Saturday, September 22, 2012

ALLAH YANG MENGALIRKAN AIR (HUJAN & SUNGAI) DAN KARAMAH 'UMAR DGN SANDARAN TAWHID!أَوَلَم يَرَوا أَنّا نَسوقُ الماءَ إِلَى الأَرضِ الجُرُزِ فَنُخرِجُ بِهِ زَرعًا تَأكُلُ مِنهُ أَنعٰمُهُم وَأَنفُسُهُم ۖ أَفَلا يُبصِرونَ

Ertinya:  Dan tidakkah mereka (yang tidak mahu taat dan bersyukur) itu melihat bahawasanya Kami mengarahkan turunnya hujan ke bumi yang kering kontang, lalu Kami tumbuhkan dengan air hujan...
itu tanaman-tanaman, yang daripadanya dimakan oleh binatang-binatang ternak mereka dan mereka sendiri? Maka mengapa mereka tidak mahu memerhati (semuanya itu supaya taat dan bersyukur)?(al-Sajdah[32:27]).

Mesir dibuka oleh Muslimin & 'Amru Ibn al-'As dilantik menjadi menjadi gabenor. Penduduk Mesir datang berjumpa 'Amru & memberitahu mereka dahulunya biasa membuat upacara khusus untuk memastikan air Sg Nil mengalir & melimpah. Pada setiap 12hb bulan Ba'unah (bulan pada adat penduduk) mereka akan mencampakkan (mengorbankan) seorang kanak2 perempuan dengna pakaian yang cantik berhias ke dalam Sg. Nil. Tradisi ini dipanggil 'Arus al-Nil (pengantin Nil).
 

 'Amru menolak budaya itu & akibatnya air Sg. Nil tidak mengalir seperti biasa. Beliau melaporkan peristiwa itu kepada 'Umar al-Khattab. 'Umar membalas surat 'Amru & memintanya mencampakkan sekeping kad yang disertakan bersama surat tersebut ke dalam Sg. Nil.

Pada kad 'Umar tertulis: Daripada Hamba Allah 'Umar Amir al-Mu'minin KEPADA SG. NIL penduduk Mesir...Sekiranya Allah Yang Maha Esa lagi Perkasa adalah Tuhan yg mengalirkan engkau! Maka Kami mohon pada Allah agar mengalirkan airmu! 

Selepas dicampakkan kad tersebut, pada hari Sabtu air Sg. Nil mulai melimpah setinggi 6 hasta hanya dalam satu malam sahaja. Dgn keajaiban ini, 'Umar berjaya menghapuskan budaya sesat orang Mesir sehingga ke hari ini...SUBHANALLAH! (Tafsir Ibn Kathir)
 

 

No comments: