Friday, August 27, 2010

KISAH 'ALIYAH HAKIMAH BINTI ABDULLAH BUKHARI

Hari kedua kelahiran bayi saya ('Aliyah Hakimah) menjanjikan kebahagian hidup dan ketengangan yang lebib baik dari semalam.

1) Seawal jam 6.30 pagi saya ke wad 7B hospital selayang untuk rutin ujian darah selepas kidney transplant. Kemudian saya segera turun ke wad ICU untuk melihat kedaan isteri. Alhamdulillah beliau sudah sedar, namun pemindahan darah masih diteruskan. Beliau sudah boleh menulis untuk menyampaikan mesej.

2) Jam 8 pagi saya bertolak ke klinik bersalin untuk mengambil bayi kami. Menjelang jam 9.30 pagi ramai yang datang menziarahi bayi kami. Mereka yang amat baik hati melawat ialah, Dato' Ghani dan isteri, Bibi (adik isteri saya) dan suaminya, Adie (adik isteri saya), Khairul(sepupu saya)dan ibunya, Ustaz Muhammad dan keluarga. Setelah membayar bil bersalin (RM 2300), Dato' Ghani membawa bayi saya ke rumahnya di no 7 Lorong Titiwangsa 10. Sesampainya kami di sana, pemandu Dato' Ghani (abang Khalid) menanam uri bayi di satu sudut rumahnya. Ketibaan bayi saya ternyata disambut hangat oleh keluarga Dato' Ghani. Alhamdulillah, bilik bacaan dato' Ghani di tingkat 2 dijadikan bilik bayi bertuah ini.

3) Kira-kira jam 10.30 pagi, abang saya dari Putra Jya tiba untuk menjengok bayi bertuah kami. Abang saya bertanya kepada Dato' Ghani: dato ada berapa cucu? lalu datin Seri menjawab, : Kami ada 3 orang dan termasuk yang ni empatlah. Abang saya bakal membawa mesej kebahagian dengan rupa bayi ini ke kampung kerana beliau akan terus bertolak ke Kota Bharu sejurus selepas menziarahi bayi bertuah kami.

4)Saya yang tidak tidur semalam, mulai berasa pening dan dipaksa tidur di bilik tamu bawah. Selepas mandi, saya terlena sehingga jam 2 petang.

4) Bangkit dari tidur saya menjengok bayi bertuah di tingkat atas. Kelihatan Datin Seri sedang menyusukannya persis cucunya sendiri. Saya berasa amat terharu. Saya kemudiannya bersiap untuk ke Hospital menziarahi isteri, manakala Dato' Ghani dan anak sulungnya Kak Sarah bersiap untuk membawa bayi kami berjumpa pakar kanak-kanak di Hospital Pakar Tawakkal seperti lazimnya beliau lakukan kepada 3 cucunya sebelum ini.

5) Ramai kawan sudah menunggu di luar ICU dan kami terpaksa bergilir masuk bertemu isteri saya. Saya menunggu isteri sehingga jam 6.30 petang. Isteri saya juga sudah mampu bercakap tetapi Doktor masih menahannya di ICU sehingga tekanan darahnya benar-benar stabil.

6) Saya kemudiannya balik sebelum maghrib ke Titiwangsa untuk bersama bayi bertuah kami yang dinamakan 'Aliyah Hakimah..yang tinggi dan amat bijaksana..Insya Allah


UJIAN BERTIMPA-TIMPA

1)Baru lebih kurang 3 minggu menjalani pemindahan buah pinggang dan masih dalam proses penyembuhan. Isteri saya pula sedang menunggu hari untuk melahirkan anak keempat yang dijangka pada 31 Ogos 2010. Setelah berbincang panjang dan memnta nasihat Doktor di Dewan Bersalin Muslimah (Sunway Batu Caves), kami membuat keputusan untuk melakukan induce pada pagi khamis (26 Ogos 2010).

2)Separuh ubat induce dimasukkan pada jam 10:30 pagi. Kesakitan bermula dan menjadi semakin kerap sehingga jam 3 petang. Laluan untuk bersalin sudah terbuka seluas 6 cm. Doktor menjangkakan, isteri saya akan bersalin pada jam 6-7 petang.

3) Kira-kira jam 3.30 petang, isteri saya menjerit kesakitan kerana penyakit Asmanya datang menyerang. Kami berjaya menenangkan beliau, namun air ketuban mulai pecah mengalir keluar.

4) Jam 4.15, bayi mulai keluar dan beliau selamat bersalin pada jam 4.20 petang dengan bayi perempuan seberat 3.5 kg. Beliau bersalin secara normal, namun selepas bersalin, Doktor dapati rahimnya tidak kecut seperti lazimnya orang bersalin dan untuk membantu pengecutan rahim, Doktor memasukkan ubat pada dos yang tinggi.

5) Selepas kira-kira sejam setengah, darah masih keluar seperti air paip dan Doktor kelihatan panik dan terpaksa menghubungi Hospital Selayang dan Ambulan.

6)Ambulan datang pada jam 6 petang dan pada ketika ini isteri saya masih kehilangan darah dan semakin lemah.

7) Kami sampai ke dewan bersalin pada jam 6.20 petang dan pakar perubatan di dewan bedah mencuba bertungkus umus untuk mengecutklan rahim dan menghentikan pendarahan, namun akhirnya pada jam 6.35 Doktor yang bertugas datang memberitahu saya, isteri terpaksa dibedah dan kemungkinan besar rahim terpaksa dibuang demi untuk menyelamatkan nyawanya.

8)Ketika menolak isteri ke dewan bedah, Dato Seri Ghani dan isteri tiba di luar dewan bedah mengiringi kami. Pada masa itu juga seorang doktor memegang bahu saya seraya berkata: Encik boleh tunggu di luar, di sana ada ruang menunggu dan ada surau. Saya cadangkan encik buat solat hajat banyak-banyak. Kata-kata doktor ini seolah memberikan gambaran buruk tentang nasib yang bakal menimpa isteri saya kerana Doktor yang bertugas memberitahu isteri saya sudah kehilangan lebih separuh daripada darahnya.

9) Saya amat terharu kerana pada petang itu, Dato' Ghani (Members of Board of Governers UIAM) mempunyai Iftar bersama dengan Rektor serta Presiden UIAM, Tan Sri Sidek Hasan. Beliau membatalkan iftar tersebut untuk bersama dengan saya memberi sokongan moral kepda saya kerana beliau baru kehilangan anak bongsu awal tahun ini. Hubungan kami sudah menjadi lebih daripada guru dengan murid kerana lagaknya memang seperti arwah ayah saya.

10) Semasa menunggu, fikiran saya memang bercelaru mengenangkan nasib isteri. Selepas solat maghrib kami mendirikan solat hajat dan bermohon agar diberikan keselamatan kepada isteri. Alhamdulillah rupa pada saat itu ramai kawan-kawan yang sama mendoakan isteri saya. Jiran saya telah ke surau dekat rumah kami dan membuat pengumumun tentang keadaan isteri saya. Lalu solat hajat didirikan selepas solat Isya'.

11) Menjelang jam 9 malam doktor yang bertugas keluar dan menyebut nama isteri saya. Doktor berlkata: isteri encik selamat dibedah, kami terpaksa membuang rahimnya kerana pendarahan berpunca dari situ dan ovari sebelah kanan. Setakat ini pendarahannya dah berhenti dan kami sedang melakukan pemindahan darah. Encik boleh masuk melawat beliau selepas setengah jam di ICU. Saya bertanya: bagaimana dengan peluangnya untuk survive? Doktor menjawab: Dia sedang kritikal (kerana banyak kehilangan darah) namun stabil.


12) Selepas mengetahui keadaan isteri saya, Dato' Ghani dan isteri baru berani untuk meninggalkan saya. Beliau suami isteri memutuskan, sepanjang isteri saya berpantang, kami akan tinggal di rumahnya di Taman Tasik Titiwangsa. Saya sekali lagi terharu dan menagis tanpa sedar.

13) Hampir jam 10 malam, adik dan abang ipar saya, 2 abang saya dan kawan datang ke luar ICU untuk memberikan sokongan moral. Saya masuk melihat kedaan isteri, seksa sekali nampaknya beliau menahan kesakitan. Doktor terpaksa menidurkannya dengan tambahan ubat bius.

14) Malam itu, saya sampai di Selayang jam 11 mlam. Jiran-jiran sudah berkumpul di luar rumah bertanya khabar keadaan isteri. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana fikiran yang bercelaru.

Tuesday, August 24, 2010

PENJELASAN MENARIK MENGENAI DINAR & DIRHAM KELANTAN..

Allah berfirman:

al-Ma'idah [5:8]: Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran; dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan.

OLEH ITU, KITA SEHARUSNYA KETEPIKAN MASALAH POLITIK DAN BERFIKIRAN CERDIK SERTA MENYOKONG APA YANG BAIK UNTUK UMAT ISLAM DI MALAYSIA..UDAH-UDAHLAH TU DENGAN KEGILAAN POLITIK.Ayat yang husam sebutkan:

1) Kisah ashab al-Kahf, [18:19]: Dan demikianlah pula Kami bangkitkan mereka (dari tidurnya), supaya mereka bertanya-tanyaan sesama sendiri. Salah seorang di antaranya bertanya: "Berapa lama kamu tidur?" (sebahagian dari) mereka menjawab: "Kita telah tidur selama sehari atau sebahagian dari sehari". (Sebahagian lagi dari) mereka berkata: "Tuhan kamu lebih menengetahui tentang lamanya kamu tidur; sekarang utuslah salah seorang dari kamu, membawa wang perak kamu ini ke bandar; kemudian biarlah dia mencari dan memilih mana-mana jenis makanan yang lebih baik lagi halal (yang dijual di situ); kemudian hendaklah ia membawa untuk kamu sedikit habuan daripadanya; dan hendaklah ia berlemah-lembut dengan bersungguh-sungguh (semasa di bandar); dan janganlah dia melakukan sesuatu yang menyebabkan sesiapapun menyedari akan hal kamu.

2) Fitrah manusia memandang tinggi nilai emas & perak,
Ali 'Imran [3:14]: Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga).