Tuesday, August 18, 2009

ORANG UMNO TAK MASUK SYURGA?

Benarlah firman Allah;

Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.
(al-Hujurat[49.6]).

Walaubagaimanapun setelah isu ini disebut di dalam akhbar perdana, sifulan ini sudah dipandang serong satu malaysia, lihat sahaja ruangan forum sebuah akhbar perdana hari ini.Nik Aziz mahu saman pemutar belit kenyataan beliau
KOTA BAHRU, 18 Ogos: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, akan mengambil tindakan undang-undang kepada pihak media yang memutar belit kenyataannya dengan mendakwa beliau berkata "ahli Umno tidak masuk syurga".
Iklan


"Saya akan berbincang dengan peguam dan akan mengambil tindakan undang-undang kepada mana-mana media yang telah menokok tambah kenyataan saya," katanya sewaktu sidang media di pejabatnya tadi.

Beliau berkata demikian kepada media sebagai menenafikan laporan akhbar hari ini yang melaporkan kenyataannya bahawa "Ahli Umno Tidak Akan Masuk Syurga", di pejabatnya tengahari tadi.

Sebuah akhbar harian menyiarkan di muka depan kononnya Nik Aziz berkata, ahli Umno tidak akan masuk syurga.

Sebelum ini, akhbar yang sama telah memohon maaf kepada Nik Aziz di muka depannya kerana mentyiarkan kenyataan yang salah tentang Nik Aziz.

Nampaknya, Nik Aziz terpaksa sekali lagi mengambil pendekatan saman terhadap akhbar ini.

"Saya biasanya mengunakan perkataan penyokong Umno, saya tidak mengunakan ahli Umno. Penyokong lain, ahli lain.

"Saya tidak pernah menyentuh mengenai ahli-ahli Umno, tetapi saya menyentuh dasar yang dibawa oleh Umno," katanya lagi.

Tambahnya lagi, memang mana-mana orang Islam yang mengasingkan Islam dan iman mustahil akan masuk syurga.

"Mana-mana gerakan orang Islam yang hanya mementingkan Islam sahaja tanpa iman, memang mustahil masuk syurga, itu yang saya sebut, tidak langsung maksudkan anggota parti Umno," tegasnya.

Sambungnya lagi, beliau juga turut menafikan beliau mendakwa parti itu mengamalkan ajaran Islam palsu dari Palestin.

"Saya tidak sebut langsung tentang Palestin waktu tu, ni semua tak lain tak bukan untuk memburukkan saya dan membiarkan saya ni jadi balah (berkelahi) pula dengan Umno,"ujarnya.

Ketika diminta mengulas adakah kenyataan beliau sering diputar belitkan kerana musim pilihan raya kecil, Tuan Guru memberitahu beliau memang sedar tentang perkara itu.

"Kita memang dah tahu dah cara (taktik) parti ni, memang macam tu lah,"ujarnya.

Akhbar perdana sudah jadi akhbar Umno

Menyentuh kenyataan Mufti Negeri Perak, Tan Sri Harussani Zakarian, yang mengulas kenyataannya melalui hanya membaca di akhbar, Nik Aziz berharap agar Harussani mendapat maklumat yang sebenarnya melalui beliau.

"Sebagai seorang mufti kalau nak buat kenyataan kena tanya saya dahulu iaitu tuan punya cakap.

"Beliau tidak boleh turut (baca melalui) surat khabar, surat khabar arus perdana sekarang ni surat akhbar Umno, macam mana dia nak buat ulasan menurut surat khabar," ujarnya.


Nik Aziz juga berharap, agar rakyat di negara ini merdekakan pemikiran dari menurut manusia kepada menurut Nabi Muhamad SAW.

"Manusia kena menukar pemikiran dari mengikut manusia kepada menurut kepada ajaran Nabi Muhamad SAW,"katanya.

KIASAN TEORI ALTITUDE MENURUT AL-QURAN

Di sini ialah beberapa skrip yang saya sediakan untuk siaran sebuah TV swasta di bulan Ramadhan nanti...Altitude mempunyai banyak definisi. Secara umumnya altitude bermaksud jarak yang diukur mengikut ketinggian. Ketinggian tersebut diukur bermula daripada aras laut menjulang ke atas.

Menurut teori altitude, kadar ketinggian yang bertambah akan mengurangkan paras oksigen di dalam udara. Semakin tinggi seseorang itu meninggalkan aras laut, dadanya akan bertambah sesak kerana tidak mendapat bekalan oksigen yang mencukupi.

Menurut teori ni, sesetengah orang yang tidak mempunyai daya tahan dengan kekurangan oksigen apabila berada di tahap ketinggian yang tertentu akan mengalami sesak dada dan beberapa symptom lain seperti bengkak kaki, bengkak muka, bengkak tangan, pening-pening kepala, bengkak otak, muntah-muntah, peningkatan kadar cecair di dalam paru-paru, pengsan dan sebagainya. Tambah mengerikan lagi, penyakit ini boleh meragut nyawa pengidapnya.

Penyakit yang dikaitkan dengan altitude dinamakan acute mountain sickness atau sindrom penyakit pergunungan yang akut. Mana-mana pesakit yang dijangkiti dengan sindrom ini dinasihatkan untuk kembali kepada paras muka bumi yang sesuai untuk memulihkan keadaannya.

Oleh sebab itulah, para pendaki gunung yang tinggi seperti Gunung Everest akan menggunakan tangki bantuan oksigen untuk sampai ke kemuncaknya yang berketinggian 8,848 meter (29,029 kaki) daripada aras laut.

Begitu juga pesawat tempur pejuang yang juga mempunyai bekalan oksigennya yang tersendiri untuk mengelakkan pemandu daripada terkena sindrom hytoxia iaitu sindrom kekurangan oksigen di dalam darah akibat daripada ketinggian altitude.

Ketika memberikan perbandingan di antara dua golongan manusia yang berbeza dari segi penerimaan petunjuk agama, Allah telah berfirman:

Maka sesiapa yang Allah kehendaki untuk memberi hidayah petunjuk kepadanya nescaya Ia melapangkan dadanya (membuka hatinya) untuk menerima Islam; dan sesiapa yang Allah kehendaki untuk menyesatkannya, nescaya Ia menjadikan dadanya sesak sempit sesempit-sempitnya, seolah-olah ia sedang mendaki naik ke langit (dengan susah payahnya). Demikianlah Allah menimpakan azab kepada orang-orang yang tidak beriman.

(al-An’am[6:125]).

Ketika menerangkan tentang perbezaan keadaan dua jenis manusia yang dipisahkan dengan benteng iman, Allah mengumpamakan orang yang disesatkan daripada jalan yang benar seperti orang yang kesempitan dadanya, seolah-olah dia sedang mendaki ke langit.

Kenyataan ini sebenarnya membuktikan satu lagi penemuan Sains Moden yang dinamakan teori ALTITUDE. Apa yang menakjubkan ialah teori yang sedemikian hanya mampu diketahui oleh manusia di zaman moden dengan bantuan ilmu sains serta perkembangan ilmu pengetahuan. Kandungan ayat tersebut yang mengandungi fakta tersirat tentang kewujudan teori altitude secara jelas membuktikan kebenaran Islam dan al-Quran sebagai kalam Allah, Tuhan semesta alam.


Maha suci Allah dengan ilmuNya yang Maha Luas.


ABDULLAH BUKHARI BIN ABDUL RAHIM