Thursday, April 22, 2010

SEDERHANA MENGUNDANG PUJIAN, BERMEWAH MENGUNDANG KEJIAN


Gambar ni saya jumpa dalam facebook..kawan masukkan.

Sekadar nak cerita..kira-kira 5 tahun lepas..saya balik kampung semasa cuti dan seperti biasa abang yang bekerja di Kota Bharu minta saya hantarkan ke tempat kerja. Hari tu hari Sabtu, kira-kira jam 8 pagi lebih..Untuk cepat sampai dan mengelakkan kesesakan, saya memilih untuk menggunakan motrsikal dan melalui jalan alternatif melalui Kedai Lalat (sekarang Kota Jembal) dan Pulau Melaka (kampung Nik Aziz). Bagi penduduk setempat, jalan kampung melalui Pulau Melaka boleh menyingkat perjalanan kira-kira 2-3 minit.

Ketika melalui jalan kampung tersebut, tiba-tiba saya ternampak seorang lelaki tua memikul senapang patah, berkasut but getah dan berkopiah sedang mencantas semak di tepi jalan itu. Kami tidak merasakan apa-apa menarik dengan gaya orang tua ini kerana itu situasi biasa di kampung-kampung. Bila menghampiri lelaki tersebut, kami terkejut kerana..beliau adalah Dato Nik Aziz...bila dilihat disekeliling, tiada pengawal peribadi yang mengiringinya..sayangnya masa tu kami tidak bawa kamera..kalau tidak mungkin gambar seperti gambar di atas dapat dilihat..

RENUNG TAJUK DI ATAS..KESEDERHANAAN MENGUNDANG PUJIAN, KEMEWAHAN MENGUNDANG CELAAN DAN PRA SANGKA..Kemewahan juga boleh membuahkan kejahatan sebagaimana firman Allah:

al-'Alaq [96.6] Ingatlah! Sesungguhnya jenis manusia tetap melampaui batas (yang sepatutnya atau yang sewajibnya),

[96.7] Dengan sebab ia melihat dirinya sudah cukup apa yang dihajatinya (kaya).