Tuesday, September 29, 2009

KISAH ANAK-ANAKKU YANG TERCINTA

Jikalau diperhatikan, peringatan tentang akhirat menjadi di antara isu penting yang disebutkan oleh Allah. Bahkan perjuangan para nabi banyak menyentuh tentang isu Tauhid & akhirat. Firman Allah:

Dan (ingatkanlah peristiwa) hamba-hamba Kami: Nabi Ibrahim dan Nabi Ishak serta Nabi Yaakub, yang mempunyai kekuatan (melaksanakan taat setianya) dan pandangan yang mendalam (memahami ugamanya).

Sesungguhnya Kami telah jadikan mereka suci bersih dengan sebab satu sifat mereka yang murni, iaitu sifat sentiasa memperingati negeri akhirat (Sad[38:46-46]).

Bahkan baginda Rasulullah sendiri di dalam kebanyakan hadithnya mengutamakan isu tauhid & akhirat, sabda baginda:


Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah saw. bersabda: "Siapa yang percaya kepada Allah dan hari akhirat, maka ucapkanlah kata-kata yang baik-baik, atau diam saja. Siapa yang percaya kepada Allah dan hari akhirat, maka janganlah ia menyakiti tetangganya. Siapa yang percaya kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia memuliakan tetamunya."(Sahih al-Bukhari).

Di samping itu, kepercayaan yang mendalam kepada hari akhirat menjadi bukti keimanan seseorang manusia kepada Allah kerana mereka mampu mempercayai sesuatu yang tidak dapat dilihat. Tuan Guru Nik Aziz sering kali mengingatkan kepentingan menyebut isu akhirat di dalam setiap ketika kerana ianya merupakan perjuangan para nabi.

3 hari lepas(Ahad, 27 September 2009), berlaku satu peristiwa yang menarik terhadap anak-anak saya iaitu; Mujtaba (9 tahun), Asma (7 tahun) & Adna (5 tahun). Berbanding dengan dua adik-adiknya, Mujtaba lebh berdisiplin. Yang paling liat atau susah hendak disuruh ialah Asma.


**Asma Sofiah & Adna Solehah**

Ketika bertengkar dengan adiknya, Mujtaba mengatakan; "Asma tahu tak? kalau Asma degil macam ni, dosa Asma nanti akan pergi kepada Ummi!"

Asma yang tidak berpuashati dengan penjelasan abangnya telah bertanya kepada saya. Ringkasnya saya pun menjelaskan kepadanya, " Macam ni! kalau Asma degil, Asma buat dosa, mesti orang akan kata, budak ni mak ayah dia tak pandai ajar ni, kalau Asma buat dosa, mestilah Ummi & Walid dapat dosa sama pasal Ummi & Walid tak pandai didik anak-anak!"

Setelah mendengar penjelasan saya, mata Asma kelihatan terbeliak, lalu dia bertanya: " Habis tu kalau Ummi & Walid dapat dosa kita, macamana?"

Saya pun jawab dengan jawapan yang dikira ringkas & mudah nak difahami oleh budak darjah satu, " Nanti Allah akan bakarlah Ummi & Walid dalam neraka!"

Mendengar jawapan saya itu, Asma terus menangis teresak-esak. Saya terkejut, dan bertanya: " Eh kenapa Asma menangis?"

Asma menjawab : " Ya lah! Kita tak mahu Ummi & Walid kena bakar! Kita sayang Ummi & Walid!"

Saya begitu terkejut & terharu dengan jawapan ikhlasnya. Mulai dari saat itu saya dapat perhatikan dengan jelas, sikap dan perangai Asma berubah secara seratus peratus. Semua arahan dan suruhan saya & isteri ditaati sepenuhnya ..Ajaib juga penangan azab neraka & balasan akhirat ni..


**Mujtaba, Adna, Asma & Ahda(sepupu)**

Akhir kata marilah kita renung ayat-ayat ini, mudah-mudahan kebahagiaan hidup berkeluarga di dunia ini akan berkekalan terus ke akhirat.

Firman Allah:

Pada hari itu sahabat-sahabat karib: setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh) (al-Zukhruf[43:67]).

Firman Allah:

Dan orang-orang yang beriman yang diturut oleh zuriat keturunannya dengan keadaan beriman, Kami hubungkan (himpunkan) zuriat keturunannya itu dengan mereka (di dalam Syurga); dan Kami (dengan itu) tidak mengurangi sedikitpun dari pahala amal-amal mereka; tiap-tiap seorang manusia terikat dengan amal yang dikerjakannya (al-Tur[52:21]) .

Firman Allah:

Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala); neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan (al-tahrim[66:6])..

1 comment:

perunding said...

SalamUstaz,
suka benar saya mendengar ustaz menekankan kepentingan akhirat.

sering kali saya mendengar tagline kebanyakkan orang menyatakan kita SEIMBANGKAN dunia dan akhirat.

namun sering juga saya merenung doa dan ayat yg biasa diketengahkan kpd kita seperti..

1.Ya Allah berikan ...kebaikan dunia..dan kebaikan akhirat DAN JAUHKAN API NERAKA.

lihat.
perkara dunia disebut satu kali sedangkan perkara akhirat disebut dua perkara..

2.surah maryam...
..kebaikan keatasnya(anak) ketika diperanakkan,dimatikan dan dibangkitkan.
perkara dunia satu..perkara akhirat dua.

3.lain2 ayat...
negeri akhirat itu lebih baik/kekal dll sekiranya kamu lebih ketahui/taqwa/iman/berakal/berfikirdll.

4....kehidupan dunia kamu hanyalah seketika atau ...

wallahuallam.