Wednesday, December 3, 2008

JANGAN EKSPLOIT WANITA ISLAM UNTUK LUMBA HALAL (PETRONAS SPRINTA & F1)Sedih rasanya apabila melihat di dalam akhbar tempatan (Berita Harian,4/12/2008)anak gadis Melayu Islam bergambar di samping pelumba kereta atau pelumba motor di dalam litar lumba dengan pakaian yang menjolok mata. Sekiranya tidak ditaja oleh mana-mana syarikat berdaftar maka perlumbaan itu akan dilabel sebagai lumba haram dan gadis-gadis yang kelihatan di litar haram itu akan digelar sebagai bohsia, gadis murahan dan sebagainya. Sebaliknya jika sebarang perlumbaan telah ditaja oleh syarikat milik kerajaan, ianya menjadi halal dan gadis-gadis yang terlibat memayungi para pelumba pula digelar sebagai gadis litar atau gadis payung.

Fenomena ini menggambarkan pentafsiran yang fleksibel kepada hukum halal dan
haram yang telah ditetapkan oleh Allah. Seolah-olah sebarang kemungkaran atau eksploitasi kepada wanita Islam akan menjadi halal sekiranya mendapat lesen daripada pihak berkuasa.

Wanita dipandang tinggi oleh Islam kerana kejadiannya yang unik, cantik dan berguna untuk membentuk sesebuah masyarakat yang bahagia. Peranan mereka kadangkala lebih besar dan kritikal berbanding kaum lelaki kerana sifat keibuan mereka dan hubungan mereka yang lebih akrab dengan anak-anak yang merupakan generasi pelapis sesebuah masyarakat dan negara. Wanita juga merupakan sayap kiri kepada kaum lelaki kerana mereka tidak akan dapat berdiri sendiri tanpa bantuan kaum wanita yang mungkin bergelar isteri, ibu, nenek, guru, jururawat, doktor, peniaga dan sebagainya. Sekiranya wanita di dalam sesebuah masyarakat dan negara rosak akhlaknya maka generasi di bawah didikannya akan lebih rosak lagi.

Oleh sebab itu, Islam telah menggariskan bahawa wanita perlu dijaga, dihormati dan ditatang sebaik mungkin kerana sebarang kepincangan kepada wanita akan mengakibatkan kepincangan yang lebih besar kepada masyarakat dan negara. Untuk memahami bentuk penjagaan dan penghormatan Islam terhadap wanita perlulah dilihat di dalam kerangka al-Quran dan al-Sunnah kerana Allah yang mencipta wanita paling mengetahui bagaimana cara terbaik untuk mengurus dan menjamin kebahagiaan mereka di dunia ini. Sebarang usaha untuk mengenepikan panduan Islam tentang isu-isu wanita sudah pasti akan membawa kepada kepincangan.

Sebenarnya, tindakan menggunakan gadis-gadis Melayu Islam untuk menjadi pengiring atau pembawa payung kepada para pelumba di litar lumba jelas bertentangan dengan ajaran Islam. Tindakan sedemikian seolah-olah merendahkan martabat kaum wanita yang disamakan seperti pengiring murahan. Untuk melengkapkan penyertaan mereka di litar lumba, mereka diarahkan untuk memperagakan jenis-jenis pakaian yang menjolok mata yang bertentangan dengan Islam dan budaya Timur. Tambah menyedihkan lagi sesetengah akhbar harian tempatan mulai menyiarkan biodata sesetengah gadis litar yang beragama Islam. Seolah-olah Islam pada para gadis ini hanyalah satu agama keturunan yang langsung tidak boleh memagari tindakan mereka daripada terlibat dengan perkara yang tidak berfaedah dan dilarang oleh Islam. Usahlah digadaikan maruah diri hanya kerana mengharap habuan bayaran yang tidak seberapa dan kemasyhuran yang sekejap.

Janganlah segala budaya asing di litar lumba hendak dicedok untuk mencari kesesuaian. Sikap selektif terhadap sebarang pengaruh luar perlu dimiliki oleh para penganjur sukan sebegini kerana kita tidak perlu malu dengan identiti sopan orang Islam dan Timur. Kita yang sememangnya kaya dengan nilai agama dan budaya Timur tidak patut terpengaruh dengan budaya Barat yang menyimpang.

Sekiranya fenomena ini dibiarkan berleluasa, tidak mustahil suatu hari nanti, anak gadis Melayu Islam akan bertambah berani melakukan sesuatu kemungkaran menjangkau batasan agama dan budaya Timur setanding masyarakat Barat yang sudah jauh menyimpang daripada norma agama dan budaya. Pihak kerajaan melalui autoriti agama Islam seperti JAKIM, Jabatan Agama Islam dan Majlis Fatwa Kebangsaan perlu bertindak segera untuk menangani masalah yang mungkin disangka kecil ini. Islam berpegang kepada konsep Sadd al-Dhara’I (pencegahan lebih baik daripada merawat). Sekiranya tidak dibendung, Islam hanya akan tinggal sebagai nostalgia sahaja pada sesetengah umat Islam di negara ini.

Pihak kerajaan yang memegang amanah Allah mentadbir negara seharusnya peka dengan masalah ini kerana mereka memikul tanggungjawab mencorak masyarakat sebagaimana sabda baginda Rasulullah s.a.w; "Setiap kamu adalah pemimpin. Dan setiap pemimpin bertanggung jawab atas kepemimpinannya. Imam itu pemimpin dalam keluarganya, bertanggung jawab tentang kepemimpinannya. Laki-laki itu pemimpin, bertanggung jawab tentang kepemimpinannya. Wanita itu pemimpin dalam rumah tangganya, dan bertanggung jawab tentang kepemimpinannya. Khadam itu pemimpin bagi harta majikannya, bertanggungjawab terhadap kepemimpinannya. (Sahih al-Bukhari).

Sepatutnya pihak pengajur perlu bijak di dalam penganjuran acara seperti ini kerana acara tersebut masih boleh berjalan lancar dengan keuntungan yang besar tanpa adanya gadis–gadis litar yang berpakaian menyakitkan mata. (Lihat contoh perlumbaan tanpa gadis litar di Kelantan, http://amalkelate.wordpress.com/2008/06/12/kejuaraan-cub-prix-aam-petronas-sprinta-malaysia-2008-tesco-lembah-sireh-kota-bharu/) Bahkan jika ditanyakan kepada para penonton sukan ini apakah tujuan asal kedatangan mereka ke litar lumba, apakah agaknya jawapan mereka? Adakah kerana ingin melihat kepakaran memandu para pelumba atau menilai pakaian gadis litar mana yang paling seksi serta menggiurkan? Allah telah memuliakan kita dengan akal untuk berfikir. Oleh itu, fikirkanlah.


ABDULLAH BUKHARI BIN ABDUL RAHIM AL-HAFIZ

WOMEN IS NOT CREATED TO FREELY BE DISPLAYED TO PUBLIC EYES

Tuesday, December 2, 2008

TAFSIR SURAH AL-A'RAF (11-30) KENALI MUSUH SEBENAR ANDA

Malam tadi (Selasa,2/12/2008)semasa mengajar kelas Tafsir di IfLA, UIAM, saya membaca surah al-A'raf (ayat11-30) tentang kisah godaan pertama Iblis terhadap Adam. Beberapa isu yang dibangkitkan berkaitan peristiwa tersebut ialah;

1-Tujuan Iblis menggoda Adam & Hawa adalah untuk melucutkan pakaian mereka di dalam Syurga kerana pakaian yang menutup aurat adalah salah satu nikmat pertama yang dikurniakan kepada manusia. Oleh itu sesiapa sahaja yang cenderung kepada pendedahan aurat sebenarnya telah tergoda dengan Iblis dan kufur dengan nikmat kemuliaan pakaian. Firman Allah;[7.20] Setelah itu maka Syaitan membisikkan (hasutan) kepada mereka berdua supaya (dapatlah) ia menampakkan kepada mereka akan aurat mereka yang (sekian lama) tertutup dari (pandangan) mereka, sambil ia berkata: "Tidaklah Tuhan kamu melarang kamu daripada (menghampiri) pokok ini, melainkan (kerana Ia tidak suka) kamu berdua menjadi malaikat atau menjadi dari orang-orang yang kekal (selama-lamanya di dalam Syurga)".Ayat di atas juga menunjukkan bagaimana Iblis yang cuba menggoda Adam telah melakukan research tentang kelemahan Adam. Sudah menjadi sifat manusia inginkan kuasa luar biasa dan hidup yang berkekalan. Sebagai buktinya, manusia biasa yang tidak mendapat hidayah agama amat risau sekiranya kesan-kesan ketuaan mulai muncul di wajah mereka. Untuk mengelakkan ketuaan mereka sanggup berbelanja ribuan ringgit dan berbuat apa sahaja seperti menggunakan botox, kosmetik surgery dan sebagainya). Di samping itu mereka juga takutkan kematian, jikalau diberikan pilihan, manusia tidak mahu mati sampai bila-bila. Begitu juga dengan kuasa yang luar biasa, saban hari berbagai-bagai watak super hero dicipta sebagai satu cerminan keinginan hidup manusia yang hauskan kuasa seperti para malaikat. Dua kelemahan manusia ini telah dieksploit sebaik mungkin oleh Iblis untuk menyesatkan Adam.

2-Di dalam usaha Iblis untuk menggoda Adam, Iblis telah menggunakan sumpah palsu yang akhirnya menewaskan Adam. Ayat ini juga menjadi dalil mengatakan sesiapa yang menggunakan sumpah palsu untuk mencapai matlamatnya, sifatnya samalah seperti Iblis. Tambah menyedihkan sekiranya sumpah palsu itu biasanya datang daripada ahli politik yang berkemungkinan suatu hari nanti menjadi pemimpin negara kita. Bayangkan bagaiamana sekiranya pemimpin lantikan kita itu sebenarnya suku sakat Iblis. Firman Allah ;[7.21] Dan ia bersumpah kepada keduanya (dengan berkata): "Sesungguhnya aku adalah dari mereka yang memberi nasihat kepada kamu berdua".

Oleh sebab itulah sesetengah ahli Sufi berta'awaauz dengan lafaz :Aku minta perlindungan dengan Allah daripada Syaitan yang direjam dan Politik


3-Setelah tewas dengan godaan Iblis, Adam dan Hawa telah menderhakai Allah sebagaimana FirmanNya di dalam surah Taha;20.121] Kemudian mereka berdua memakan dari pohon itu, lalu terdedahlah kepada mereka aurat masing-masing, dan mereka mulailah menutupnya dengan daun-daun dari Syurga; dan dengan itu derhakalah Adam kepada Tuhannya, lalu tersalah jalan (dari mencapai hajatnya).

Isu yang berbangkit daripada ayat ini ialah bagaimana Adam disifatkan sebagai derhaka. Musuh Islam galak menggunakan ayat ini untuk mengecam Islam yang berdoktrin dengan kemaksuaman para nabi. Kita menjawab, kesilapan Adam itu berlaku sebelum beliau dibangkitkan menjadi nabi. Setelah itu beliau memohon ampunan kepada Allah sebagaimana yang dijelaskan oleh surah al-A'raf:[7.23] Mereka berdua merayu: "Wahai Tuhan kami, kami telah menganiaya diri kami sendiri, dan kalau Engkau tidak mengampunkan kami dan memberi rahmat kepada kami, nescaya menjadilah kami dari orang-orang yang rugi".

Doa Adam ini diterima oleh Allah dan selepas itu barulah baginda dilantik menjadi nabi sebagaimana firman Allah di dalam surah Taha yang berikutnya;[20.122] Kemudian Tuhannya memilihnya (dengan diberi taufiq untuk bertaubat), lalu Allah menerima taubatnya serta diberi petunjuk.


3- Berikutan kesilapan Adam itu, beliau telah diarahkan agar turun mendiami bumi, Firman Allah;[7.24] Allah berfirman: "Turunlah kamu semuanya, dengan keadaan setengah kamu menjadi musuh bagi setengahnya yang lain, dan bagi kamu disediakan tempat kediaman di bumi, dan juga diberi kesenangan hingga ke suatu ketika (mati)".
Ayat ini menjadi dalil bagaimana saintifiknya Islam yang hanya mengiktiraf bumi sebagai tempat kediaman manusia. Berbanding agama lain yang dibayangi oleh kepercayaan karut tentang wujudnya alam kayangan yang didiami oleh para dewa.

4-Kisah ini juga menerangkan tentang siapa musuh sebenar manusia yang perlu dihadapi iaitu Iblis dan keturunannya (syaitan). Strategi Iblis untuk menyesatkan manusia muncul di dalam berbagai cara yang kadangkala tidak dapat difahami oleh pemikiran manusia biasa yang jahil. Oleh itu ilmu berkaitan godaan Iblis ataupun ilmu-ilmu agama amat penting dikuasai agar kita tidak terjerumus ke dalam perangkap Iblis. Oleh sebab itu, Ibn al-Jawzi telah mengarang kitab khusus (Talbis Iblis-Belitan Iblis) menerangkan tentang bentuk-bentuk godaan Iblis yang halus dan tersembunyi.

Godaan Iblis begitu kompleks, kadangkala sesuatu perjuangan yang kita lancarkan kepada saudara Islam kita yang berlainan fahaman juga merupakan di antara jarum Iblis yang meresap masuk kepada umat Islam. Seumur hidup mereka habis hanya untuk menyerang musuh mazhab/fahaman mereka. Akibatnya perpecahan sesama Islam berterusan berlaku. Yang jahil masih tetap dengan kejahilan.Pada masa yang sama musuh-musuh Islam dengan berbagai-bagai pakaiannya berterusan merosakkan umat Islam. Di sini saya utarakan satu link yang sememangnya menjadi musuh umat Islam.

1- http://www.answering-islam.org/Bahasa/index.html
2- http://www.e-bacaan.com

Kita harus bersedia berhadapan dengan musuh sebenar kita, janganlah sempitkan pemikiran kita dengan pergaduhan yang tidak ada kesudahannya sehingga kelihatannya seolah-olah Islam hanyalah berkisar pada isu-isu yang kita bawakan itu sahaja.


ABDULLAH BUKHARI
CUBA MENGENAL MUSUH SEBENAR ISLAM