Thursday, September 9, 2010

PERUTUSAN HARI RAYA AIDIL FITRI YANG POWER!

TAHUN INI SAYA TERPAKSA MERAYAKAN AIDIL FITRI DI KL BERSAMA KELUARGA DATO SERI ABDUL GHANI DI TITIWANGSA. KELUARGA INI CUKUP UNIK KERANA SALAH SSEORANG MENANTUNYA BERBANGSA CINA. SEMALAM SAYA KELUAR KE SG WEI PLAZA DENGAN LUQMAN LEE UNTUK MEMBELI KAMERA..UNIK SEKALI BERGAUL BERSAMA DENGAN CINA MUSLIM..PANDANGANNYA (WORLDVIEW) CUKUP LUAS DAN BERBEZA DENGAN PANDANGAN BIASA ORANG MELAYU YANG DITAKDIRKAN LAHIR SEBAGAI ISLAM. MEREKA KELIHATAN LEBIH MENGHAYATI DAN MENGHARGAI ISLAM. PAGI INI SAYA TERBACA PERUTUSAN RAYA TUAN GURU NIK AZIZ DALAM UTUSAN MALAYSIA..MEMANG TERKENA DENGAN PENGALAMAN SAYA..HAYATILAH PERUTUSAN INI, RINGKAS TETAPI MELAMBANGKAN ROH ISLAM YANG SEBENAR.

Aidilfitri alat penyatuan kaum

KOTA BHARU 9 Sept. – Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berharap, sambutan Hari Raya Aidilfitri yang akan diraikan esok, berjaya menjadi alat penyatuan antara kaum dengan berteraskan kalimah takbir.

Beliau berkata, laungan takbir jauh lebih menjamin keselamatan dan keamanan jika dibandingkan dengan laungan perkauman yang dikumandangkan oleh golongan tertentu.

“Bahkan, masyarakat non-muslim sendiri pun tentunya merasa jauh lebih terjamin keselamatan dan ketenteraman mereka di bawah syiar Islam dibandingkan dengan syiar bangsa dan keturunan.

“Insya-Allah jika ini dihayati, matlamat untuk menyatupadukan masyarakat Malaysia akan tercapai,” katanya dalam perutusan sempena Hari Raya Aidilfitri di sini, hari ini.

Dalam perutusan itu, Nik Abdul Aziz turut mencadangkan supaya umat Islam mempelopori suasana baru berteraskan sunnah ketika meraikan sambutan Hari Raya Aidilfitri iaitu dengan bertakbir di merata-rata tempat.

Beliau percaya, sekiranya semangat takbir itu dihayati sepenuhnya, banyak permasalahan yang berlaku dalam negara dapat diselesaikan.

Masyarakat juga katanya, akan dapat hidup dalam aman dan damai tanpa sebarang pertembungan melibatkan keturunan dan kebudayaan.

“Kita sudah tentu mengimpikan masyakarat di negara kita khususnya dapat hidup sejahtera tanpa sebarang gangguan dan ancaman yang terhasil daripada perbezaan kaum dan keturunan.

“Melayu misalnya, dapat menerima menantu dari keturunan Cina, India tidak merasa kekok untuk bermertuakan seorang Melayu bahkan Melayu dengan senang hati berjemaah dan berimamkan seorang Cina atau India Muslim.

“Ini boleh terhasil apabila semangat takbir dapat dilaksanakan sepenuhnya dan bukan hanya sekadar meniti di bibir semata-mata,” katanya.

HADIAH HARI RAYA UNTUK SEMUA RAKYAT MALAYSIA


SELAMAT HARI RAYA KEPADA SEMUA RAKYAT MALAYSIA YANG BERAGAMA ISLAM..Hadiah saya untuk anda semua adalah rencana ini yang menyentuh tentang kempen keselamatan jalan raya sempena musim perayaan. Ini adalah rencana asal yang dilengkapi dengan ayat al-Quran. Apa yang disiarkan oleh Utusan Malaysia pada hari ini sudah dipotong ayatnya bagi disesuaikan dengan ruang yang terhad..

CADANGAN KEMPEN KESELAMATAN JALAN RAYA KEPADA
JAKIM, MAJLIS FATWA KEBANGSAAN, JKJR, MIROS, JPJ DAN POLIS


Menjelang musim perayaan seperti Hari Raya ‘Idul Fitri, pihak kerajaan mengambil pelbagai langkah bagi memastikan keselamatan pengguna jalan raya. Kecelakaan dan kemalangan di jalan raya bukan sahaja mengundang kesedihan ahli keluarga tetapi turut merugikan Negara dalam aspek tenaga kerja, pengurusan risiko dan sebagainya. Untuk itu kerajaan telah menubuhkan badan khusus seperti Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) dan Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) untuk mengkaji secara lebih mendalam aspek pencegahan kemalangan.

Kewujudan MIROS dan JKJR sebagai badan khas mengkaji dan mengenalpasti faktor penyumbang kepada kemalangan di jalan raya Malaysia adalah manifestasi progresifnya Islam. Islam sebagai agama yang dinamik amat mementingkan kajian saintifik yang melibatkan penelitian kesan dan akibat bagi menangani sesuatu masalah. Islam menegaskan semua ciptaan Allah mempunyai hikmah, tujuan dan faedah tertentu kepada manusia. Firman Allah:

(Ingatlah), tidaklah Kami menciptakan langit dan bumi serta segala yang ada di antara keduanya melainkan dengan ada gunanya yang benar (al-Ahqaf[46:3]).

Pada pemikiran manusia yang dangkal dan jahil, mereka akan menyalahkan takdir atas sebarang musibah yang berlaku tanpa melihat kepada sudut sebab musabab. Allah menegaskan semua peraturan dan taqdirNya senantiasa baik untuk makhluk. Kedegilan manusia yang menolak peraturanNya bakal menjerumuskan mereka kepada musibah yang sengaja diundang. Firman Allah:

Apa jua kebaikan (nikmat kesenangan) yang engkau dapati maka ia adalah dari Allah; dan apa jua bencana yang menimpamu maka ia adalah dari (kesalahan,ketamakan,kedangkalan dan kegopohan) dirimu sendiri (al-Nisa’[4:79]).

Dalam aspek keselamatan jalan raya, kajian MIROS mendapati faktor kecuaian pemandu menjadi penyumbang terbesar kepada kemalangan jalan raya. Islam amat mementingkan keselamatan nyawa anugerah Allah dan sebarang langkah yang mengancam anugerah tersebut dicela. Firman Allah:

Dengan sebab (kisah pembunuhan kejam Qabil & Habil) yang demikian itu kami tetapkan atas Bani Israil, bahawasanya sesiapa yang membunuh seorang manusia dengan tiada alasan yang membolehkan membunuh orang itu, atau (kerana) melakukan kerosakan di muka bumi, maka seolah-olah dia telah membunuh manusia semuanya; dan sesiapa yang menjaga keselamatan hidup seorang manusia, maka seolah-olah dia telah menjaga keselamatan hidup manusia semuanya (al-Ma’idah[5:32])

Juga firmanNya:
Dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan dan baikilah (dengan sebaik-baiknya segala usaha dan) perbuatan kamu; kerana sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya (Al-Baqarah[2:195]).

Juga firmanNya:
Dan janganlah kamu membunuh diri kamu sendiri, sesungguhnya Allah amat Pengasih kepadamu (al-Nisa’[4:29]).

Juga firmanNya:
Dan janganlah kamu membunuh jiwa yang telah diharamkan Allah (membunuhnya) melainkan dengan jalan yang hak (yang dibenarkan oleh Syara’) (al-An’am[6:151]).

Juga firmanNya:
Dan janganlah kamu membunuh diri seseorang manusia yang diharamkan oleh Allah membunuhnya kecuali dengan alasan yang benar (al-Isra’[17:33]).

Oleh itu, cara terbaik untuk menangani faktor sikap manusia adalah dengan meningkatkan kefahaman dan kesedaran tentang kepentingan menjaga nyawa diri sendiri dan juga para pengguna jalan raya yang lain. Dengan kefahaman sebegini, sikap toleransi akan dapat dipupuk serta menghapuskan sikap mementingkan diri sendiri, tidak sabar dan gopoh ketika memandu.

Seharusnya pihak berkuasa agama seperti JAKIM dan Majlis Fatwa Kebangsaan berkerjasama dengan pihak JKJR, MIROS, JPJ dan Polis dalam menjayakan kempen keselamatan jalan raya dengan menyentuh aspek keagamaan kerana fitrah manusia mudah tersentuh dengan sentimen agama. Fatwa memandu secara cermat dan berhemah perlu segera diwartakan wajib sepertimana wajibnya mendirikan solat dan menunaikan zakat kerana kecuaian pemanduan bakal melibatkan hak dan nyawa orang lain yang tidak bersalah.

Ayat al-Quran yang mempunyai makna bersesuaian dengan aspek keselamatan jalan raya dan fatwa kewajipan pemanduan berhemah perlu dipampang di sepanjang lebuh raya utama bagi menyedarkan para pengguna jalan raya. Untuk menambahkan lagi keberkesanan kempen, ayat tersebut diletakkan pada tempat yang mempunyai kadar kemalangan yang tinggi di seluruh Negara.

Peringatan yang secara terus merujuk kepada isi kandungan al-Quran melalui penggunaan ayat al-Quran terpilih akan mengharukan semua pengguna jalanraya Muslim tentang perhatian Allah kepada mereka pada setiap saat walaupun ketika memandu di jalanraya.

Pendekatan ini juga mampu menjadi medium penyampaian dakwah kepada pengguna jalan raya bukan Islam tentang kesyumulan Islam yang menyentuh segala aspek hidup. Dengan cara ini fungsi al-Quran sebagai penyuluh kepada jalan kebenaran dan kesejahteraan akan semakin terserlah.

Selain itu, pihak pengurusan lebuh raya juga boleh menyebarkan risalah kecil yang mempunyai pesanan Allah dan fatwa tersebut kepada para pemandu yang melepasi plaza tol utama. Selain ayat di atas, antara ayat lain yang boleh dicadangkan ialah:

-Sesungguhnya Allah bersama-sama dengan orang-orang yang sabar (Al-Baqarah[2:153])

-Selamat sejahteralah kamu berpanjangan, disebabkan kesabaran kamu (Al-Ra’d[13:24]).


Kerugian kerajaan sebanyak 9 billion akibat daripada kemalangan pada tahun 2009 sebagaimana yang dilaporkan MIROS perlu dipandang serius. Kempen sedia ada sebenarnya berjaya mengekang kerugian yang lebih besar, namun sekiranya kempen yang melibatkan aspek kerohanian dan keagamaan diterap bersama dengan kempen sedia ada, penurunan kadar mungkin dapat dilihat. Teori ini dicadangkan kerana fitrah manusia yang begitu harmoni dengan nilai agama kerana tanpa kepercayaan agama, jalan raya tidak mungkin akan sesak pada musim perayaan.

Wednesday, September 8, 2010

ISU SELEPAS PANTANG, PERTUKARAN TEMPAT KERJA & KISAH NABI YUSUF AS

Selepas selesai pantang saya dan isteri, kami mungkin akan berhadapan beberapa masalah lain terutama sekali ketahanan tubuh badan dan emosi. Pergerakan dan pemakanan saya perlu dikawal selia dengan baik dalam tempoh setahun pertama selepas Transplant. Manakala isteri pula mesti dikawal selia dari segi fizikal dan emosinya berikutan pembedahan tempoh hari. Cuma apa yang merunsingkan saya adalah jarak perjalanan ke tempat kerja isteri yang jauh iaitu di Klang.

Sebelum ini, isteri saya pernah membuat permohonan pertukaran ke Jabatan Undang-undang, Lembaga Hasil Dalam Negeri Jalan Duta bersama dengan surat sokongan yang menyatakan masalah kesihatan saya, namun permohonan tersebut hampa dengan alasan sebarang pertukaran mesti dibuat secara suka sama suka.

Pada 15 Mac 2010 lalu, semasa menghadiri mesyuarat dengan Dato KP LHDN untuk membincangkan isu siaran kempen cukai di TV, salah seorang kakitangan LHDN menyarankan saya menggunakan peluang tersebut untuk meminta sokongan Dato KP untuk pertukaran isteri saya. Katanya: Apa salahnya Ustaz! Orang berbudi, kita berbahasa. Saya katakan kepadanya..itu melanggar prinsip saya..saya tidak akan mengambil kesempatan.


Sejurus selepas selamat keluar daripada hospital, ramai teman isteri saya di jabatan Undang-Undang menyarankan agar isteri memohon kembali pertukaran dengan menggunakan 2alasan yang cukup kuat iaitu masalah kesihatan kami berdua. Allah seakan membuka ruang baru untuk kami kembali mencuba, namun masih tiada jaminan permohonan ini akan berjaya kerana ia melibatkan polisi LHDN. Sebolehnya saya tidak mahu mengganggu kerja orang lain sepertimana saya tidak mahu orang lain menggunakan kabel atau orang dalam untuk menggangu kerja kita. Inilah keadilan dalam kerja.

Prinsip saya diasaskan kepada kisah nabi Yusuf AS ketika berada di dalam penjara selepas diftinah oleh wanita Mesir. Firman Allah:

Dan masuklah bersama-samanya ke penjara dua orang khadam raja. Salah seorang di antaranya (bertanya kepada Yusuf dengan) berkata: “Sesungguhnya aku bermimpi melihat diriku memerah anggur “. Dan berkata pula yang seorang lagi: “Sesungguhnya aku bermimpi melihat diriku menjunjung roti atas kepalaku, yang sebahagiannya dimakan oleh burung.” (kemudian keduanya berkata): “Terangkanlah kepada kami akan takbirnya. Sesungguhnya kami memandangmu: dari orang-orang yang berbuat kebaikan (untuk umum)” (Yusuf[12:36]).

Selain berdakwah kepada 2 teman sepenjaranya, nabi Yusuf AS berpesan kepada pemerah anggur raja Mesir agar menceritakan fitnah yang mengheret baginda ke penjara itu dan meminta pertolongannya untuk melepaskan baginda daripada hukuman yang zalim itu.
Firman Allah:

Dan berkatalah Yusuf kepada orang yang ia percaya akan terselamat di antara mereka berdua: "Sebutkanlah perihalku kepada tuanmu". (Setelah orang itu dibebaskan dari penjara) maka ia dilupakan oleh syaitan untuk menyebutkan (hal Yusuf) kepada tuannya. Dengan sebab itu tinggalah Yusuf dalam penjara beberapa tahun (Yusuf[12:42]).

Ayat di atas menjelaskan seakan-akan nabi Yusuf cuba menggunakan kabel atau kuasa orang dalam untuk melepaskan dirinya dari penjara. Berikutan permintaan, baginda seakan dihukum oleh Allah kerana mengharapkan bantuan makhluk dan terlupa bantuan Allah yang sudah sekian lama membantu baginda. Hukuman itu dikenakan kepada baginda apabila pemerah anggur raja Mesir terlupa menceritakan kisah baginda yang mengakibatkan baginda terpenjara beberapa tahun lagi (Tafsir al-Razi).

Imam al-Razi juga menjelaskan berdasarkan pengalamannya hidup selama 57 tahun, sebarang pergantungan kepada makhluk akan menambahkan lagi penderitaan. Hanya pergantungan kepada Allah sahaja yang pasti akan menyelamatkan atau melepaskan hamba daripada sebarang masalah (Tafsir al-Razi).

Kami bukanlah manusia sempurna sehebat nabi Yusuf atau Imam al-Razi, namun motivasi daripada kisah ini amat berguna untuk kita semua bagi merealisasikan maksud sebenar Tawhid yang selalu diulang sebut dalam surah al-Fatihah:

Hanya padaMu kami Sembah dan hanya padaMu sahaja kami minta bantuan.

Secara bahasanya ayat ke 5 surah al-Fatihah sudah meyakinkan kita bahawa hanya kepada Allah sahaja kita perlu mengabdikan diri dan memohon pertolongan.

Bagaimanakah pertolongan itu akan datang? Allah Maha berkuasa, dengan syarat kita sudah melalui proses biasa yang disebut oleh al-Quran sebagai Sunnatullah. Dalam kes isteri saya, beliau akan membuat permohonan baru dengan mengisi borang dan dikepilkan bersama 2 surat sokongan doktor yang menjelaskan status kesihatan saya dan beliau sendiri. Mudah-mudahan sikap dan pendirian kami ini yang tidak mahu menggunakan kabel dalam proses pertukaran mendapat keredhaan Allah dan menjanjikan kemanisan hidup yang berpanjangan. Hanya Allah sahajalah tempat kami bergantung.

TAHNIK ALIYAH HAKIMAH DAN DEFINISI REZEKI

Seringkali ketika berdoa supaya dimurahkan rezeki, kita akan beranggapan rezeki itu hanyalah helaian RM yang memudahkan kita membeli apa sahaja yang kita mahu. Sebenarnya rezeki itu luas tafsirannya. Segala kebaikan yang Allah kurniakan kepada kita adalah rezeki yang tidak terhitung. Antara rezeki yang sering kita lupa mensyukurinya adalah:

1-Kesihatan tubuh badan.
2-Anak-anak yang soleh dan tidak berkerenah.
3-Kawan sahabat yang ikhlas.
4-Jiran yang baik.
5-Pekerjaan yang bersesuaian.
6-Ilmu yang berguna untuk kehidupan.
7-Negara yang stabil dan aman.

Kesemua yang saya sebutkan di atas sudah saya rasai ni'mat kehadirannya dalam tempoh terdekat terutama sekalai selepas transplant.

Ia bermula dengan pembedahan buah pinggang pada 5 Ogos lalu. Saya berjumpa dengan pesakit lain di Hospital Selayang yang baru menjalani pembedahan yang sama di China dengan kos RM 200,000.

Saya tidak perlu menghabiskan kos sebegitu banyak kerana Allah memberi rezeki kepada saya dengan emak saudara yang menyayangi saya dan berkorban memberikan buah pinggangnya tanpa apa-apa bayaran.

Saya juga dikurniakan anak perempuan yanag comel dan sihat walaupun isteri terpaksa dibedah selepas bersalin. Sebenarnya pembedahan isteri saya juga menjadi sebab saya mendapat bantuan keluarga angkat (Dato Seri Ghani) yang amat istimewa. Sebelum ini hubungan kami sudah baik namun masih terhalang oleh rasa malu, namun peristiwa ini seolah memecahkan halangan tersebut dan kami dijaga rapi oleh ayahanda Dato Ghani dan keluarga dengan sempurna. Ini juga rezeki kerana tanpa jagaan beliau, hidup kami berdua yang sama-sama berpantang selepas pembedahan pastinya akan huru hara.

Malam Isnin lepas kami meraikan bayi yang baru lahir dengan majlis Tahnik di rumah Dato' Ghani. Para jemputan terdiri daripada murid kelas Tafsir saya di Titiwangsa. Kehadiran mereka berkongsi kegembiraan saya mendapat kesihatan, kesihatan isteri dan bayi yang baru lahir juga rezeki yang tidak ternilai harganya.

Setakat ini saya dipandang mulia oleh para murid saya di Titiwangsa kerana ilmu yang saya sampaikan kepada mereka. Ilmu pinjaman Allah ini juga rezeki tertinggi yang telah Allah kurniakan kepada saya. Tanpa ilmu Allah tersebut, pastinya Abdullah Bokhari bukanlah sesiapa pun pada mata manusia. Alhamdulillah!

Oleh itu, para pembaca semua perlu meluaskan skop rezeki yang sering disalah tafsir oleh orang awam. Berdoalah kita diberikan keluasan rezeki dan keberkatan padanya.

Berikut adalah gambar sepanjang majlis Tahnik Aliyah Hakimah pada malam Selasa lepas..