Wednesday, July 29, 2009

SINGA PUN TAKUT MEMBERI UCAPAN SELEPAS MAKAN


Di antara budaya orang-orang Arab yang berbeza dengan orang Melayu ialah memberikan ucapan semasa majlis makan malam. Kebiasaan orang Arab, tuan rumah yang menjemput tetamu datang ke rumahnya akan memberikan ucapan apabila selesai makan. Di sini ada sebuah kisah yang menarik untuk direnung bersama.

Tersebut al-kisah di sebuah negeri Yahudi, ada seorang raja yang fanatik dengan agamanya. Baginda amat marah sekiranya ada rakyatnya yang memeluk agama lain. Sekiranya ada yang mengaku beragama lain selain yahudi akan di seksa dengan berbagai-bagai seksaan. Di antara salah satu seksaan baginda yang paling digeruni aialah ialah memberi makan hidup-hidup kepada singa yang lapar. Para pesalah akan disimpan selama beberapa hari untuk hukuman. Penahanan ini bertujuan untuk menyeksa batin si pesalah.

Manakala singa-singa baginda pula akan dilaparkan selama beberapa hari. Apabila tibanya hari hukuman, singa-singa yang sedang kelaparan tanpa lengah akan terus menerkam pesalah dan membaham habis-habisan dengan rakus.

Pada satu hari, sang Raja telah menangkap seorang pendita yang soleh yang didapati bersalah memeluk agama Nasrani. Setelah dibicarakan, pendita ini akan dijatuhkan hukuman dibaham singa yang dilaparkan selama seminggu. Bayangkan bagaimana ganasnya nanti sang singa yang telah terputus bekalan makanan selama seminggu.

Namun begitu pendita yang beriman kelihatan tenang sahaja menunggu hari hukuman. Mungkin kerana cahaya iman yang dimilikinya.

Tiba hari hukuman, raja mengarahkan kesemua rakyatnya tampil menyaksikan hukuman sebagai satu peringatan dan amaran kepada yang lain.

Tiba masanya, sang pendita telah ditempatkan di tengah-tengah padang, kemudian seekor singa lapar dilepas. Sang singa yang tersangat lapar lantas menerkam ke arah pendita. Tiba-tiba sang pendita mengangkat tanan memberi isyarat kepada singa agar berhenti. Singa itu terkejut, kemudian dengan perlahan pendita lantas menghampiri singa dan membisikkan sesuatu di telinga singa. Sejurus selepas itu, singa itu membatalkan niatnya untuk membaham pendita, malah berlalu pergi.

Raja merasa hairan dengan gelagat singa itu, lantas mengarahkan singa kedua dilepaskan. Namun begitu, singa kedua juga mengalah dan berundur selepas dibisikkan sesuatu oleh pendita. Begitulah seterusnya sehingga habis kesemua singa sang raja berundur tanpa membaham sang pendita.

Sang raja yang ta'ajub dengan peristiwa ini memanggil pendita dan bertanya rahsianya.

Pendita mula berunding dengan raja: "apa yang akan saya dapat sekiranya saya memberitahu rahsia ini kepada tuanku?"

"kamu akan beta lepaskan daripada sebarang hukuman" jawab sang raja yang sudah tidak sabar menanti jawapannya.

Pendita pun berkata: "Saya katakan kepadanya, menurut kebiasaan kita di negara ini, KAMU DIKEHENDAKI MEMBERIKAN UCAPAN SEJURUS SELEPAS MAKAN!"

MORAL CERITA:

PUBLIC SPEAKING MEMANG SUKAR DILAKUKAN OLEH ORANG YANG TIDAK BIASA...SAMA SEPERTI SINGA TU.ANDA BOLEH BERCAKAP DI HADAPAN KHALAYAK RAMAI? KALAU TAK BOLEH, ANDA PERLU MELATIH DIRI KERANA KEMAHIRAN INI ADALAH PENTING UNTUK AGENDA DAKWAH ISLAM.