Wednesday, November 3, 2010

USTAZ MOHD NOOR YANG KASYAF SUDAH KENA!


Berikutan isu tangan Nik Aziz adalah tangan syaitan oleh Ustaz Mohd Noor Idris ramai yang memberikan reaksi.

ULASAN SAYA..KASYAF MENURUT PERSPEKTIF AL-QURAN:

1)KEPENTINGAN TAQWA

al-Baqarah[2:282]Oleh itu hendaklah kamu bertaqwa kepada Allah; dan (ingatlah), Allah (dengan keterangan ini) mengajar kamu; dan Allah sentiasa Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.

AYAT DI ATAS MENJELASKAN BAGAIMANA ORANG YANG BERTAQWA AKAN DIAJARKAN ALLAH DENGAN BEBERAPA ILMU..SECARA TIDAK LANGSUNG IA MEMBAWA MAKSUD KASYAF (TERBUKA HIJAB PERKARA BATIN), NAMUN IA MASIH DIBINCANGKAN SECARA PANJANG LEBAR OLEH PARA ULAMA'.

2) KISAH MUSA & KHIDIR AS

al-Kahf[18.65] Lalu mereka dapati seorang dari hamba-hamba Kami yang telah kami kurniakan kepadanya rahmat dari Kami, dan Kami telah mengajarnya sejenis ilmu; dari sisi Kami.


DALAM PENGAJIAN TAFSIR..KASYAF DIPANGGIL ILMU AL-MAWHUB ATAU WAHBI IAITU ILMU ANUGERAH SETELAH SESEORANG ITU ALIM, MAHIR & AMAL SEGALA ILMU2 PENTING ISLAM SPT BAHASA ARAB,AKIDAH,HADITH,FIQH,USUL FIQH..BLA BLA BLA..ALLAH AKAN BAGI SIKIT CAMPAKAN ILMU..TAPI ILMU NI DILETAK PADA TAHAP TERAKHIR..BUKAN SEMUA LINTASAN HATI BOLEH TERUS DIPAKAI KERANA IA BOLEH JADI DATANGNYA DARIPADA SYAITAN ATAU MALAIKAT..IA PERLU TERLEBIH DAHULU DITAPIS DENGAN ILMU2 LAIN..

KESIMPULANNYA IA HANYA DICAPAI DENGAN TAQWA DAN MENJADI RAHSIA INDIVIDU YANG TIDAK BOLEH DIUMUM KEPADA AWAM KERANA DITAKUTI MENIMBULKAN FITNAH


Kaedah Penilaian Mohd Nor Idris Tidak Normal


Merujuk kenyataan bekas calon BN, Mohd Nor Idris (bawah, kanan), mengenai Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat:

"Apabila dia hulur tangan itu, solah-olah saya nampak tangan itu tangan syaitan... dengan kasyaf saya, tangan dia itu macam tangan syaitan yang dihulurkanhttp://www.blogger.com/img/blank.gif kepada saya. Jadi saya tidak sambut tangan dia, saya tidak mahu jamah (pegang) tangan syaitan". (Malaysiakini)

Saya melihat perlu perkara ini diulas, agar tidak menjadi ikutan atau pegangan sesetengah pihak. Walaupun itu merupakan kenyataan peribadi, tetapi apabila disiarkan dalam media, saya rasa terpanggil untuk memberikan pandangan.http://www.blogger.com/img/blank.gif

Bukan kerana hendak membela MB Kelantan semata, tetapi saya ingin menyanggah cara penghujahan sebegini agar tidak menjadi trend golongan agama nanti.

Saya fikir jika kita membenarkan hujah seperti digunakan untuk menilai insan lain, maka rosaklah alam ini.

Bagaimana mungkin dengan mendakwa kasyaf atau dapat mengingkap rahsia seseorang dengan menggunakan unsur spiritual dijadikan ukuran dalam menilai seseorang?

Jika ini dijadikan hujah dalam menilai atau menghukum seseorang, maka ramailah yang akan terzalim.

Nanti akan datang pihak lain pula, lalu menghukum orang pula sebagai buruk berdasarkan kasyafnya atau mimpinya atau ilhamnya yang kesemua itu disandarkan kepada Tuhan. Lalu nama Allah dijadikan mainan.

Salah, betul berdasarkan fakta, bukti

Dalam Islam, walaupun seseorang mungkin mempunyai 'perasaan dalamannya' yang tersendiri, namun itu tidak boleh dijadikan hujah dalam memburuk atau menilai orang lain tanpa bukti apath lagi untuk tatapan umum.

Nabi SAW yang menerima wahyu pun, namun dalam hadis baginda menyebut: "Kamu mengangkat perbalahan kamu kepadaku. Boleh jadi sesetengah kamu lebih petah hujahnya daripada yang lain. Lalu aku berikan untuknya berdasarkan apa yang aku dengar. Sesiapa yang aku berikan sesuatu hak saudaranya janganlah dia ambil, kerana sesungguhnya aku memotong untuknya potongan api neraka (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Ertinya, dalam menghukum dan menilai baginda berteraskan hujah. Maka kita dalam menilai seseorang hendaklah berdasarkan bukti dan hujah bukan sekadar perasaan hati, atau bisikan kasyaf atau mimpi. Jika hal itu dibolehkan, tentu baginda Nabi SAW terlebih dahulu melakukannya. Sebaliknya, penilaian atau hukuman tetap berteraskan bukti dan hujah.

Jika beliau (Mohd Nor) ingin mengkritik atau menilai MB Kelantan sebagai tangan syaitan, beliau hendaklah mendatang hujah dan bukti kejahatan yang melayakkan dinilai sedemikian rupa. Jika ada hujah, ia diterima. Jika tiada, ia tuduhan tanpa dalil.

Maka hendaklah kita ingat, bahawa kasyaf, mimpi, ilham dan seumpamanya bukan hujah dalam menentukan kebenaran atau kesalahan.

Penentuan salah betul dalam Islam adalah fakta dan bukti. Al-Imam al-Syatibi (meninggal 790H) menyebut: "Selemah-lemah hujah mereka (ahli bidaah) ialah puak yang dalam mengambil amalan agama bersandarkan mimpi-mimpi. Mereka ini berpegang atau meninggalkan sesuatu amalan berdasarkan mimpi-mimpi tersebut. Mereka berkata: 'Kami bermimpi lelaki solih tertentu berkata kepada kami: Tinggalkan ini, buat ini1'."

Ini banyak berlaku kepada mereka yang mengamalkan panduan tasauf. Di kalangan mereka ada yang berkata: 'Aku melihat Nabi SAW dalam mimpi, baginda berkata kepada sebegini. Dan memerintah aku sebegini'. Lantas dia pun mengamalkannya dan meninggalkan apa yang ditetapkan oleh syariat. Ini adalah salah, kerana mimpi selain para nabi tidak boleh menghukum ketetapan syarak, dalam apa keadaan sekalipun. Melainkan setelah dibentangkan kepada hukum-hakam syariat yang ada. Jika dibolehkan, maka ianya diamalkan, jika tidak ianya ditinggalkan"(Al-Syatibi, Al-`Itisam, 198, cetakan Dar al-Kitab al-`Arabi, Beirut).

Kata Dr Yusuf al-Qaradawi: "Di sana ada golongan sufi yang melampaui batas dalam menilai ilham. Bahkan ada di kalangan mereka yang mengiranya sebagai jalan mengetahui kebenaran yang tidak akan silap. Mereka mencerca ulama syariat yang berpegang kepada dalil dan tidak menerima sesuatu dakwaan tanpa bukti daripada hujah yang baik atau akal atau wahyu". (Al-Qaradawi, Taisir al-Fiqh li al-Muslim al-Mu`asir, m.s. 134, cetakan Muassasah al-Risalah, Beirut)

Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin adalah bekas mufti kerajaan Perlis.

3 comments:

KuBi said...

apa nk jadik ngan ustaz mat nor ni? huhuhu

Abu Umawiy az-Za'faraniy said...

Bengong...ustaz pe tu

puterakb said...

Tuan Guru kena muhasabah diri kenapa kena teguran sebegitu bersaksikan seluruh rakyat Malaysia mungkin satu dunia.