Tuesday, September 29, 2009

KISAH ANAK-ANAKKU YANG TERCINTA

Jikalau diperhatikan, peringatan tentang akhirat menjadi di antara isu penting yang disebutkan oleh Allah. Bahkan perjuangan para nabi banyak menyentuh tentang isu Tauhid & akhirat. Firman Allah:

Dan (ingatkanlah peristiwa) hamba-hamba Kami: Nabi Ibrahim dan Nabi Ishak serta Nabi Yaakub, yang mempunyai kekuatan (melaksanakan taat setianya) dan pandangan yang mendalam (memahami ugamanya).

Sesungguhnya Kami telah jadikan mereka suci bersih dengan sebab satu sifat mereka yang murni, iaitu sifat sentiasa memperingati negeri akhirat (Sad[38:46-46]).

Bahkan baginda Rasulullah sendiri di dalam kebanyakan hadithnya mengutamakan isu tauhid & akhirat, sabda baginda:


Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah saw. bersabda: "Siapa yang percaya kepada Allah dan hari akhirat, maka ucapkanlah kata-kata yang baik-baik, atau diam saja. Siapa yang percaya kepada Allah dan hari akhirat, maka janganlah ia menyakiti tetangganya. Siapa yang percaya kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia memuliakan tetamunya."(Sahih al-Bukhari).

Di samping itu, kepercayaan yang mendalam kepada hari akhirat menjadi bukti keimanan seseorang manusia kepada Allah kerana mereka mampu mempercayai sesuatu yang tidak dapat dilihat. Tuan Guru Nik Aziz sering kali mengingatkan kepentingan menyebut isu akhirat di dalam setiap ketika kerana ianya merupakan perjuangan para nabi.

3 hari lepas(Ahad, 27 September 2009), berlaku satu peristiwa yang menarik terhadap anak-anak saya iaitu; Mujtaba (9 tahun), Asma (7 tahun) & Adna (5 tahun). Berbanding dengan dua adik-adiknya, Mujtaba lebh berdisiplin. Yang paling liat atau susah hendak disuruh ialah Asma.


**Asma Sofiah & Adna Solehah**

Ketika bertengkar dengan adiknya, Mujtaba mengatakan; "Asma tahu tak? kalau Asma degil macam ni, dosa Asma nanti akan pergi kepada Ummi!"

Asma yang tidak berpuashati dengan penjelasan abangnya telah bertanya kepada saya. Ringkasnya saya pun menjelaskan kepadanya, " Macam ni! kalau Asma degil, Asma buat dosa, mesti orang akan kata, budak ni mak ayah dia tak pandai ajar ni, kalau Asma buat dosa, mestilah Ummi & Walid dapat dosa sama pasal Ummi & Walid tak pandai didik anak-anak!"

Setelah mendengar penjelasan saya, mata Asma kelihatan terbeliak, lalu dia bertanya: " Habis tu kalau Ummi & Walid dapat dosa kita, macamana?"

Saya pun jawab dengan jawapan yang dikira ringkas & mudah nak difahami oleh budak darjah satu, " Nanti Allah akan bakarlah Ummi & Walid dalam neraka!"

Mendengar jawapan saya itu, Asma terus menangis teresak-esak. Saya terkejut, dan bertanya: " Eh kenapa Asma menangis?"

Asma menjawab : " Ya lah! Kita tak mahu Ummi & Walid kena bakar! Kita sayang Ummi & Walid!"

Saya begitu terkejut & terharu dengan jawapan ikhlasnya. Mulai dari saat itu saya dapat perhatikan dengan jelas, sikap dan perangai Asma berubah secara seratus peratus. Semua arahan dan suruhan saya & isteri ditaati sepenuhnya ..Ajaib juga penangan azab neraka & balasan akhirat ni..


**Mujtaba, Adna, Asma & Ahda(sepupu)**

Akhir kata marilah kita renung ayat-ayat ini, mudah-mudahan kebahagiaan hidup berkeluarga di dunia ini akan berkekalan terus ke akhirat.

Firman Allah:

Pada hari itu sahabat-sahabat karib: setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh) (al-Zukhruf[43:67]).

Firman Allah:

Dan orang-orang yang beriman yang diturut oleh zuriat keturunannya dengan keadaan beriman, Kami hubungkan (himpunkan) zuriat keturunannya itu dengan mereka (di dalam Syurga); dan Kami (dengan itu) tidak mengurangi sedikitpun dari pahala amal-amal mereka; tiap-tiap seorang manusia terikat dengan amal yang dikerjakannya (al-Tur[52:21]) .

Firman Allah:

Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala); neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan (al-tahrim[66:6])..

Monday, September 28, 2009

POLEMIK UMUR AISHAH KETIKA BERKAHWIN DENGAN RASULULLAH

Saya dapat e-mail daripada seorang murid saya yang bertanya tentang isu ini. Sebenarnya isu ini banyak menjadi momokan serta sindirian pihak yang senantiasa menentang Islam dan cuba mencacatkan keperibadian baginda Rasulullah.

Marilah kita sama-sama murnikan kekeliruan ini dengan meluangkan sedikit masa membaca fakta-fakta berikut;

Pemurnian Sirah : Umur Aisyah r.a semasa berkahwin dengan Nabi s.a.w

Proof 1:

Bila kah Siti Aisyah dilahirkan?

Semua ke 4 anak Saidina Abu Bakar bersama 2 orang isterinya lahir sebelum kedatangan Islam "Saidina Abu Bakar (ra) berkahwin dengan 2 wanita yang bernama Fateelah binti Abd Al Aza dan Ummi i Rooman dizaman jahiliah. Abu Bakar mendapat 4 orang anak dari perkahwinan tersebut, 2 lelaki dan 2 perempuan.Isteri pertama Fateelah melahirkan Abdullah dan Asma`. Isteri kedua Umm i Rooman melahirkan Abd al Rahman dan Siti Aisyah.Tabrani mengatakan Siti Aisyah lahir sebelum tahun 610 Masehi, sehingga Siti Aisyah kahwin dengan nabi Muhammad saw pada 623 masehi bersamaan 1 Hijrah bermakna umur beliau adalah 14 tahun.


Proof 2:

Umur Siti Aisyah waktu perang Uhud Peperangan Uhud berlaku pada 15 Shawal, tahun 3 Hijrah bersamaan bulan March tahun 625 Masehi Iman Bukari mengatakan didalam kitab nya : Kitabu'l-jihad wa'l-siyar, Arabic, Bab Ghazwi'l-nisa' wa qitalihinna ma`a'lrijal."Diriwayatkan oleh Anas: Pada hari perang Uhud.....Aku melihat Siti Aisyah (ra) dan Umm i Sulaim, mereka menyinsing kain untuk memudahkan mereka bergerak."Rasulullah saw mengenakan syarat yang ketat bagi mereka yang hendak mengikut peperangan Badar, Uhud dan Khandaq. Mereka mesti berumur 15 tahun ke atas. Sesiapa yang berumur bawah dari 15 tahun, tidak dibenarkan mengikuti peperangan Badar, Uhud dan Khandaq.Diriwayatkan oleh Bukari didalam kitab nya: Kitabu'l-maghazi, Bab ghazwati'l-khandaq wa hiya'l-ahza'b," Ibnu Umar (ra) mengatakan bahawa Rasulullah saw tidak membenarkan saya untuk mengikuti peperangan Uhud kerana ketika itu umur saya 14 tahun. Tetapi di waktu peperangan Khandaq, Rasulullah membenarkan saya ikut berperang sebab umur saya sudah 15 tahun.Mengikut sejarah Siti Aisyah ikut serta didalam peperangan Badar dan Uhud. Ini bermakna umur beliau adalah 15 tahun ke atas. Berdasarkan riwayat dari Bukari ini jelas menunjukkan;

1. Siti Aisyah mengikuti peperangan Uhud dan umur beliau sudah menjangkau 15 tahun.

2. Jika umur Aisyah pada 625 Masehi ( 3 Hijrah) ialah 15 tahun maka Siti Aisyah dilahirkan pada 610

3. Siti Aisyah kahwin dengan nabi Muhammad saw pada 623 masehi bersamaan 1 Hijrah bermakna umur beliau adalah 14 tahun


Proof 3:

Pertunangan Siti Aisyah

Menurut sejarah dari Tabrani; Saidina Abu Bakar waktu hendak berhijrah ke Habsyah pada tahun 615 Masehi, (7 tahun sebelum Hijrah ke Medina pada tahun 622 Masehi) beliau telah pergi ke rumah Mut`am. Abu Bakar meminta Mut`am mengambil Siti Aisyah menjadi isterinya. Mut`am yang telah menjadi tunangan Siti Aisyah menolak permintaan Abu Bakar disebabkan Abu Bakar telah memeluk Islam. Mut`am kemudian memutuskan pertunangan dengan Siti Aisyah. disaat Siti Aisyah berumur 6 tahun, maka kita akan dapati Siti Aisyah kahwin dengan nabi Muhammad pada 623 Masehi, maka umur Siti Aisyah telah menjangkau 14 tahun. ( umur 6 tahun + 7 tahun hijrah = 13 tahun + 1 tahun hijriah ).


Possibility 4:

Siti Aisyah masuk Islam

Muhammad saw menjadi nabi pada tahun 610 Masehi. Menurut sejarah Siti Aisyah adalah orang ke 21 atau 22 yang masuk Islam pada tahun pertama Nabi saw berdakwah iaitu pada tahun 610 Masehi. Maka jika Siti Aisyah masuk Islam pada tahun 610 Masehi maka umur beliau paling rendah waktu kahwin dengan Nabi Muhammad saw adalah 19 tahun.Jika kita mengambil umur Siti Aisyah paling rendah 6 tahun waktu masuk Islam maka kita dapati beliau dilahirkan pada tahun 604 Masehi ( 6 tahun sebelum Islam )


Possibility 5:

Surah Al QamarDiriwayatkan oleh Bukari didalam Kitab Tafsir nya:" Siti Aisyah (ra) mengatakan " Aku adalah seorang gadis" ketika surah Al Qamar - Surah 54 diturunkan. "Mengikut sejarah surah Al Qamar diturunkan pada tahun 613 Masehi. ( 9 tahun sebelum Hijrah). Ini menunjukkan bahawa Siti Aisyah lahir sebelum kedatangan Islam, iaitu sebelum tahun 610 Masehi.Jika Siti Aisyah lahir sebelum 610 Masehi maka paling rendah umur beliau kahwin dengan Nabi Muhammad saw pada 623 Masehi adalah 14 tahun


Possibility 6:

Umur Siti Aisyah dibanding dengan umur Fatimah (ra) {Menurut Ibnu Hajar didalam kitabnya: Al-isabah fi tamyizi'l-sahabah, Ibn Hajar al-Asqalani, Vol 4, Pg 377, Arabic, Maktabatu'l-Riyadh al-haditha, al-Riyadh, 1978}"} Fatimah (ra) dilahirkan ketika Kaaba di perbaiki. Ketika itu Rasulullah saw berumur 35 tahun...dan Fatimah (ra) adalah 5 tahun lebeh tua dari Siti Aisyah (ra) "Rasulullah lahir pada 570 Masehi.Rasulullah saw berumur 35 tahun pada 605 Masehi ( 570+35=605 M) Rasulullah saw berumur 53 tahun pada 623 Masehi ( Fatimah berumur 18 tahun )Umur anak Rasulullah saw, Fatimah pada 623 Masehi ada lah 18 tahun Umur Siti Aisyah pada 623 Masehi adalah 13 tahun ( 5 tahun lebeh muda dari Fatimah )Berdasarkan fakta ini kita dapati;Umur Siti Aisyah waktu kahwin dengan Rasulullah saw pada tahun 623 Masehi ialah 13 tahun Siti Aisyah dilahirkan pada tahun 610 Masehi


Possibility 7:

Umur Siti Aisyah dibanding dengan umur kakaknya Asma`Ibnu Hajar Al Asqalani mengatakan didalam kitab (Taqribu'l-tehzib, Ibn Hajar Al-Asqalani, Pg 654," Dia (Asma`) hidup 100 tahun dan meninggal pada 73, 74 Hijrah "Ibn Katheer mengatakan didalam kitabnya : (Al-Bidayah wa'l-nihayah, Ibn Kathir, Vol 8, Pg 372," Bahawa Asma adalah kakak Siti Aisyah. Asma wafat dalam tahun 73 Hijrah dan umur beliau adalah 100 tahun. Asma` adalah 10 tahun lebeh tua dari Siti Aisyah. {73 Hijrah = 695 Masehi} 695 Masehi/ 73 Hijrah umur Asma = 100 tahun maka 622 Masehi , 1 Hijrah umur Asma = 27 tahun (100 tahun - 73 tahun = 27 tahun ) sehingga umur Siti Aisyah - 17 tahun (10 tahun lebeh muda dari kakaknya Asma) 623 Masehi/2 Hijrah à Siti Aisyah kahwin dengan nabi Muhammad saw pada umur 18 tahun


Possibility 8:

Bilakah Siti Aisyah (ra) wafat?

Siti Aisyah wafat pada tahun 678 Masehi maka kita akan dapati ;

1. Umur Siti Aisyah pada 678 Masehi ada lah 73 tahun

2. Aisyah berumur 27 tahun pada waktu Nabi Wafat pada tahun 632 M (678-632=46) = 73 - 46 = 27 tahun, sehingga à

3. Aisyah berumur 17 waktu kahwin dengan nabi Muhammad saw pada 623 Masehi


Tambahan ana.. apa yang kita dengar ialah aisyah berkahwin masa umur 6 tahun atau 9 tahun.. sesetengah pendapat mengatakan penyelewangan fakta sejarah bahawa umur sebenar Aisyah r.a semasa berkahwin ialah 16 tahun atau 19 tahun.

DIPETIK DARIPADA :http://hafizhilmi89.blogspot.com/2008/12/pemurnian-sirah-umur-aisyah-ra-semasa.html

JUGA RUJUK DI SINI: http://www.understanding-islam.com/ri/mi-004.htm

Sunday, September 27, 2009

KEPADAMU KEKASIH

Saya meminati muzik, terutama sekali M.Nasir, kerana saya beranggapan beliau adalah sarjana muzik, genius & membawa banyak mesej ketuhanan. Berikut adalah di antara lagu kegemaran saya..