Friday, November 5, 2010

ORANG MULUT MASIN MENURUT AL-QURAN


Pada penggunaan orang Melayu, seseorang yang bermulut masin bermaksud seseorang yang ucapannya boleh menjadi realiti. Ia biasanya disandarkan kepada para wali Allah yang doa mereka senang dimakbulkan. Posting kali ini cuba membawa para pembaca sekelian kepada kebenaran fakta ini menurut al-Quran.

Dalam surah al-Kahfi ada sebuah kisah 2 lelaki bersaudara yang berbeza perwatakannya. Seorang daripada mereka berdua sangat kaya, memiliki berbagai aset berharga dan kufur kepada Allah, manakala seorang lagi miskin dan beriman kepada Allah. Si kafir yang kaya amat bongkak dan sombong dengan kekayaan miliknya. Sikapnya telah ditegur oleh si miskin dan beliau telah mengucapkan sesuatu yang buruk terhadap kekayaan milik si kaya yang akhirnya mengakibatkan kemusnahan sama sekali segala aset si kaya.

Ucapan si miskin sebenarnya bertujuan untuk memperingatkan si kaya agar beriman kepada Allah dan jangan sekali-kali berlagak sombong dan mengingkariNya kerana segala kesenangan dunia adalah pinjaman semata. Marilah kita ikuti kisah tersebut dalam al-Quran.

AL-KAHFI [18.32] Dan berikanlah kepada mereka satu contoh: Dua orang lelaki, Kami adakan bagi salah seorang di antaranya, dua buah kebun anggur; dan Kami kelilingi kebun-kebun itu dengan pohon-pohon tamar, serta Kami jadikan di antara keduanya, jenis-jenis tanaman yang lain.

[18.33] Kedua-dua kebun itu mengeluarkan hasilnya, dan tiada mengurangi sedikitpun dari hasil itu; dan kami juga mengalirkan di antara keduanya sebatang sungai.

[18.34] Tuan kebun itu pula ada mempunyai harta (yang lain); lalu berkatalah ia kepada rakannya, semasa ia berbincang dengannya: "Aku lebih banyak harta daripadamu, dan lebih berpengaruh dengan pengikut-pengikutku yang ramai".

[18.35] Dan ia pun masuk ke kebunnya (bersama-sama rakannya), sedang ia berlaku zalim kepada dirinya sendiri (dengan sebab kufurnya), sambil ia berkata: "Aku tidak fikir, kebun ini akan binasa selama-lamanya.

[18.36] Dan aku tidak fikir, hari kiamat kan berlaku; dan kalaulah aku dikembalikan kepada Tuhanku (sebagaimana kepercayaanmu), tentulah aku akan mendapat tempat kembali yang lebih baik daripada ini.

SI MISKIN YANG BERIMAN TELAH MENASIHATI SI KAYA YANG KAFIR..

[18.37] berkatalah rakannya kepadanya, semasa ia berbincang dengannya: "Patutkah engkau kufur ingkar kepada Allah yang menciptakan engkau dari tanah, kemudian dari air benih, kemudian Ia membentukmu dengan sempurna sebagai seorang lelaki?

[18.38] Tetapi aku sendiri percaya dan yakin dengan sepenuhnya bahawa Dia lah Allah, Tuhanku, dan aku tidak sekutukan sesuatu pun dengan Tuhanku.

[18.39] Dan sepatutnya semasa engkau masuk ke kebunmu, berkata: (Semuanya ialah barang yang dikehendaki Allah)! (tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah)? Kalau engkau memandangku sangat kurang tentang harta dan anak, berbanding denganmu,

LAFAZ DI DALAM AYAT INI ELOK DIBACA KETIKA MEMASUKI RUMAH ATAU MENGGUNAKAN SEGALA ASET MILIK KITA - ما شاء الله لا قوة إلا بالله(Semuanya ialah barang yang dikehendaki Allah)! (tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah)

[18.40] Maka mudah-mudahan Tuhanku akan mengurniakan daku lebih baik daripada kebunmu, dan (aku bimbang) dia akan menimpakannya dengan bala, bencana dari langit, sehinggalah menjadilah kebunmu itu tanah yang licin tandus.

[18.41] Ataupun air kebun itu akan menjadi kering ditelan bumi, maka dengan yang demikian, engkau tidak akan dapat mencarinya lagi".


BERIKUTAN UCAPAN SI MISKIN, ALLAH MEMUSNAHKAN SEGALA ASET SI KAYA DALAM SATU MALAM SAHAJA. INI ADALAH DALIL YANG KUKUH TENTANG TEORI MULUT MASIN SI WALI YANG SELAMA INI DIPEGANG OLEH ORANG KITA..

[18.42] Dan segala tanaman serta harta bendanya itupun dibinasakan, lalu jadilah ia membalik-balikkan kedua tapak tangannya (kerana menyesal) terhadap segala perbelanjaan yang telah dibelanjakannya pada kebun-kebunnya, sedang kebun-kebun itu runtuh junjung-junjung tanamannya; sambil dia berkata: "Alangkah baiknya kalau aku tidak sekutukan sesuatupun dengan Tuhanku!"

[18.43] Dan ia tidak mendapat sebarang golongan yang boleh menolongnya, selain dari Allah; dan ia pula tidak dapat membela dirinya sendiri.


[18.44] Pada saat yang sedemikian itu kekuasaan memberi pertolongan hanya tertentu bagi Allah, Tuhan yang sebenar-benarnya; Dia lah sebaik-baik pemberi pahala, dan sebaik-baik pemberi kesudahan yang berbahagia (kepada hamba-hambaNya yang taat).


PENGAJARAN DI SEBALIK CERITA INI..KITA HENDAKLAH BERINGAT DENGAN ORANG SOLEH KERANA MEREKA SENANTIASA BERADA DALAM LINDUNGAN ALLAH. SEGALA GERAK LAKU MEREKA HANYA DIBUAT DENGAN REDHA ALLAH..SAYA BIMBANG PERISTIWA SERANG MENYERANG TERHADAP SEORANG TOKOH YANG MEMANG DIKETAHUI SEBAGAI ORANG SOLEH DI PRK GALAS 2-3 HARI INI AKAN MENIMBULKAN MASALAH KEPADA SI PENYERANG..ALLAHU A'LAM

Thursday, November 4, 2010

HIKMAH DARI AL-QURAN: KISAH NABI NUH AS DAN BANJIR DI UTARA


Banjir yang melanda Utara Semenanjung adalah bukti kekuasaan Allah yang mengawal alam. Walau sehebat mana sekalipun ilmu dan teknologi yang dimiliki manusia, mereka tidak dapat menahan langit daripada menurunkan hujan atau bumi daripada memuntahkan airnya..Renungkan kisah banjir yang berlaku pada zaman nabi Nuh AS dengan sedikit pengajarannya, mudah-mudahan kita mendapat manafaat bersama.


HUD[11.40] (Nabi Nuh terus bekerja) sehingga apabila datang hukum Kami untuk membinasakan mereka dan air memancut-mancut dari muka bumi (yang menandakan kedatangan taufan), Kami berfirman kepada Nabi Nuh: "Bawalah dalam bahtera itu dua dari tiap-tiap sejenis haiwan (jantan dan betina), dan bawalah ahlimu kecuali orang yang telah ditetapkan hukuman azab atasnya (disebabkan kekufurannya), juga bawalah orang-orang beriman". Dan tidak ada orang-orang yang beriman yang turut bersama-samanya, melainkan sedikit sahaja.


ULASAN AYAT: ALLAH MENGARAHKAN BAGINDA MENYELAMATKAN BERSAMA BINATANG UNTUK MENJAMIN KESINAMBUNGAN HIDUP MANUSIA YANG AKAN MEMERLUKAN SUMBER PROTEIN DARIPADA BINATANG TERSEBUT DALAM RANTAIAN MAKANAN. SELAIN ITU, AHLI KELUARGA YANG PERLU BAGINDA SELAMATKAN LEBIH TEPAT DIMAKSUDKAN SEBAGAI AHLI KELUARGAMU YANG BERIMAN SAHAJA KERANA ADA ISTERI DAN ANAK BAGINDA YANG KUFUR.

[11.41] Dan (ketika itu) berkatalah Nabi Nuh (kepada pengikut-pengikutnya yang beriman): "Naiklah kamu ke bahtera itu sambil berkata: ' Dengan nama Allah bergerak lajunya dan berhentinya '. Sesungguhnya Tuhanku adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."

ULASAN AYAT: INI ADALAH DOA YANG BOLEH DIBACA KETIKA MENAIKI APA SAHAJA KENDERAAN.

[11.42] (Mereka semua naik) dan bahtera itupun bergerak laju membawa mereka dalam ombak yang seperti gunung-ganang, dan (sebelum itu) Nabi Nuh memanggil anaknya, yang sedang berada di tempat yang terpisah daripadanya: "Wahai anakku, naiklah bersama-sama kami, dan janganlah engkau tinggal dengan orang-orang yang kafir".

[11.43] Anaknya menjawab: "Aku akan pergi berlindung ke sebuah gunung yang dapat menyelamatkan aku daripada ditenggelamkan oleh air". Nabi Nuh berkata: "Hari ini tidak ada sesuatupun yang akan dapat melindungi dari azab Allah, kecuali orang yang dikasihani olehNya". Dan dengan serta-merta ombak itu pun memisahkan antara keduanya, lalu menjadilah ia (anak yang derhaka itu) dari orang-orang yang ditenggelamkan oleh taufan.

ULASAN AYAT: KISAH INI BUKTI FITRAH KASIH SAYANG SEORANG AYAH TERHADAP ANAKNYA WALAUPUN ANAK BAGINDA KUFUR DAN ENGGAN MENGIKUT BAGINDA DI ATAS BAHTERA TERSEBUT. SEKIRANYA ANDA SEBAGAI SEORANG AYAH TIDAK MEMPUNYAI RASA KASIH KEPADA ANAK-ANAK BERERTI FITRAH ANDA SUDAH ROSAK, NAMUN BEGITU KASIH SAYANG KEPADA ANAK TANPA MENJAGA BATASAN AGAMA JUGA BOLEH MEROSAKKAN ANDA.


[11.44] Dan (setelah binasanya kaum kafir itu) diperintahkan kepada bumi dan langit dengan berkata: "Wahai bumi telanlah airmu, dan wahai langit berhentilah dari curahan hujanmu". Dan (ketika itu) surutlah air, serta terlaksanalah perintah (Allah) itu. Dan bahtera Nabi Nuh itupun berhenti di atas gunung "Judi" serta diingatkan (kepada kaum kafir umumnya bahawa): "Kebinasaanlah akhirnya bagi orang-orang yang zalim".

ULASAN AYAT: INI BUKTI HANYA ALLAH PEMEGANG KUASA ALAM KERANA LANGIT DAN BUMI HANYA PATUH SERTA BERHENTI MENGHASILKAN AIR SELEPAS DIPERINTAHKAN OLEH ALLAH. INI JUGA MENJADI BUKTI DI BAWAH BUMI YANG KITA DIAMI ADA STOR AIR YANG DICPTA ALLAH UNTUK KESEIMBANGAN ALAM.

RUJUK JUGA AYAT INI: AL-MU'MINUN[23.18] Dan Kami turunkan hujan dari langit dengan sukatan yang tertentu, serta Kami tempatkan dia tersimpan di bumi;dan sesungguhnya Kami sudah tentu berkuasa melenyapkannya.


[11.45] Dan Nabi Nuh merayu kepada Tuhannya dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Sesungguhnya anakku itu dari keluargaku sendiri, dan bahawa janjiMu itu adalah benar, dan Engkau adalah sebijak-bijak Hakim yang menghukum dengan seadil-adilnya".

[11.46] Allah berfirman: "Wahai Nuh! Sesungguhnya anakmu itu bukanlah dari keluargamu (kerana ia telah terputus hubungan denganmu disebabkan kekufurannya); sesungguhnya bawaannya bukanlah amal yang soleh, maka janganlah engkau memohon kepadaKu sesuatu yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya. Sebenarnya Aku melarangmu dari menjadi orang yang jahil".


ULASAN AYAT: INI MEMBUKTIKAN HUBUNGAN AGAMA JAUH LEBIH UTAMA DARIPADA HUBUNGAN KELUARGA APABILA BERADA DI PERSIMPANGAN. BAGINDA RASULULLAH SENDIRI BERPERANG MENENTANG SAUDARA MARANYA YANG MASIH TEGUH DALAM SYIRIK SEMASA DI MADINAH.

LIHAT JUGA AYAT INI, AL-MUJADALAH[58.22] Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, tergamak berkasih-mesra dengan orang-orang yang menentang (perintah) Allah dan RasulNya, sekalipun orang-orang yang menentang itu ialah bapa-bapa mereka, atau anak-anak mereka, atau saudara-saudara mereka, ataupun keluarga mereka.

[11.47] Nabi Nuh berkata: "Wahai Tuhanku! Sesungguhnya aku berlindung kepadaMu daripada memohon sesuatu yang aku tidak mempunyai pengetahuan mengenainya; dan jika Engkau tidak mengampunkan dosaku, dan memberi rahmat kepadaku, nescaya menjadilah aku dari orang-orang yang rugi".

ULASAN AYAT: SEBAHAGIAN MUSUH ISLAM SILAP MEMAHAMI AYAT DENGAN MENGATAKAN PERMOHONAN AMPUN BAGINDA MENJADI BUKTI BAGINDA BERDOSA DAN TIDAK MAKSUM. BAGINDA SEKADAR BERTANYA UNTUK MENJELASKAN KEKELIRUAN TENTANG NASIB ANAKNYA YANG MATI DITELAN AIR KERANA ALLAH SUDAH MENJANJIKAN KESELAMATAN AHLI KELUARGANYA (AYAT 40). ALLAH MENJELASKAN HANYA AHLI KELUARGANYA YANG BERIMAN SAHAJA AKAN TERSELAMAT. TEGURAN ALLAH KEPADA BAGINDA DALAM AYAT 46 JUGA BUKAN BERMAKSUD MENGHINA BAGINDA TETAPI LEBIH KEPADA MENGAJAR BAGINDA AGAR LEBIH TELITI DALAM BERDOA DAN JANGAN SAMPAI MEMINTA SESUATU YANG MELANGGAR KETETAPAN ALLAH SEPERTI MENDOAKAN KESEJAHTERAAN KEPADA ORANG YANG SUDAH DIHUKUMKAN MATI KUFUR.

LIHAT JUGA, AL-TAWBAH[9.113] Tidaklah dibenarkan bagi Nabi dan orang-orang yang beriman, meminta ampun bagi orang-orang musyrik, sekalipun orang itu kaum kerabat sendiri, sesudah nyata bagi mereka bahawa orang-orang musyrik itu adalah ahli neraka.

WALAUPUN PERTANYAAN DAN DOA BAGINDA YANG KELIRU TERSEBUT TIDAK DIKIRA SEBAGAI DOSA, BAGINDA YANG TINGGI DARJAT TAWADUKNYA SERTA TELITI HUBUNGANNYA DENGAN ALLAH TETAP MEMOHON MAAF KEPADA ALLAH DEMI UNTUK MENDAPATKAN KEREDEHAANNYA.

Wednesday, November 3, 2010

USTAZ MOHD NOOR YANG KASYAF SUDAH KENA!


Berikutan isu tangan Nik Aziz adalah tangan syaitan oleh Ustaz Mohd Noor Idris ramai yang memberikan reaksi.

ULASAN SAYA..KASYAF MENURUT PERSPEKTIF AL-QURAN:

1)KEPENTINGAN TAQWA

al-Baqarah[2:282]Oleh itu hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah; dan (ingatlah), Allah (dengan keterangan ini) mengajar kamu; dan Allah sentiasa Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.

AYAT DI ATAS MENJELASKAN BAGAIMANA ORANG YANG BERTAQWA AKAN DIAJARKAN ALLAH DENGAN BEBERAPA ILMU..SECARA TIDAK LANGSUNG IA MEMBAWA MAKSUD KASYAF (TERBUKA HIJAB PERKARA BATIN), NAMUN IA MASIH DIBINCANGKAN SECARA PANJANG LEBAR OLEH PARA ULAMA'.

2) KISAH MUSA & KHIDIR AS

al-Kahf[18.65] Lalu mereka dapati seorang dari hamba-hamba Kami yang telah kami kurniakan kepadanya rahmat dari Kami, dan Kami telah mengajarnya sejenis ilmu; dari sisi Kami.


DALAM PENGAJIAN TAFSIR..KASYAF DIPANGGIL ILMU AL-MAWHUB ATAU WAHBI IAITU ILMU ANUGERAH SETELAH SESEORANG ITU ALIM, MAHIR & AMAL SEGALA ILMU2 PENTING ISLAM SPT BAHASA ARAB,AKIDAH,HADITH,FIQH,USUL FIQH..BLA BLA BLA..ALLAH AKAN BAGI SIKIT CAMPAKAN ILMU..TAPI ILMU NI DILETAK PADA TAHAP TERAKHIR..BUKAN SEMUA LINTASAN HATI BOLEH TERUS DIPAKAI KERANA IA BOLEH JADI DATANGNYA DARIPADA SYAITAN ATAU MALAIKAT..IA PERLU TERLEBIH DAHULU DITAPIS DENGAN ILMU2 LAIN..

KESIMPULANNYA IA HANYA DICAPAI DENGAN TAQWA DAN MENJADI RAHSIA INDIVIDU YANG TIDAK BOLEH DIUMUM KEPADA AWAM KERANA DITAKUTI MENIMBULKAN FITNAH


Kaedah Penilaian Mohd Nor Idris Tidak Normal


Merujuk kenyataan bekas calon BN, Mohd Nor Idris (bawah, kanan), mengenai Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat:

"Apabila dia hulur tangan itu, solah-olah saya nampak tangan itu tangan syaitan... dengan kasyaf saya, tangan dia itu macam tangan syaitan yang dihulurkanhttp://www.blogger.com/img/blank.gif kepada saya. Jadi saya tidak sambut tangan dia, saya tidak mahu jamah (pegang) tangan syaitan". (Malaysiakini)

Saya melihat perlu perkara ini diulas, agar tidak menjadi ikutan atau pegangan sesetengah pihak. Walaupun itu merupakan kenyataan peribadi, tetapi apabila disiarkan dalam media, saya rasa terpanggil untuk memberikan pandangan.http://www.blogger.com/img/blank.gif

Bukan kerana hendak membela MB Kelantan semata, tetapi saya ingin menyanggah cara penghujahan sebegini agar tidak menjadi trend golongan agama nanti.

Saya fikir jika kita membenarkan hujah seperti digunakan untuk menilai insan lain, maka rosaklah alam ini.

Bagaimana mungkin dengan mendakwa kasyaf atau dapat mengingkap rahsia seseorang dengan menggunakan unsur spiritual dijadikan ukuran dalam menilai seseorang?

Jika ini dijadikan hujah dalam menilai atau menghukum seseorang, maka ramailah yang akan terzalim.

Nanti akan datang pihak lain pula, lalu menghukum orang pula sebagai buruk berdasarkan kasyafnya atau mimpinya atau ilhamnya yang kesemua itu disandarkan kepada Tuhan. Lalu nama Allah dijadikan mainan.

Salah, betul berdasarkan fakta, bukti

Dalam Islam, walaupun seseorang mungkin mempunyai 'perasaan dalamannya' yang tersendiri, namun itu tidak boleh dijadikan hujah dalam memburuk atau menilai orang lain tanpa bukti apath lagi untuk tatapan umum.

Nabi SAW yang menerima wahyu pun, namun dalam hadis baginda menyebut: "Kamu mengangkat perbalahan kamu kepadaku. Boleh jadi sesetengah kamu lebih petah hujahnya daripada yang lain. Lalu aku berikan untuknya berdasarkan apa yang aku dengar. Sesiapa yang aku berikan sesuatu hak saudaranya janganlah dia ambil, kerana sesungguhnya aku memotong untuknya potongan api neraka (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Ertinya, dalam menghukum dan menilai baginda berteraskan hujah. Maka kita dalam menilai seseorang hendaklah berdasarkan bukti dan hujah bukan sekadar perasaan hati, atau bisikan kasyaf atau mimpi. Jika hal itu dibolehkan, tentu baginda Nabi SAW terlebih dahulu melakukannya. Sebaliknya, penilaian atau hukuman tetap berteraskan bukti dan hujah.

Jika beliau (Mohd Nor) ingin mengkritik atau menilai MB Kelantan sebagai tangan syaitan, beliau hendaklah mendatang hujah dan bukti kejahatan yang melayakkan dinilai sedemikian rupa. Jika ada hujah, ia diterima. Jika tiada, ia tuduhan tanpa dalil.

Maka hendaklah kita ingat, bahawa kasyaf, mimpi, ilham dan seumpamanya bukan hujah dalam menentukan kebenaran atau kesalahan.

Penentuan salah betul dalam Islam adalah fakta dan bukti. Al-Imam al-Syatibi (meninggal 790H) menyebut: "Selemah-lemah hujah mereka (ahli bidaah) ialah puak yang dalam mengambil amalan agama bersandarkan mimpi-mimpi. Mereka ini berpegang atau meninggalkan sesuatu amalan berdasarkan mimpi-mimpi tersebut. Mereka berkata: 'Kami bermimpi lelaki solih tertentu berkata kepada kami: Tinggalkan ini, buat ini1'."

Ini banyak berlaku kepada mereka yang mengamalkan panduan tasauf. Di kalangan mereka ada yang berkata: 'Aku melihat Nabi SAW dalam mimpi, baginda berkata kepada sebegini. Dan memerintah aku sebegini'. Lantas dia pun mengamalkannya dan meninggalkan apa yang ditetapkan oleh syariat. Ini adalah salah, kerana mimpi selain para nabi tidak boleh menghukum ketetapan syarak, dalam apa keadaan sekalipun. Melainkan setelah dibentangkan kepada hukum-hakam syariat yang ada. Jika dibolehkan, maka ianya diamalkan, jika tidak ianya ditinggalkan"(Al-Syatibi, Al-`Itisam, 198, cetakan Dar al-Kitab al-`Arabi, Beirut).

Kata Dr Yusuf al-Qaradawi: "Di sana ada golongan sufi yang melampaui batas dalam menilai ilham. Bahkan ada di kalangan mereka yang mengiranya sebagai jalan mengetahui kebenaran yang tidak akan silap. Mereka mencerca ulama syariat yang berpegang kepada dalil dan tidak menerima sesuatu dakwaan tanpa bukti daripada hujah yang baik atau akal atau wahyu". (Al-Qaradawi, Taisir al-Fiqh li al-Muslim al-Mu`asir, m.s. 134, cetakan Muassasah al-Risalah, Beirut)

Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin adalah bekas mufti kerajaan Perlis.

MALANGNYA ORANG YANG LAHIR ISLAM TETAPI TAK PERNAH SENTUH AL-QURAN

Laureen Booth yang baru masuk islam sudah membaca al-Quran (tilawah & tafsir) sampai ms 100..kita yang dah lama islam..nak baca bertajwid pun berat apatah lagi nak baca tafsir dan menghayatinya..sayangnya segelintir orang Islam yang berbangga dengan al-Quran tapi sebenarnya tak pernah pegang al-Quran..Soalannya apa status Islam kita..

Lauren Booth: Mengapa Saya Mencintai Islam

Lauren Booth, dalam sepekan terakhir ini menjadi salah satu pembicaraan hangat di Inggris. Maklum, Booth sepekan yang lalu menyatakan bahwa ia telah masuk Islam. Bukan apa-apa, yang membuat berita ini seperti mengguncang Inggris, itu karena Booth adalah saudara ipar dari Tony Blair, mantan Perdana Menteri Inggris. Bagaimana sebenarnya proses dan kehidupan Booth sekarang? Berikut petikan wawancaranya yang diambil dari The Daily Mail.

Bagaimana perasaan Anda sekarang ini?


Saya tahu ini semua tampak tidak masuk akal, tetapi keputusan untuk memeluk Islam tersebut akan menentukan setiap aspek kehidupan saya bawah rel yang mengekspresikan kegembiraan.

Bisa diceritakan awal mulanya?

Mari kita kembali ke Januari 2005, ketika saya tiba sendirian di Tepi Barat untuk liputan The Mail on Sunday. Saya tidak pernah menghabiskan waktu bersama orang-orang Arab, atau Muslim. Saat saya terbang ke Timur Tengah, pikiran saya penuh dengan kalimat-kalimat biasa : ekstremis radikal, fanatik, kawin paksa, pembom bunuh diri dan jihad.

Saya tiba di Tepi Barat tanpa mantel, dan saya menyimpan otoritas bandara Israel di koper saya.

Saya berjalan di Ramallah, dan seorang perempuan menggamit tangan saya tiba-tiba. Saya menggigil. Ia berbicara cepat dalam bahasa Arab, membawa saya ke sebuah rumah di sisi jalan. Apakah saya diculik oleh seorang teroris tua? Selama beberapa menit, dari lemari pakaian putrinya, ia mengeluarkan mantel, topi dan syal.

Saya kemudian dibawa kembali ke jalan dan dipeluk hangat. Tidak ada kata apapun ketika itu di antara kami. Itu adalah sebuah kemurahan hati yang tidak pernah saya lupakan.

Kemudian?


Secara bertahap saya menemukan ekspresi seperti MasyaAllah!', 'Alhamdulillah!' dalam percakapan sehari-hari saya. Saya selalu berdoa dan, sejak kecil, telah menikmati cerita Yesus dan para nabi kuno. Saya sekolah di Brownies, saya dibesarkan dalam rumah tangga yang sangat sekuler. Saya, dulu selalu bangga dengan rambut pirang indah saya dan, ya, tubuh saya.

Selesai?


Pada tahun 2007 saya pergi ke Libanon. Saya menghabiskan empat hari dengan mahasiswa perempuan, semuanya mengenakan jilbab lengkap. Mereka adalah temen-teman yang memesona, independen dan vokal. Mereka bukan gadis pemalu, tidak dipaksa kawin seperti yang saya bayangkan.

Saya sering datang ke masjid. Di sana, ada anak-anak yang bermain, nenek duduk membaca Al-Quran di kursi roda dan sebagainya.

Anda sempat ragu dengan pilihan hidup Anda?


Saya bertanya; apakah saya siap masuk Islam? Apa yang akan dikatakan dunia, teman-teman dan keluarga saya? Apakah saya siap untuk untuk berperilaku moderat dalam banyak hal?

Dan inilah hal yang benar-benar aneh. Saya tidak perlu khawatir tentang hal-hal itu, karena entah bagaimana menjadi seorang Muslim itu sangat mudah.

Sudah sejauh mana Anda membaca Al-Quran?


Sejauh ini saya baru sampai 100 halaman saja, beserta terjemahannya
. Al-Quran adalah teks yang serius. Ini akan membantu saya untuk belajar bahasa Arab tapi itu juga akan memakan waktu cukup lama. Saya berhubungan dengan beberapa masjid di London Utara, dan saya berharap bisa rutin mengunjunginya, setidaknya sekali seminggu.

Menurut Anda, jilbab itu bagaimana?

Pakaian sederhana. Mengenakan jilbab berarti saya siap untuk pergi keluar lebih cepat daripada sebelumnya. Padahal saya baru saja mencat merah rambut saya beberapa minggu yang lalu. Ini adalah negara toleran dan tidak ada yang tampak curiga sejauh ini.

Reaksi teman-teman Anda yang non-Muslim?

Mereka penasaran ketimbang memusuhi saya. Mereka bertanya: 'Apakah itu akan mengubah kamu?’, ‘Kita masih teman kan?’, ‘Kita masih minum (bir) kan?’.

Jawaban Anda?


Jawaban atas dua pertanyaan pertama adalah ya. Yang terakhir tentu tidak. Saya berasal dari latar belakang keluarga yang alkoholisme. Saya akan menghindari barang-barang (memabukan) itu. Apa yang bisa lebih baik? Saya tumbuh di sebuah rumah tangga yang penuh dengan alkohol, dengan ayah yang kejam. Itu adalah luka yang tidak akan pernah pulih.

Apakah keluarga Anda mendukung?

Saya belum pernah bertemu lagi dengan ayah saya selama bertahun-tahun. Jadi bagaimana dia bisa tahu apa-apa tentang saya atau memiliki pandangan yang valid tentang masuknya saya ke dalam Islam? Aku hanya merasa kasihan padanya. Sisanya keluarga saya sangat mendukung.

Anda akan menikah lagi?


Ini bukan saatnya bagi saya untuk berpikir tentang membangun hubungan dengan pria. Saya pulih dari pernikahan yang pecah. Dan sekarang akan melalui perceraian. Jika waktunya tiba, mungkin saya akan mempertimbangkan untuk menikah lagi, namun dengan suami yang Muslim.

Apakah anak Anda akan juga akan menjadi Muslim?


Saya tidak tahu, itu terserah mereka. Anda tidak dapat mengubah hati seseorang

Bagaimana reaksi mereka ketika Anda memberitahu Anda masuk Islam?


Saya ketika itu duduk di dapur dan memanggil dua anak gadis saya. “Girls, aku punya berita untuk kalian. Aku sekarang seorang Muslim." Yang tertua, Alex, berkata: "Kami memiliki beberapa pertanyaan." Mereka membuat daftar pertanyaan dan mengajukannya kepada saya. Alex bertanya: 'Apakah Ibu minum alkohol lagi? " Kujawab, “Tidak!” Respon mereka: 'Yay!". Kemudian “Apakah Ibu merokok lagi?” lalu saya menjawab: “Tidak”. Pertanyaan yang paling mengejutkan adalah: “Apakah Ibu akan menunjukkan (maaf) payudara Ibu di depan publik lagi?". 'Sekarang aku ini Muslim," kata saya,"Aku tidak akan pernah lagi menunjukkan payudaraku di depan umum lagi."

Dan kemudian?

Mereka berteriak, "Kami cinta Islam!” dan pergi bermain kembali. Dan saya juga mencintai Islam.

sumber!

HIKMAH DARI AL-QURAN-EKOSISTEM DAN RANTAIAN PEMAKANAN UNTUK KESINAMBUNGAN HIDUP MANUSIA


ALLAH MENGARAHKAN NABI NUH AS MENYELAMATKAN HAIWAN DI ZAMANNYA UTK KESINAMBUNGAN HIDUP MANUSIA ZAMAN BERIKUTNYA, SEBAGAI SUMBER PROTEIN, MAKANAN DAN KESEIMBANGAN ALAM. TANPA HAIWAN MUSTAHIL MANUSIA DAPAT BERTAHAN SEHINGGA HARI INI.

HUD[11.40] (Nabi Nuh terus bekerja) sehingga apabila datang hukum Kami untuk membinasakan mereka dan air memancut-mancut dari muka bumi (yang menandakan kedatangan taufan), Kami berfirman kepada Nabi Nuh: "Bawalah dalam bahtera itu dua dari tiap-tiap sejenis haiwan (jantan dan betina), dan bawalah ahlimu kecuali orang yang telah ditetapkan hukuman azab atasnya (disebabkan kekufurannya), juga bawalah orang-orang beriman". Dan tidak ada orang-orang yang beriman yang turut bersama-samanya, melainkan sedikit sahaja.