Wednesday, December 16, 2009

SETAN BERITAHU KEPADA SIAPA?

Sekadar bercerita..petang ni saya ada kelas Tafsir ganti kerana besok (kelas asalnya jumaat dari 5-7 petang)saya akan balik kampung untuk mengambil anak-aak yang sedang bercuti di kampung.

Minggu lepas, kedengaran seorang pelajar berkata : Eh nak ganti kelas minggu depan? khamis tu akhir tahun..nanti tak sempatlah nak baca doa akhir tahun!

Kata-kata beliau itu berpunca daripada waktu kelas saya biasanya akan habis kira-kira beberapa minit sahaja sebelum waktu maghrib. Persoalan saya, apakah doa awal tahun yang sering dibacakan itu mesti atau wajib dibaca pada waktu asar dekat dengan maghrib sahaja? Apa salahnya kalau dibaca awal sedikit, atau lewat sedikit?

Memang pada logiknya, asar berdekatan dengan maghrib merupakan saat akhir sebelum masuknya tahun atau hari baru. Namun tindakan kita meresahkan diri mewajibkan sesuatu yang rasanya masih umum atau kurang jelas dari segi dalilnya itu sebenarnya kurang tepat.

Samalah juga mewajibkan bacaan doa awal tahun selepas maghrib sahaja sehingga sekiranya terlepas waktu maghrib kerana terlupa atau sibuk, maka pembaca akan langsung meninggalkan doa tersebut. Memang secara logiknya, permulaan hari atau tahun menurut Islam bermula dengan waktu maghrib, namun untu mewajibkan sesuatu sudah semestinya memerlukan panduan dalil dari al-Quran atau Hadith Sahih.

Apabila orang bertanya kepada saya, adakah membaca doa awal tahun dan akhir tahun itu bid'ah? Saya tidak berani mengatakan ianya bid'ah kerana berdoa secara umumnya amat dituntut oleh Islam. Akan tetapi, mewajibkan doa pada waktu tertentu dengan anggapan waktu-waktu lain tidak sah sebenarnya mendekatkan diri kita kepada bid'ah.

Untuk lebih harmoni, saya akan katakan begini...berdoalah kerana umumnya doa itu amat dituntut oleh Islam melalaui banayak ayat al-Quran dan Hadith. Akan tetapi jangan diwajibkan pada waktu tertentu tanpa sebarang dalil. Secara logiknya pula waktu asar adalah saat akhir sebelum menjelang tahun baru, lalu berdoa agar kesilapan pada tahun itu diampunkan oleh Allah juga logik.

Samalah juga maghrib pula adalah permulaan hari baru, maka berdoa pada permulaan hari baru agar masa depan kita pada tahun yang baru menjengah bernasib baik dan diredhai oleh Allah juga sebenarnya logik.


Cuma persoalan yang amat meresahkan minda ialah, dakwaan sesetengah orang yang mengatakan bahawa selepas doa awal dan akhir tahun dibaca, setan akan segera menyahut dengan berbagai-bagai ucapan. Soalan mudah yang hendak saya ajukan ialah, kepada siapakah setan memberitahu perkara itu?

Apa yang pasti setan ialah mahkluk ghaib yang tidak mampu dilihat atau diketahui oleh manusia melainkan dengan wahyu. Setakat ini belum lagi saya terjumpa tentang ayat atau hadith yang membuktikan dakwaan kata-kata setan itu. Kalau anda pernah menjumpai dalil tersebut, saya dengan terbuka akan menarik balik posting saya kali ini kerana Islam ditegakkan dengan hujah.

Satu persoalan lagi ialah, kalendar Hijrah yang menandakan adanya tahun baru dan tahun lama hanya muncul di zaman Umar. Lalu kepada siapakah pula setan berkata?

Kesimpulan akhirnya, anda boleh berdoa pada bila-bila masa tanpa ikatan waktu selagi ianya belum ada dalil yang kuat dari al-Quran dan Hadith Sahih. Tetapi kalau anda beriktikad bahawa setan akan berucap sedemikian selepas doa anda dibaca...anda perlu berhati-hati! kerana itu merupakan dakwaan kosong yang tidak logik diterima akal.

Marilah kita sama-sama berdoa agar kita dikuatkan iman & amalan menjelang tahun baru Hijrah esok..Amin!,