Wednesday, October 27, 2010

KERUNSINGAN SEORANG AYAH APABILA MALAYSIA MENJADI HUB HIBURAN MALAM SERANTAU!


Laporan berita yang menyatakan di bawah ETP, Malaysia bakal menjadi hub hiburan malam sememangnya mengerikan saya sebagai seorang ayah. Apa tidaknya sekarang ini ketika Malaysia yang sedia mempunyai banyak kelab malam dan pusat hiburan, kita sudah mendengar berbagai masalah sosial timbul seperti pembuangan bayi, zina dan sebagainya. Bayangkan apa yang bakal terjadi sekiranya syarat pembinaan kelab malam dan yang berkaitan dengannya makin dilonggarkan seperti yang disarankan oleh ETP???.

Untuk menangani isu ini, umat Islam perlu melihat jauh ke hadapan tentang kesan yang bakal dihadapi oleh umat Islam. 2 isu yang perlu dilihat dan difikirkan bersama..:

1- Kesucian perkahwinan anak-anak kita pada masa hadapan. Anak-anak saya sekarang ini berusia dalam lingkungan 2 bulan hingga 10 tahun. Selepas sepuluh tahun nanti mereka ini mungkin akan berkahwin. Siapakah bakal suami atau isteri mereka? Biasanya trend terkini, anak-anak diberikan kebebasan memilih pasangan hidup mereka sendiri. Ibu bapa hanya akan mempersetujui pilihan anak-anak, namun begitu dengan segala masalah sosial sekarang ini, apa jaminan kita bahawa bakal menantu kita pada masa hadapan benar-benar anak sah taraf, anak halal & bersih keturunannya. Berdasarkan laporan rasmi, Jabatan Pendaftaran Negara (JPN),terdapat lebih 257,000 sijil kelahiran didaftarkan tanpa catatan nama bapa, sejak tahun 2000 hingga pada bulan Julai 2008.

Boleh jadi mereka ini bakal menjadi menantu kita pada masa hadapan. Bukan salah mereka dilahirkan secara haram, namun fitrah ibu bapa tetap mahukan keturunan yang terbaik untuk anak-anak kita. Bayangkan dengan pertambahan kelab malam, maka akan bertambahlah juga bilangan anak haram yang bakal lahir kerana di kelab malam inilah segala punca perzinaan akan berlaku.

2-Peranan orang agama yang semakin tercabar. Pernah sekali dalam radio IKIM dibincangkan isu pembuangan bayi. Tiba-tiba seorang pemanggil menyerang para agamawan dengan katanya: Apa orang agama buat untuk membendung masalah ini? Saya sebagai orang agama cukup terasa dengan kenyataan ini, lalu saya berjaya menembusi talian dan menjawab: Orang agama memang buat kerja, jangan HANYA salahkan orang agama kerana masalah ini masalah berantai bermula dari rumah sehingga kepada pemimpin negara. Jangan dituding jari kepada orang kerana apabila kita tuding satu jari kepada orang,4 jari lagi mengarah kepada kita. Saya juga mengambil kata-kata al-Marhum Ishak Baharom mantan mufti Selangor yang dipecat dahulu,katanya : perjuangan orang agama sama seperti membersihkan sungai yang kotor di muara, sedangkan di hulu sungai (punca air) masih ada orang yang membuang sampah...kerja orang agama tidak akan habis kerana masih ada manusia yang berkuasa yang rakus dan jahil memperkenalkan inisiatif sebegini untuk terus merosakkan masyarakat dengan segala racun sosial.

PENUTUP: Menurut Islam, para pemimpin wajib menjaga rakyatnya daripada ancaman dunia dan akhirat. Sebagai pemerintah yang dipertanggungjawab menjaga kebajikan rakyat, kerajaan perlu menilai sebarang pembangunan mengikut neraca dunia dan lebih-lebih lagi akhirat. Soalan saya..pernahkan kita dengar para pemimpin Islam di negara kita memperingatkan soal akhirat, dosa pahala, syurga, neraka dan yang semirip dengannya? Yang biasa kita dengar..melayu maju ekonomi, melayu berjaya dalam karier, melayu berjaya dalam pelajaran dan sebagainya..

Nik Aziz pernah berkata dalam khutbah hari raya Idul Fitri dahulu..apa susah sangat kita nak melayu maju ekonomi? Tidak dinafikan, itu penting, tetapi yang lagi utama ialah..apa akan jadi kepada orang Melayu ketika di akhirat kelak..MELAYU KE SYURGA ATAU KE NERAKA??