Saturday, September 22, 2012

SYIRIK ITU SEUMPAMA JATUH DARI LANGIT

DIARI INTERAKSI DENGAN AL-QURAN.

Dalam flight dari Subang ke Kota Bharu jam 5:30pm @ 13 Sept 2012..Balik ziarah ibu yg sakit..
 Mata memandang ke tingkap...sayup! Lantas minda cuba membayangkan bagaimana keadaannya kalau jatuh ke bawah terhempas!! Ngeri sekali, lantas terlintas sebuah ayat tentang DOSA SYIRIK YANG SAMA KEADAANNYA ORANG YANG JATUH TERHEMPAS..


حُنَفاءَ لِلَّهِ غَيرَ مُشرِكينَ بِهِ ۚ وَمَن يُشرِك بِ...
اللَّهِ فَكَأَنَّما خَرَّ مِنَ السَّماءِ فَتَخطَفُهُ الطَّيرُ أَو تَهوى بِهِ الرّيحُ فى مَكانٍ سَحيقٍ

Ertinya: (Amalkanlah perkara-perkara itu) dengan tulus ikhlas kepada Allah, serta tidak mempersekutukan sesuatu pun denganNya dan sesiapa yang mempersekutukan sesuatu yang lain dengan Allah maka seolah-olah dia jatuh dari langit lalu disambar oleh burung atau dihumbankan oleh angin ke tempat yang jauh (yang membinasakan) (al-Hajj[22:31]).

SEMOGA KITA BOLEH JADI SEHEBAT INI DALAM MEMPERTAHANKAN RASULULLAH


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dalam perang Uhud, Qatadah ibn al-Nu'man R.A bersungguh2 mempertahankan Rasulullah SAW dari hujanan panahan Musyrikin Quraysh dengan kepalanya sehingga buta sebelah matanya.
 

Melihat keadaannya, Rasulullah menitiskan air mata seraya berdoa:  Ya Allah! Sesungguhnya Qatadah mempertahankan nabiMu dengan wajahnya. Maka jadikanlah sebelah matanya yang buta itu lebih baik dan lebih tajam dari matanya sebelum ini.
 
Selepas itu, mata Qatadah pulih & menjadi lebih baik serta amat tajam (Hayat al-Sahabah, Muhd Yusuf al-Kandahlawi, jil 3 Hal 349-350)

SUAMI YANG MENDIDIK ISTERI DENGAN TAWHID!


Kisah dari Zaynab isteri kepada Abdullah Ibn Mas'ud. Pada suatu hari Ibn Mas'ud pulang & mendapati di leherku terikat benang azimat. Beliau bertanya: Apa yg terikat di lehermu?

Zaynab menjawab: Ini adalah benang jampi untuk mengubati sakitku. Ibn Mas'ud kemudian mencabut & memotong benang itu seraya berkata: SESUNGGUHNYA KELUARGA IBN MAS'UD TIDAK MEMERLUKAN SYIRIK...beliau kemudian mengajarkan doa untuk menghindari penyakit dengan sandaran hanya kepada Allah (Musnad Ahmad & Tafsir Ibn Kathir pada tafsiran ayat 108 surah Yusuf)...

 
أَذْهِبْ الْبَاسَ رَبَّ النَّاسِ اشْفِ وَأَنْتَ الشَّافِي لَا شِفَاءَ إِلَّا شِفَاؤُكَ شِفَاءً لَا يُغَادِرُ سَقَمًا

Ertinya: Doa tersebut adalah:Hilangkanlah sakit wahai Tuhan manusia! Sembuhkanlah kerana Engkaulah yang Maha Penyembuh, tiada penyembuhan kecuali penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak lagi meninggalkan sakit (Sahih al-Bukhari dan Muslim).

ALLAH YANG MENGALIRKAN AIR (HUJAN & SUNGAI) DAN KARAMAH 'UMAR DGN SANDARAN TAWHID!أَوَلَم يَرَوا أَنّا نَسوقُ الماءَ إِلَى الأَرضِ الجُرُزِ فَنُخرِجُ بِهِ زَرعًا تَأكُلُ مِنهُ أَنعٰمُهُم وَأَنفُسُهُم ۖ أَفَلا يُبصِرونَ

Ertinya:  Dan tidakkah mereka (yang tidak mahu taat dan bersyukur) itu melihat bahawasanya Kami mengarahkan turunnya hujan ke bumi yang kering kontang, lalu Kami tumbuhkan dengan air hujan...
itu tanaman-tanaman, yang daripadanya dimakan oleh binatang-binatang ternak mereka dan mereka sendiri? Maka mengapa mereka tidak mahu memerhati (semuanya itu supaya taat dan bersyukur)?(al-Sajdah[32:27]).

Mesir dibuka oleh Muslimin & 'Amru Ibn al-'As dilantik menjadi menjadi gabenor. Penduduk Mesir datang berjumpa 'Amru & memberitahu mereka dahulunya biasa membuat upacara khusus untuk memastikan air Sg Nil mengalir & melimpah. Pada setiap 12hb bulan Ba'unah (bulan pada adat penduduk) mereka akan mencampakkan (mengorbankan) seorang kanak2 perempuan dengna pakaian yang cantik berhias ke dalam Sg. Nil. Tradisi ini dipanggil 'Arus al-Nil (pengantin Nil).
 

 'Amru menolak budaya itu & akibatnya air Sg. Nil tidak mengalir seperti biasa. Beliau melaporkan peristiwa itu kepada 'Umar al-Khattab. 'Umar membalas surat 'Amru & memintanya mencampakkan sekeping kad yang disertakan bersama surat tersebut ke dalam Sg. Nil.

Pada kad 'Umar tertulis: Daripada Hamba Allah 'Umar Amir al-Mu'minin KEPADA SG. NIL penduduk Mesir...Sekiranya Allah Yang Maha Esa lagi Perkasa adalah Tuhan yg mengalirkan engkau! Maka Kami mohon pada Allah agar mengalirkan airmu! 

Selepas dicampakkan kad tersebut, pada hari Sabtu air Sg. Nil mulai melimpah setinggi 6 hasta hanya dalam satu malam sahaja. Dgn keajaiban ini, 'Umar berjaya menghapuskan budaya sesat orang Mesir sehingga ke hari ini...SUBHANALLAH! (Tafsir Ibn Kathir)