Saturday, January 24, 2009

KETAKUTAN PERASUAH POLITIK


SOALAN

Dalam pemilihan yang lalu, saya reda menyatakan bahawa saya ada berjumpa dengan seorang maha guru dekat Gunung Ledang, juga tok batin di Segamat, tetapi saya kalah teruk, terduduk! Duit juga habis banyak, beratus ribu, termasuk membawa rombongan ke Medan. Lama juga hendak hilangkan rasa kecewa, sehingga saya seumpama “down,” tidak ada semangat, menyebabkan saya selalu teringatkan mati.

Bulan lepas orang kuat saya meninggal dunia, menyebabkan saya seumpama jatuh ditimpa tangga. Wajahnya selalu terbayang, suaranya seumpama terngiang-ngiang di telinga, menyebabkan saya terlalu takutkan mati, lebih-lebih lagi setelah mendengar kuliah ustaz di surau tentang seksaan mati.

Orang yang banyak melakukan dosa akan diseksa ketika sakaratul maut, seumpama dibelasah dengan pedang, atau seperti kambing dikuliti hidup-hidup. Bagaimana hendak menghilang rasa ngeri yang ada pada dada saya supaya dapat menjalani kehidupan seperti manusia biasa. Adakah benar mati iaitu ketika sakaratul maut itu menyeksakan?- Orang politik


JAWAPAN:Saudara tidak jelaskan pemilihan apa yang menyebabkan saudara berjumpa dengan maha guru juga tok batin. Mungkin yang dimaksudkan ialah pemilihan ketua, sama ada ketua bahagian ataupun ketua cawangan. Ketua pemuda, ketua kampung atau ketua jabatan. Lumrahnya, orang yang jumpa dengan “maha guru,” tok kiai atau sebagainya juga yang menggunakan wang beratus ribu ringgit dan rasa down bila kalah teruk itu ialah dalam pemilihan politik, yang melibatkan ketua bahagian, ketua pemuda atau seumpamanya, macam tanam modal seumpamanya. Keluar duit dahulu bila menang segala-galanya boleh cover. Ada kuasa ada power. Inilah tingkah laku mereka yang terlibat, yang melibatkan salah guna kuasa, namun saudara tetap kalah.

Perlu dijelaskan di sini, di Gunung Ledang tidak ada orang yang dikenali sebagai “seorang maha guru”. Orang Muar dan Melaka semua tahu. Mungkin “maha guru” ini ialah individu tertentu yang dikenali dan dipanggil oleh mereka yang terlibat seperti saudara, termasuk mereka yang mengamalkan ilmu kebatinan, tidak ubah seperti hikayat-hikayat zaman dahulu yang menyatakan adanya puteri, iaitu Puteri Gunung Ledang. Satu legenda khayalan yang hakikatnya langsung tidak masuk akal, menyebabkan Sultan Melaka akur untuk membina jambatan emas dari Gunung Ledang merentas hutan belantara ke Melaka. Menghantar hati nyamuk, kecuali semangkuk darah raja.

Tidak ada puteri di Gunung Ledang. Yang ada ialah jin-jin atau iblis dan syaitan daripada golongan jin, kerana makhluk jin ini tempat kediaman yang digemari ialah di bilik-bilik air, di jamban-jamban, tempat-tempat kotor, seperti buangan sampah, tempat sembelihan binatang, di kubur-kubur, termasuk kubur yang dianggap keramat, tempat pemujaan ekor, yang jauh daripada manusia seperti di lautan, di lembah-lembah, gunung-ganang termasuk termasuk Gunung Ledang dan tempat-tempat lain seperti ini.

Biar dalam keadaan apa pun yang jelas, saudara tetap kalah, kalah teruk setelah berhempas pulas berikhtiar, berfikir siang malam, jumpa kawan-kawan sama satu pemikiran, lobi sana sini, berembun di malam hari, kumpulkan kawan-kawan, mereka fitnah, cara kelemahan lawan, belanja makan minum tetapi tetap kalah, sehingga ‘terduduk.”

Kalau saudara seorang yang boleh berfikir, kekalahan saudara sehingga “terduduk” itu memperlihatkan atau membuktikan bahawa Allah itu Maha Berkuasa. Manusia berusaha, bermati-matian untuk menjadi ketua, membelakangkan agama, tidak peduli halal haram, tetapi yang menetapkan qada dan qadar ialah Allah SWT juga.

Memang benar, bukan mudah untuk menjadi kuasa. Kena selalu belikan kain sarung, kain samping, baju dan yang paling istimewa ialah rombongan ke luar negara, paling tidak ke Medan, Jakarta, Bukit Tinggi, Bali, sambil makan angin boleh main golf. Satu trend yang tidak termaktub dan dilarang, tetapi itulah yang sebenarnya berlaku, yang diajar sejak dari dahulu, sebenarnya tidak sukar untuk dinafikan sekiranya setiap pihak jujur.

Pada pandangan zahir, orang yang menerima nasib seperti saudara bukan mustahil menjadi “kecewa” dan tidak ada semangat, maksudnya “tidak ada semangat untuk berjuang dalam politik.

Pada saya, saudara sebenarnya tidak perlu kecewa, tidak perlu hilang semangat kerana selama ini saudara berjuang dalam politik pun bukan ada semangat politik” dalam erti kata sebenar, untuk membela bangsa, negara atau masyarakat. Saudara tahu di sebalik jawatan ketua dalam politik. Buktinya, saudara bermati-matian untuk memperolehnya dengan bertemu maha guru di Gunung Ledang juga tok batin di Segamat.

Saudara sepatutnya bersifat gentleman, masuk bertanding, tidak wajib menggunakan wang untuk merasuah pengundi, tidak menggunakan khidmat “maha guru” atau tok batin. Amalan saudara ini sebenarnya termasuk dalam perbuatan sihir. Salah satu daripada dosa besar yang membinasakan. Membinasakan diri sendiri, orang lain, masyarakat dan agama.

Allah Maha Berkuasa. Saudara kalah biarpun telah banyak mengeluarkan wang ratusan ribu dan mengamalkan perbuatan sihir. Saudara sepatutnya bersyukur kepada Allah kerana kalah. Allah menyayangi saudara, iaitu dengan cara menjadikan saudara kalah. Allah Maha Mengetahui apa yang sewajarnya dilakukan ke atas hambanya yang melakukan dosa iaitu saudara, dosa sihir dan melakukan rasuah. Ditakdirkan saudara menang, perbuatan sihir dan rasuah tidak akan terhenti.

Berkemungkinan saudara menjadi ketua dan akhirnya menjadi wakil rakyat contohnya tidak mustahil rasuah saudara semakin besar, amalan sihir saudara akan lebih menjangkau jauh, kerana ketika itu saudara lebih berkuasa, lebih banyak duit dan lebih banyak pengaruh. Logiknya kalau ketika hendak mendapat undi sebagai ketua saudara boleh mengamalkan sihir untuk mengalahkan lawan, juga mengeluarkan wang beratus-ratus ringgit, adakah mustahil kalau tabiat tersebut terus menerus saudara lakukan, kerana manusianya adalah sama.

Allah menyayangi saudara, iaitu dengan menyekat tabiat atau budaya buruk saudara dengan cara mengalahkan saudara dalam pemilihan yang lalu dan akhirnya saudara ingatkan mati. Takut diseksa oleh Allah di akhirat kelak, terutamanya ketika sakaratul maut. Bagus betul ustaz yang memberi kuliah tentang seksaan mati di surau itu yang kebetulan saudara hadir. Berkemungkinan kalau saudara menang, saudara tidak sempat hadir kuliah yang diberikan oleh ustaz tadi kerana saudara akan terus berkempen di tempat lain.

Dalam surah al-Baqarah: 26 dijelaskan, berkemungkinan sesuatu yang tidak kamu sukai itu, adalah lebih baik bagi kamu dan mungkin sesuatu yang kamu sukai itu adalah lebih buruk bagi kamu. Dan Allah Maha Mengetahui walhal kamu tidak mengetahui. Demikian qada dan qadar ketentuan Ilahi, yang hanya dimaklumi hakikatnya oleh Allah SWT.

Maka saya jelaskan bahawa saudara sepatutnya bersyukur kepada Allah kerana kalah dalam pertandingan yang lepas biarpun setelah banyak memberi rasuah dan melakukan amalan sihir. Kekalahannya itu adalah rahmat bagi Allah, yang dengan sendirinya saudara berpatah balik ke pangkal jalan.

Sesungguhnya Allah mahukan, setiap hamba itu reda dengan qada dan qadar ketentuannya. Apabila sesuatu itu telah termaktub di Loh Mahfuz, maka tidak ada seorang hamba yang boleh mengubahnya.

Benar! terdapat keterangan daripada ayat-ayat al-Quran dan hadis-hadis yang menyatakan tentang seksaan sakaratulmaut, terutamanya mereka yang banyak melakukan dosa juga mereka yang melakukan dosa-dosa sihir yang boleh menyebabkan syirik, juga mereka yang memberi, menerima juga orang perantaraan rasuah. Saudara perlu bertaubat agar Allah tidak menyeksa ketika sakaratulmaut. Taubat nasuha dan tidak melakukannya lagi. Jangan taubat ketika kalah sahaja, tetapi bila pertandingan semula menang dan ada pangkat menjadikan lupakan kepada Allah. Kalau ini berlaku, orang seperti ini Allah telah menutup hidayah, dan baginya seksaan yang amat pedih.

Dalam sebuah hadis kursi dijelaskan bahawa apabila seorang hamba itu menghampirkan diri kepada Allah dengan melakukan amalan-amalan sunat, terus menerus, lalu akhirnya dia menjadi kekasih Allah, maka ketika itu Allah akan memberi kekuatan pada dirinya juga rohnya. Ketika itu, andainya hamba berkenaan memohon, Allah akan memperkenankan dan apabila memohon perlindungan, Allah akan melindunginya. Manusia yang berkasih-kasihan, sayang menyayang sama sekali tidak akan menyakiti jauh sekali menyiksa kekasihnya.

Allah Maha Pengasih lagi Penyayang. Apabila seseorang hamba itu menjadi kekasihnya, dengan melakukan amalan bertakarub, menjadikannya manusia warak, zuhud lagi takwa, adakah akan diseksa ketika di akhirat kelak, termasuk ketika sakaratulmaut.

Saudara tidak perlu takutkan mati dengan syarat saudara mesti menjadi kekasih Allah. Sebaliknya, kalaulah saudara terus menerus melakukan amalan sihir juga rasuah, maka benarlah kuliah ustaz di surau tentang seksaan ketika mati. Tidak ada gunanya kalau hanya takutkan mati tetapi kelakuannya seumpama mencabar mati.

ABDULLAH BUKHARI-SIAPAKAH AGAKNYA ORANG INI DAN APAKAH PARTINYA? SAYA ADA JUMPA SEORANG TOKOH DALAM SEBUAH PARTI BARU-BARU INI YANG BERHABISAN HAMPIR RM 500,000 UNTUK BERKEMPEN JAWATAN KETUA BAHAGIAN, NAMUN KALAH KERANA LAWANNYA TELAH MENABUR LEBIH BANYAK DUIT..SOALANNYA APA ADA PADA JAWATAN KETUA BAHAGIAN SEHINGGA ADA YANG SANGGUP BERBELANJA SEHINGGA SEPARUH JUTA? BARANGKALI PULANGANNYA MELEBIHI NILAI PELABURAN,ANDA FIKIRKANLAH!

Thursday, January 22, 2009

PASANG CCTV DI LOKAP BALAI POLISBerita kematian tahanan di lokap Polis sememangnya mengejutkan rakyat Malaysia. Peristiwa sedemikian sepatutnya dielakkan daripada berlaku kerana ianya melibatkan nyawa kurniaan Allah yang tidak boleh ditukar ganti dengan apa pun nilaiannya. Tugas pihak polis menjaga keamanan akan tercemar sekiranya perkara ini sering berlaku. Bahkan kepercayaan masyarakat kepada pihak Polis pasti tercalar kerana pihak yang bertanggungjawab menjaga keamanan sudah tidak lagi boleh diharapkan.
Oleh itu, pendekatan yang lebih berkesan perlu dicadangkan kepada pihak Polis di Malaysia untuk memastikan kejadian yang sama tidak akan berulang pada masa-masa hadapan.


Pendekatan pertama yang boleh dilakukan ialah dengan mengambil butiran kesihatan para tahanan yang disyaki melakukan kesalahan. Butiran itu sebagai langkah awal untuk memastikan bahawa tahanan tidak menghidap sebarang penyakit kronik yang mungkin boleh terdedah kepada ancaman kematian semasa berada di dalam tahanan. Tanpa rekod sedemikian, masyarakat akan senang menuding jari dan menyalahkan pihak Polis sekiranya berlaku kecederaan atau kematian semasa tahanan berada di dalam lokap. Bak kata pepatah kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Untuk tujuan penulisan rekod yang telus, seorang Doktor panel lantikan kerajaan mesti ditugaskan di pusat tahanan Polis bagi menilai dan merekodkan kadar kesihatan tahanan. Gambar tubuh badan tahanan sebelum ditahan juga perlu direkodkan. Tahanan yang disahkan sihat boleh ditempatkan di dalam lokap mengikut prosedur biasa. Sekiranya masih ada tahanan yang cedera atau meninggal di dalam tahanan pihak Polis, rekod perubatan tersebut amat penting dirujuk sebagai bahan bukti utama siasatan untuk membuktikan bahawa sesuatu telah berlaku semasa tahanan.

Pendekatan kedua ialah dengan pendekatan kerohanian kepada semua anggota Polis. Sekiranya Angkatan Tentera Malaysia mempunyai Kor Agama atau dikenali sebagai KAGAT, pihak polis juga harus mempunyai unit agama yang sama demi untuk membimbing anggotanya daripada terjerumus di dalam jenayah pukul tahanan atau rasuah. Terapkan juga kepada mereka bahawa Islam sama sekali tidak membenarkan berlakunya kekasaran kepada mana-mana individu tanpa alasan yang kukuh. Bayangkan bagaimanakah perasaan mereka sekiranya yang dipukul, diseksa atau yang meninggal di lokap tahanan itu adalah anak mereka sendiri. Penubuhan Unit agama di dalam Polis seperti KAGAT amat penting untuk senantiasa membimbng dan seterusnya membersihkan nama pihak polis di mata masyarakat.

Pendekatan ketiga yang boleh dicadangkan ialah dengan memasang Kamera Litar Tertutup atau CCTV di lokap-lokap tahanan atau di bilik siasatan untuk mengukuhkan bukti bahawa tiada sebarang kekasaran yang berlaku. Langkah ini walaupun mungkin nampak keterlaluan dapat membanteras kejadian yang tidak diingini daripada berlaku. Langkah pemasangan CCTV di pusat tahanan Polis boleh berfungsi sebagai Kotak Hitam bagi pesawat terbang.Apa yang malang ialah kerana sikap segelintir anggota Polis yang tidak bertamadun mengasari tahanan telah menyebabkan nama ramai lagi anggota Polis yang profesional dan amanah terpalit sama dengan lumpur jenayah yang tidak mereka lakukan. Tindakan mengasari tahanan sepatutnya tidak berlaku kerana menurut undang-undang Sivil dan Undang-undang Islam, seseorang itu dianggap tidak bersalah selagi tidak dibuktikan secara jelas. Akal manusia yang waras dan bertamadun sama sekali tidak boleh bertoleransi dengan penggunaan kekerasan atau seksaan untuk membuktikan salah atau betulnya seseorang tahanan.

Sekiranya semua pendekatan tersebut diperkenalkan, keyakinan rakyat akan kembali pulih kepada pihak polis kerana peranan pihak polis sememangnya mulia sebagaimana firman Allah: Dan kalaulah Allah tidak menolak setengah manusia (yang ingkar dan derhaka) dengan setengahnya yang lain (yang beriman dan setia) nescaya rosak binasalah bumi ini; akan tetapi Allah sentiasa melimpah kurniaNya kepada sekalian alam (al-Baqarah[2:251])


Juga firman Allah lagi: Dan kalaulah Allah tidak mendorong setengah manusia menentang pencerobohan setengahnya yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja (kaum Nasrani), dan tempat-tempat sembahyang (kaum Yahudi), dan juga masjid-masjid (orang Islam) yang sentiasa disebut nama Allah banyak-banyak padanya dan sesungguhnya Allah akan menolong sesiapa yang menolong ugamaNya (ugama Islam); sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha Kuasa (al-Hajj[22:40]).


Peranan Polis sebenarnya amat penting kepada masyarakat kerana tanpa sumbangan mereka masyarakat akan terbelenggu dengan ketakutan jenayah yang bakal berlaku pada bila-bila masa. Namun begitu, sekiranya mekanisme pendidikan dan pengurusan pihak Polis masih berada pada tahap yang lemah, kepercayaan serta penghormatan masyarakat akan berkurangan. Akibatnya pihak Polis hanya digeruni kerana lencana kuasa yang mereka miliki bukan dihormati sebagai penjaga keamanan masyarakat yang disanjungi, dihormati dan di sayangi semua.

Tuesday, January 20, 2009

Not all Jews are Zionists"Jahannam Yahudi!

Jahannam Yahudi Laknatullah!

Mampus Yahudi!"

Those were amongts the swears being loudly uttered by the demonstrators in any rallies organised in Malaysia in condemning Israel and showing solidarity towards the Palestinians. For some parties, Jews are equal to Zionists, Judaism is equal to Zionism, Jewish nation is equal to Israel.

I wouldn't agree much with such generalisation. The fact that what is happening in Gaza, and Palestine as a whole has nothing to do with the Jewish people as a nation nor the Judaism as a religion. Since the day Herzl (the founder of World Zionist Organisation) declared the idea of Erez Yisrael (Israeli state) until today, thousands of Jews, from the lay people to intellectuals, politicians and thinkers strongly diagreed and oppossed the idea and the ideology for whatever reasons they adherent to.

If the Jewish people are all Zionists, What have we to say about people like Alan Hart, Ilan Pappe, Norman Finkelstein, Muhammad Asad, Mariam Jameelah, or Jewish organisations like Satmar and Naturei Karta who repeatedly calling for the inhilation of the Israeli state for it is against the teaching of Torah and Talmud?

Are not they all Jews?

Or do we want to agree with the Zionists' label against those good hearted people as 'Self-hating Jews'?

For those who still insist to curse or swear the 'Yahudi' as a nation, I am afraid this will lead to the Medieval Christian's and Europeans' creed that created the centuries of pogrom and discrimination towards the Jewish people, hence resulted to the butchery crime of Holocaust. The Medieval Europeans, specifically pre-protestant period and the Catholics later on adamantlyJustify Full believed that Jewish people were the murderers of Jesus. Hence they are entitled to all the presecutions. Had not the Protestants and in specific, the Millenists promulgated the belief of Apocalypse, and had not Hitler slaughtered the non-Zionist Jews in Europe, the Jewish people should continue living in difficulties in Europe.

As Uri Avnery used to mention in his writing criticising Pope Benedict's hatred remark on the Muslims, the Jewish people have never experienced more security and prospherity in Europe as they were in Islamic Andalusia. When the inquisition of the Christian Spain chased the Jewish people from the Iberian Peninsular, it was the Ottoman Empire in Turkey who sheltered them. Muslim lands were safe heaven for the Jewish people when their brethens in Europe were experiencing discrimination, execution and massacres.

Furthermore, Jewish people along with the Christians were regarded as 'Ahl al-Kitab' or the people of the book. Muslims are allowed to eat their slaughter and to marry their women. They even enjoy lot of previleges during the Islamic empires reigns. The condemns and critiques on the Jewish people in al-Quran was mentioned as part of the history which even the Old Testament (or Torah according to the Judaism) also shared lot of says. While some verses and even Hadiths cursing the Jews were mentioned in contexts, which amongts them were the acts of treason by the Jewish tribes (Bani Nadhir, Bani Qurayzar, Bani Qaynuqa') settling in Medina during that period and those critiques were not dedicated to the Jewish as a nation.

In sum, while confronting the inhumane Israeli agressions not only in Gaza, but every single inch of the occupied land, we should not neglect the justice. The sterotype of some anti-Islam parties in generalising all Muslims as terrorist, and the Islamic teaching as the doctrine of terror must be avoided by the Muslims in giving their judgement to the Jewish people. As I strongly oppose those who embrace the idea that 'Muslims are terrorists', I am also against those who blatantly chanting 'Jahannam Yahudi'...

As for the Zionists, they are not necessary to be Jews; the Christian Zionists in the USA and all over Europe are not to be forgotten. Perhaps their number is outnumbering the Jewish Zionists in Israel. However, the worst amongst them are the cold-hearted Muslim Zionists who have the guts to condone what their Zionist comrades committed to their Muslim brethens in Palestine.

Allahummansur Filistiniyin wa Muslimin,

Allahumma dammir Israel wa man wallahum,

Allahumma a'izzil Islaam wal Muslimin