Friday, August 27, 2010

UJIAN BERTIMPA-TIMPA

1)Baru lebih kurang 3 minggu menjalani pemindahan buah pinggang dan masih dalam proses penyembuhan. Isteri saya pula sedang menunggu hari untuk melahirkan anak keempat yang dijangka pada 31 Ogos 2010. Setelah berbincang panjang dan memnta nasihat Doktor di Dewan Bersalin Muslimah (Sunway Batu Caves), kami membuat keputusan untuk melakukan induce pada pagi khamis (26 Ogos 2010).

2)Separuh ubat induce dimasukkan pada jam 10:30 pagi. Kesakitan bermula dan menjadi semakin kerap sehingga jam 3 petang. Laluan untuk bersalin sudah terbuka seluas 6 cm. Doktor menjangkakan, isteri saya akan bersalin pada jam 6-7 petang.

3) Kira-kira jam 3.30 petang, isteri saya menjerit kesakitan kerana penyakit Asmanya datang menyerang. Kami berjaya menenangkan beliau, namun air ketuban mulai pecah mengalir keluar.

4) Jam 4.15, bayi mulai keluar dan beliau selamat bersalin pada jam 4.20 petang dengan bayi perempuan seberat 3.5 kg. Beliau bersalin secara normal, namun selepas bersalin, Doktor dapati rahimnya tidak kecut seperti lazimnya orang bersalin dan untuk membantu pengecutan rahim, Doktor memasukkan ubat pada dos yang tinggi.

5) Selepas kira-kira sejam setengah, darah masih keluar seperti air paip dan Doktor kelihatan panik dan terpaksa menghubungi Hospital Selayang dan Ambulan.

6)Ambulan datang pada jam 6 petang dan pada ketika ini isteri saya masih kehilangan darah dan semakin lemah.

7) Kami sampai ke dewan bersalin pada jam 6.20 petang dan pakar perubatan di dewan bedah mencuba bertungkus umus untuk mengecutklan rahim dan menghentikan pendarahan, namun akhirnya pada jam 6.35 Doktor yang bertugas datang memberitahu saya, isteri terpaksa dibedah dan kemungkinan besar rahim terpaksa dibuang demi untuk menyelamatkan nyawanya.

8)Ketika menolak isteri ke dewan bedah, Dato Seri Ghani dan isteri tiba di luar dewan bedah mengiringi kami. Pada masa itu juga seorang doktor memegang bahu saya seraya berkata: Encik boleh tunggu di luar, di sana ada ruang menunggu dan ada surau. Saya cadangkan encik buat solat hajat banyak-banyak. Kata-kata doktor ini seolah memberikan gambaran buruk tentang nasib yang bakal menimpa isteri saya kerana Doktor yang bertugas memberitahu isteri saya sudah kehilangan lebih separuh daripada darahnya.

9) Saya amat terharu kerana pada petang itu, Dato' Ghani (Members of Board of Governers UIAM) mempunyai Iftar bersama dengan Rektor serta Presiden UIAM, Tan Sri Sidek Hasan. Beliau membatalkan iftar tersebut untuk bersama dengan saya memberi sokongan moral kepda saya kerana beliau baru kehilangan anak bongsu awal tahun ini. Hubungan kami sudah menjadi lebih daripada guru dengan murid kerana lagaknya memang seperti arwah ayah saya.

10) Semasa menunggu, fikiran saya memang bercelaru mengenangkan nasib isteri. Selepas solat maghrib kami mendirikan solat hajat dan bermohon agar diberikan keselamatan kepada isteri. Alhamdulillah rupa pada saat itu ramai kawan-kawan yang sama mendoakan isteri saya. Jiran saya telah ke surau dekat rumah kami dan membuat pengumumun tentang keadaan isteri saya. Lalu solat hajat didirikan selepas solat Isya'.

11) Menjelang jam 9 malam doktor yang bertugas keluar dan menyebut nama isteri saya. Doktor berlkata: isteri encik selamat dibedah, kami terpaksa membuang rahimnya kerana pendarahan berpunca dari situ dan ovari sebelah kanan. Setakat ini pendarahannya dah berhenti dan kami sedang melakukan pemindahan darah. Encik boleh masuk melawat beliau selepas setengah jam di ICU. Saya bertanya: bagaimana dengan peluangnya untuk survive? Doktor menjawab: Dia sedang kritikal (kerana banyak kehilangan darah) namun stabil.


12) Selepas mengetahui keadaan isteri saya, Dato' Ghani dan isteri baru berani untuk meninggalkan saya. Beliau suami isteri memutuskan, sepanjang isteri saya berpantang, kami akan tinggal di rumahnya di Taman Tasik Titiwangsa. Saya sekali lagi terharu dan menagis tanpa sedar.

13) Hampir jam 10 malam, adik dan abang ipar saya, 2 abang saya dan kawan datang ke luar ICU untuk memberikan sokongan moral. Saya masuk melihat kedaan isteri, seksa sekali nampaknya beliau menahan kesakitan. Doktor terpaksa menidurkannya dengan tambahan ubat bius.

14) Malam itu, saya sampai di Selayang jam 11 mlam. Jiran-jiran sudah berkumpul di luar rumah bertanya khabar keadaan isteri. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana fikiran yang bercelaru.

No comments: