Wednesday, December 3, 2008

JANGAN EKSPLOIT WANITA ISLAM UNTUK LUMBA HALAL (PETRONAS SPRINTA & F1)Sedih rasanya apabila melihat di dalam akhbar tempatan (Berita Harian,4/12/2008)anak gadis Melayu Islam bergambar di samping pelumba kereta atau pelumba motor di dalam litar lumba dengan pakaian yang menjolok mata. Sekiranya tidak ditaja oleh mana-mana syarikat berdaftar maka perlumbaan itu akan dilabel sebagai lumba haram dan gadis-gadis yang kelihatan di litar haram itu akan digelar sebagai bohsia, gadis murahan dan sebagainya. Sebaliknya jika sebarang perlumbaan telah ditaja oleh syarikat milik kerajaan, ianya menjadi halal dan gadis-gadis yang terlibat memayungi para pelumba pula digelar sebagai gadis litar atau gadis payung.

Fenomena ini menggambarkan pentafsiran yang fleksibel kepada hukum halal dan
haram yang telah ditetapkan oleh Allah. Seolah-olah sebarang kemungkaran atau eksploitasi kepada wanita Islam akan menjadi halal sekiranya mendapat lesen daripada pihak berkuasa.

Wanita dipandang tinggi oleh Islam kerana kejadiannya yang unik, cantik dan berguna untuk membentuk sesebuah masyarakat yang bahagia. Peranan mereka kadangkala lebih besar dan kritikal berbanding kaum lelaki kerana sifat keibuan mereka dan hubungan mereka yang lebih akrab dengan anak-anak yang merupakan generasi pelapis sesebuah masyarakat dan negara. Wanita juga merupakan sayap kiri kepada kaum lelaki kerana mereka tidak akan dapat berdiri sendiri tanpa bantuan kaum wanita yang mungkin bergelar isteri, ibu, nenek, guru, jururawat, doktor, peniaga dan sebagainya. Sekiranya wanita di dalam sesebuah masyarakat dan negara rosak akhlaknya maka generasi di bawah didikannya akan lebih rosak lagi.

Oleh sebab itu, Islam telah menggariskan bahawa wanita perlu dijaga, dihormati dan ditatang sebaik mungkin kerana sebarang kepincangan kepada wanita akan mengakibatkan kepincangan yang lebih besar kepada masyarakat dan negara. Untuk memahami bentuk penjagaan dan penghormatan Islam terhadap wanita perlulah dilihat di dalam kerangka al-Quran dan al-Sunnah kerana Allah yang mencipta wanita paling mengetahui bagaimana cara terbaik untuk mengurus dan menjamin kebahagiaan mereka di dunia ini. Sebarang usaha untuk mengenepikan panduan Islam tentang isu-isu wanita sudah pasti akan membawa kepada kepincangan.

Sebenarnya, tindakan menggunakan gadis-gadis Melayu Islam untuk menjadi pengiring atau pembawa payung kepada para pelumba di litar lumba jelas bertentangan dengan ajaran Islam. Tindakan sedemikian seolah-olah merendahkan martabat kaum wanita yang disamakan seperti pengiring murahan. Untuk melengkapkan penyertaan mereka di litar lumba, mereka diarahkan untuk memperagakan jenis-jenis pakaian yang menjolok mata yang bertentangan dengan Islam dan budaya Timur. Tambah menyedihkan lagi sesetengah akhbar harian tempatan mulai menyiarkan biodata sesetengah gadis litar yang beragama Islam. Seolah-olah Islam pada para gadis ini hanyalah satu agama keturunan yang langsung tidak boleh memagari tindakan mereka daripada terlibat dengan perkara yang tidak berfaedah dan dilarang oleh Islam. Usahlah digadaikan maruah diri hanya kerana mengharap habuan bayaran yang tidak seberapa dan kemasyhuran yang sekejap.

Janganlah segala budaya asing di litar lumba hendak dicedok untuk mencari kesesuaian. Sikap selektif terhadap sebarang pengaruh luar perlu dimiliki oleh para penganjur sukan sebegini kerana kita tidak perlu malu dengan identiti sopan orang Islam dan Timur. Kita yang sememangnya kaya dengan nilai agama dan budaya Timur tidak patut terpengaruh dengan budaya Barat yang menyimpang.

Sekiranya fenomena ini dibiarkan berleluasa, tidak mustahil suatu hari nanti, anak gadis Melayu Islam akan bertambah berani melakukan sesuatu kemungkaran menjangkau batasan agama dan budaya Timur setanding masyarakat Barat yang sudah jauh menyimpang daripada norma agama dan budaya. Pihak kerajaan melalui autoriti agama Islam seperti JAKIM, Jabatan Agama Islam dan Majlis Fatwa Kebangsaan perlu bertindak segera untuk menangani masalah yang mungkin disangka kecil ini. Islam berpegang kepada konsep Sadd al-Dhara’I (pencegahan lebih baik daripada merawat). Sekiranya tidak dibendung, Islam hanya akan tinggal sebagai nostalgia sahaja pada sesetengah umat Islam di negara ini.

Pihak kerajaan yang memegang amanah Allah mentadbir negara seharusnya peka dengan masalah ini kerana mereka memikul tanggungjawab mencorak masyarakat sebagaimana sabda baginda Rasulullah s.a.w; "Setiap kamu adalah pemimpin. Dan setiap pemimpin bertanggung jawab atas kepemimpinannya. Imam itu pemimpin dalam keluarganya, bertanggung jawab tentang kepemimpinannya. Laki-laki itu pemimpin, bertanggung jawab tentang kepemimpinannya. Wanita itu pemimpin dalam rumah tangganya, dan bertanggung jawab tentang kepemimpinannya. Khadam itu pemimpin bagi harta majikannya, bertanggungjawab terhadap kepemimpinannya. (Sahih al-Bukhari).

Sepatutnya pihak pengajur perlu bijak di dalam penganjuran acara seperti ini kerana acara tersebut masih boleh berjalan lancar dengan keuntungan yang besar tanpa adanya gadis–gadis litar yang berpakaian menyakitkan mata. (Lihat contoh perlumbaan tanpa gadis litar di Kelantan, http://amalkelate.wordpress.com/2008/06/12/kejuaraan-cub-prix-aam-petronas-sprinta-malaysia-2008-tesco-lembah-sireh-kota-bharu/) Bahkan jika ditanyakan kepada para penonton sukan ini apakah tujuan asal kedatangan mereka ke litar lumba, apakah agaknya jawapan mereka? Adakah kerana ingin melihat kepakaran memandu para pelumba atau menilai pakaian gadis litar mana yang paling seksi serta menggiurkan? Allah telah memuliakan kita dengan akal untuk berfikir. Oleh itu, fikirkanlah.


ABDULLAH BUKHARI BIN ABDUL RAHIM AL-HAFIZ

WOMEN IS NOT CREATED TO FREELY BE DISPLAYED TO PUBLIC EYES

No comments: