pun menjawab sebagai jawapan orang itu pula. Malaikat lalu berkata: "Kalau engkau dusta Tuhan akan menjadikan engkau sebagaimana keadaan engkau dahulunya".

Dan kemudian ia datang kepada orang yang dahulunya buta dengan rupa yang menyedihkan, seraya berkata: "Saya ini seorang laki-laki miskin dan telah melintasi bukit dalam perjalanan ku. Maka had ini tiada yang akan menyampaikan melainkan Tuhan. Saya datang kepada engkau untuk meminta dengan nama Tuhan yang telah memberi penglihatan dan kambing kepada engkau untuk mencukupkan perbekalanku dalam perjalanan ku ".

Kata orang itu: "Saya dahulunya buta. Tuhan lalu mengembalikan penglihatan saya. Dahulunya saya miskin dan Tuhan telah mengayakan saya. Sebab itu ambillah sesukamu! Demi Allah! Hari ini saya tiada akan mencegah engkau mengambilnya kerana Allah, berapa saja". Kata malaikat" itu: "Peganglah harta engkau! Sesungguhnya kamu diuji. Tuhan telah rela (merasa senang) kepada engkau dan marah kepada dua orang kawan engkau".

INGATLAH BAHAWA UJIAN SEMASA SENANG PALING SUKAR UNTUYK DIHADAPI DAN DISYUKURI...

MATLAMAT TIDAK MENGHALALKAN CARA!

Kehadiran Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Ahmad Zahid Hamidi dan calon BN, Ismail Saffian di majlis makan malam perpaduan di Kampung Baru Kuala Sepetang, sebuah perkampungan nelayan di DUN Kuala Sepetang, Bukit Gantang malam tadi, kini telah menjadi bahan perbualan.


Ini kerana majlis tersebut diserikan dengan konsert tiga gadis manis berimej seksi selepas Zahid dan Ismail selesai menyampai ucapan meminta hadirin menyokong BN dalam pilihanraya kecil Parlimen Bukit Gantang 7 April ini.


Tiga artis Cina berseluar pendek biru dan singlet biru itu, menari dan menyanyi lagu rancak sewaktu Zahid sedang mengadakan sidang media di depan pentas tersebut.


Majlis makan malam perpaduan itu dihadiri oleh kira-kira 1,500 orang. Sebelum beredar, para wartawan menemui Zahid untuk meminta penjelasan berhubung ucapannya sebelum itu.
Dalam sidang akhbar tersebut, Zahid ditanya mengenai keberkesanan pendekatan nyanyian dan tarian yang digunakan bagi menarik pengundi Cina.


Dalam jawapannya, Ahmad menegaskan bahawa ia "harus dihormati kerana ia sebahagian daripada budaya Cina."


"Di kawasan saya, saya bukan memenangi hati orang Cina dengan tarian panas begini. Tetapi kita mesti hormat, ini adalah satu kebudayaan orang Cina," kata Zahid.


Zahid yang juga timbalan pengerusi Umno Perak mendakwa sokongan masyarakat Cina terhadap BN dalam pilihanraya kecil semakin bertambah.

Namun beliau tidak menjelaskan mengapa BN terpaksa memperagakan gadis seksi untuk memancing undi bagi BN.

ULASAN TAMBAHAN:

BILA MENONTON VIDEO MAJLIS ITU DI (http://www.youtube.com/watch?v=C1POW2-_G4M), MEMANG SAYA KESIAN DENGAN DATO ZAHID HAMIDI SELAKU MENTERI AGAMA. NAMPAK SANGAT BELIAU KALUT, RALAT DAN SERBA SALAH..INILAH BAHAYANYA POLITIK, DEMI UNTUK MENJAGA SOKONGAN SEGELINTIR KITA MUNGKIN TERPAKSA MENGGADAI PRINSIP. SEPATUTNYA BELIAU MENINGGALKAN MAJLIS TERSEBUT ATAU MENEGAH DARIPADA BERLANSUNGNYA TARIAN SEKSI SEDEMIKIAN (BILA TENGOK DI YOUTUBE TU..MEMANG BAHAYA DAN TAK MANIS UNTUK DISEKUTUI OLEH ORANG YANG BERCAKAP TENTANG AGAMA..MEMANG BELIAU AKAN TERPALIT LUMPUR SAMA WALAU APA SAHAJA ALASAN YANG DIBERIKAN).

ADA SEGELINITR PENYOKONG BN MENDAKWA WANITA PENARI ITU ADALAH SABOTAJ DAP YANG DIUNDANG UNTUK MENCEMAR NAMA BAIK DATO ZAHID..INI SIKAP DEFENSIVE KITA. APA YANG PENTING, PEMIMPIN ISLAM MESTI KUAT..KATAKAN TIDAK PADA YANG HARAM,JANGAN KOMPROMI..ADA JUGA ORANG CINA MARAH DENGAN KENYATAAN BELIAU YANG MENGATAKAN PERSEMBAHAN SEKSI ITU ADALAH BUDAYA CINA..CINA BUKANNYA TERUK SANGAT!

KESIMPULANNYA, TRAGEDI SEBEGINILAH DI ANTARA SEBAB MENGAPA SAYA MEMANG TIDAK BERMINAT DENGAN POLITIK..INGAT! MATLAMAT TIDAK MENGHALALKAN CARA.

Monday, March 30, 2009

AWASI SYAITAN-SYAITAN INI!!

SYAITAN DI WAKTU PAGI...


BUAT BENDA-BENDA HARAMKETIKA MAKAN...


CERAI..


PAKAIAN SEKSI..


LUPA IBU..


MEROKOK


TUNDUKKAN PANDANGAN


PERGI KERJA & MENIPU

DAN BANYAK LAGI TIPUAN-TIPUAN SYAITAN YANG TIDAK KITA SEDARI!!!!BERINGATLAH..SYAITAN TIDAK PERNAH BERHENTI MENYESATKAN KITA!

Why She Won't Wear Hijab!


A Discussion by A.Q. Alidost

A conversation for Muslim sisters:

"I'm so tired."

"Tired of what?"

"Of all these people judging me."

"Who judged you?"

"Like that woman, every time I sit with her, she tells me to wear hijab."


"Oh, hijab and music! The mother of all topics!"

"Yeah! I listen to music without hijab…haha!"

"Maybe she was just giving you advice."

"I don't need her advice. I know my religion. Can`t she mind her own
business?"

"Maybe you misunderstood. She was just being nice."

"Keeping out of my business, that would be nice..."

"But it's her duty to encourage you do to good."

"Trust me. That was no encouragement. And what do you mean `good` ?"

"Well, wearing hijab, that would be a good thing to do."

"Says who?"

"It's in the Qur'an, isn't it?"

"Yes. She did quote me something."

"She said Surah Nur, and other places of the Qur'an."

"Yes, but it's not a big sin anyway. Helping people and praying is more
important."

"True. But big things start with small things."


"That's a good point, but what you wear is not important. What's important
is to have a good healthy heart."

"What you wear is not important?""That's what I said."

"Then why do you spend an hour every morning fixing up?"


"What do you mean?"

"You spend money on cosmetics, not to mention all the time you spend on
fixing your hair and low-carb dieting."

"So?"

"So, your appearance IS important."


"No. I said wearing hijab is not an important thing in religion."

"If it's not an important thing in religion, why is it mentioned in the Holy
Qur'an?"


"You know I can't follow all that's in Qur'an."

"You mean God tells you something to do, you disobey and then it's OK?"

"Yes. God is forgiving."

"God is forgiving to those who repent and do not repeat their mistakes."

"Says who?"

"Says the same book that tells you to cover."

"But I don't like hijab, it limits my freedom."

"But the lotions, lipsticks, mascara and other cosmetics set you free?!
What`s your definition of freedom anyway?"


"Freedom is in doing whatever you like to do."

"No. Freedom is in doing the right thing, not in doing whatever we wish to do."


"Look! I've seen so many people who don't wear hijab and are nice people, and so many who wear hijab and are bad people."

"So what? There are people who are nice to you but are alcoholic. Should we all be alcoholics? You made a stupid point."

"I don't want to be an extremist or a fanatic. I'm OK the way I am without hijab."

"Then you are a secular fanatic. An extremist in disobeying God."

"You don't get it, if I wear hijab, who would marry me?!"

"So all these people with hijab never get married?!"

"Okay! What if I get married and my husband doesn't like it? And wants me to remove it?"

"What if your husband wants you to go out with him on a bank robbery?!"

"That's irrelevant, bank robbery is a crime."

"Disobeying your Creator is not a crime?"

"But then who would hire me?"

"A company that respects people for who they are."


"Not after 9-11"

"Yes. After 9-11. Don't you know about Hanan who just got into med school?
And the other one, what was her name, the girl who always wore a white hijab…ummm…"


"Yasmeen?"

"Yes. Yasmeen. She just finished her MBA and is now interning for GE."

"Why do you reduce religion to a piece of cloth anyway?"

"Why do you reduce womanhood to high heals and lipstick colors?"

"You didn't answer my question."

"In fact, I did. Hijab is not just a piece of cloth. It is obeying God in a difficult environment. It is courage, faith in action, and true womanhood.
But your short sleeves, tight pants…"

"That's called `fashion`, you live in a cave or
something? First of all, hijab was founded by men who wanted to control
women."

"Really? I did not know men could control women by hijab."

"Yes. That's what it is."

"What about the women who fight their husbands to wear hijab? And women in France who are forced to remove their hijab by men? What do you say about that?"

"Well, that's different."

"What difference? The woman who asked you to wear hijab…she was a woman, right?"

"Right, but…"

"But fashions that are designed and promoted by male-dominated corporations, set you free? Men have no control on exposing women and using them as a commodity?! Give me a break!"

"Wait, let me finish, I was saying…"

"Saying what? You think that men control women by hijab?"

"Yes."

"Specifically how?"

"By telling women how and what to wear, dummy!"

"Doesn't TV, magazines and movies tell you what to wear, and how to be `attractive'?"

"Of course, it's fashion."

"Isn't that control? Pressuring you to wear what they want you to wear?"

[Silence]

"Not just controlling you, but also controlling the market."

"What do you mean?"

"I mean, you are told to look skinny and anorexic like that woman on the cover of the magazine, by men who design those magazines and sell those products."

"I don't get it. What does hijab have to do with products."

"It has everything to do with that. Don't you see? Hijab is a threat to consumerism, women who spend billions of dollars to look skinny and live by standards of fashion designed by men…and then here is Islam, saying trash all that nonsense and focus on your soul, not on your looks, and do not worry what men think of your looks."

"Like I don't have to buy hijab? Isn't hijab a product?"

"Yes, it is. It is a product that sets you free from male-dominated consumerism."

"Stop lecturing me! I WILL NOT WEAR HIJAB!
It is awkward, outdated, and totally not suitable for this society ... Moreover, I am only 20 and too young to wear hijab!"

"Fine. Say that to your Lord, when you face Him on Judgment Day."

"Fine."

"Fine."

[Silence]

"Shut up and I don't want to hear more about hijab niqab schmijab Punjab!"

[Silence]

She stared at the mirror, tired of arguing with herself all this time.

Successful enough, she managed to shut the voices in her head, with her own opinions triumphant in victory on the matter, and a final modern decision accepted by the society - but rejected by the Faith:

"Yes!" - to curls on the hair - "No!" - to hijab!

"And he (/she) is indeed a failure who corrupts it [the soul]!"
[Holy Quran 91:10]

Subhana'Allah!!!

"Nay! You prefer the life of this world; While the hereafter is better and more lasting."
[Holy Quran: 87:16-17]


"You are the best community (Ummah) raised up for (the benefit of) humanity; enjoining what is right and forbidding what is wrong and believing in Allah."
[Holy Quran: 3:110]

Evil, be gone!

By CHOI TUCK WO in London

Trimizi Zainal creates hell for unearthly spirits which haunt mortals.

AT FIRST glance, Trimizi Zainal comes across as just another Malaysian student whom you’ll probably bump into in London’s Oxford Street.

Like any IT-savvy youngster, the 23-year-old stays connected when abroad. With his Yahoo! Messenger, he sends text messages, makes PC calls or chats with friends over the Internet.

Well, the similarity ends there. Trimizi is no ordinary Malaysian whom you would want to mess with.Over the next two months, this modern-day exorcist will conduct mobile clinics to rid victims, particularly the Malaysian community in Britain, of sihir (black magic) spells and disturbances by spiteful spirits.

Ustaz Trimizi, as he is known, is probably Malaysia’s youngest Islamic medical practitioner who specialises in undoing charms and witchcraft.

Fresh from a two-month trip to Cairo, he draws attention to what he describes as “the chillingly high number of Malaysian students found to be under the spell of black magic and djinn.”

Of the 1,200 students screened by him in Cairo, he claims that 153 were affected by djinn; 114, black magic; while 48 people suffered severe stress or depression. This makes up about a quarter of those screened, and because there are 8,000 Malaysian students in Egypt, the actual number of those afflicted could be higher, he says.

Trimizi, who has conducted similar screenings and carried out treatment in Yemen, Australia, Brunei, Japan and Singapore, besides Malaysia, says the number in Cairo is the highest he has found so far.“We’ve not done any large-scale screening in Britain before. The figure may turn out to be equally alarming,” he says.

Quranic verses

Together with Hamidi Abdul Rahman, chairman of UK-based Professional Islamic Support and Nurture Group (Pisang), Trimizi will conduct an intensive course on treating “illnesses caused by the unseen” in Bicester, Manchester and Leeds from April 10 to May 24. The pair will also hold a series of free mobile screening clinics in those cities as well as in Newcastle-Upon-Tyne from April 12 to May 24.

Obviously, the ustaz’s most powerful weapon is his Quranic verses; he uses them with dramatic effect to weaken and drive demons out from the afflicted.

“You can’t see the djinn in their original form. They can manifest themselves in any form and travel anywhere in an instant,” explains Trimizi.

“We usually ask where the djinn is from as well as its name,” he says, adding that those from Scotland, for instance, would reply with a Scottish accent.

Trimizi says he has encountered spirits from countries like Jordan, South Korea, China, India, Japan, Thailand, France and Australia.

“Most of the djinn spoke in Malay,” says Trimizi of his seven-year experience dealing with things from another world since he was 16.

He says there were cases where the powerful djinn – those controlled by evil bomohs – would challenge him and refuse to leave the victim’s body. They would even call for reinforcement from their bomoh masters, who would then talk terms with the ustaz. But Trimizi usually managed to cast out the spirits after three or four treatment sessions with the victim.

Personality changes

Trimizi says mass screenings involving recitation of Quranic verses could be held for as many as 200 people, with each session lasting about 15 minutes.

Those possessed by spirits may become hysterical or their facial expressions may change, he says. They are then taken aside and more holy verses are recited over them to exorcise the spirits.

“We can burn djinn with Quranic verses. You can hear them scream before they are weakened and leave the body,” says Trimizi.

The djinn, he says, have a hierarchy – from the powerful ones usually controlled by bomohs, to weaker ones which are wandering spirits.

Trimizi, who hails from Kuala Lumpur, says he has screened more than 20,000 people in Malaysia, mostly in Sabah and Sarawak, over the past seven years. Of that, 800 were treated for djinn affliction and black magic.

Trimizi has come a long way since he learnt the art from his grandmother at the age of eight in Taiping, Perak. After her death, he continued to study Islamic medicine from renowned teachers in Malaysia, Jordan, Saudi Arabia and Yemen.

Open mind

Hamidi says the most serious case in Britain so far involved a Malaysian family of seven – five were confirmed to be affected by djinn and black magic.

“The mother as well as her two daughters and two sons tested positive during the private screening last weekend,” he says, adding that the mother was a single parent while three members of the family suffered mental illnesses, causing extreme psychological trauma.“We plan to obtain their NHS medical records and publish a research paper on the relationship between mental health and djinn-affliction,” he said.

Hamidi says the family has responded well to treatment and counselling but would require regular sessions for more positive results.

He says they plan to hold at least nine large-scale screenings in Britain for more than 20,000 Malaysians, including 12,000 students and their kin.

He adds that they have received requests from Malaysians and other Asian communities to hold screenings in Glasgow, London, Swindon and Derbyshire.

“Apart from Indonesians and Bruneians, the Muslim communities – Pakistanis and Bangladeshis – from the Indian sub-continent are also keen on our help,” he says.

Hamidi says the screenings and treatment are free of charge and open to everyone regardless of nationality, gender, religion or creed.

Related stories:

Nail the offenders

Under a spell


ULASAN SAYA:

SAYA BUKAN TAK PERCAYA SANGAT DENGAN BENDA-BENDA BEGINI, TAPI SEBENARNYA DAKWAAN PERAWAT INI MASIH BOLEH DIPERTIKAIKAN..TAMBAHAN PULA APA YANG DIDAKWA BELIAU TIDAK DAPAT DIBUKTIKAN SECARA TERANG-TERANGAN..MACAM KES SUFIAH YANG DIDAKWA ADA UNSUR-UNSUR SIHIR, DITAKUTI ORANG-ORANG YANG BUAT SALAH AKAN MENYALAHKAN ORANG LAIN ATAU UNSUR SIHIR DENGAN KELAKUAN BURUK MEREKA...SAMA-SAMA KITA FIKIRKAN.