Thursday, June 25, 2009

Mufti Perak kurang terdedah sejarah politik Islam - Nik AzizKOTA BHARU, 25 Jun (Hrkh) - Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria dianggap tidak terdedah dengan sejarah politik Islam sehingga menganggap PAS sebagai punca perbalahan orang Melayu di negara ini.

"Kalau betullah PAS menjadi punca balah, maka Nabi Muhammad saw juga menjadi punca masyarakat Arab ketika itu berbalah.

"Ini kerana PAS meniru apa yang dilakukan Nabi Muhammad saw. Apakah Nabi Muhammad saw menjadi punca belah. Sedangkan apa yang berlaku punca pecah belah datang daripada orang yang lawan Islam," kata Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Mursyidul Am PAS itu bertanya sekarang siapa punca berpecah belah, parti Islam atau parti kebangsaan yang berteraskan sekular.

Menurutnya, orang Islam kena tengok semula sejarah, adakah Nabi Muhammad saw menjadi punca perbalahan masyarakat ketika itu atau orang yang melawan ajaran dibawanya.

"Kalaulah Nabi Muhammad saw menjadi punca balah, maka apa yang dikatakan Mufti Perak itu betullah.

"Sedangkan baginda berbalah dengan bapa saudara dan masyarakat Arab bagi menegakkan Islam. Jadi siapa yang menjadi punca balah," katanya di sini.

Sebuah akhbar hari ini menyiarkan kenyataan Mufti Perak yang dianggap kecewa dengan gelagat sesetengah parti politik yang mendakwa Islam tetapi sanggup berkelahi dan memutuskan tali persaudaraan bagi menegakkan ideologi politik mereka.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang Menteri Besar Kelantan berkata, PAS ditubuh di Pulau Pinang oleh alim ulama yang asal berada dalam Umno.

Namun katanya mereka keluar daripada Umno dan menubuh sebuah parti Islam pada 1951.

Beliau juga berkata, Umno ialah United Malay National Organization yang memperlihatkan parti itu berjuang berteraskan kaum.

"Jadi mengapa dia sibuk dengan kita, sedangkan dia parti Melayu. Pelawalah orang Melayu seramai yang boleh kerana mereka parti orang Melayu.

"Tetapi sekarang mengapa pula orang Melayu sudah ramai yang lari daripada Umno. Orang Melayu sudah lari kepada PAS, KeADILan dan DAP," tambahnya.

Menurutnya juga Umno selama ini secara jelas menyebut agama lain dan politik lain dalam perjuangan mereka.

Sedangkan beliau berkata, Islam meminta manusia berpadu sama ada dengan orang Melayu, Cina dan India.

"Kalau perpaduan sebenar biarlah semua kaum dalam BN dan Pakatan Rakyat berpadu," katanya.

Oleh itu beliau meminta supaya mufti terbabit supaya lebih baik menggunakan masa yang berharga untuk mempengaruhi Umno supaya tukar dasar kebangsaan kepada Islam.

"Berapa sen harga kaum Melayu atau bangsa Arab di Padang Mahsyar kelak. Dalam keadaan PAS masuk Perikatan dahulu lalu dengan dijemput pun PAS ditendang keluar.

"Inikan pula kita yang cuba sorong-sorong kepala. Sebab itu saya tengok sehari dua ini Umno macam orang gila talak pula," katanya.

Sebelum ini ketika mengadakan pertemuan dengan warga pendidik di Kuala Krai, Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyebut perpaduan hanya diminati antara PAS dan Umno sahaja dan bukan melibatkan parti lain. - mj_

KOMEN:

SAYA MEMANG HORMAT DENGAN MUFTI PERAK DAN NIK AZIZ, TAPI BETUL MACAM KATA NIK AZIZ, ORANG YANG SUDAH SEKIAN LAMA BERADA DI KANDANG POLITIK ISLAM MACAM NIK AZIZ JAUH LEBIH TERUJI DARIPADA PERANAN BEBAS SEORANG MUFTI. WALAUPUN BEGITU KITA TETAP MENGHORMATI PANDANGAN MUFTI PERAK,CUMA DITAKUTI IALAH 3 PERKARA:

1-MUFTI PERAK MENDAPAT MAKLUMAT YANG SALAH MENGENAI ISU KERAJAAN PERPADUAN HANYA MELALUI SEBELAH PIHAK SAHAJA(BN),LALU KENYATAAN ITU DIKELUARKAN TANPA USUL PERIKSA.KALAU INI BERLAKU, MEMANG MENGAIBKAN SEORANG MUFTI YANG TIDAK TELITI, TAPI SAYA MENGHARAPKAN TIDAK BEGITU.

2-MUFTI PERAK MENGELUARKAN KENYATAAN YANG LAIN TETAPI YANG DILAPOR MEDIA LAIN PULA SEHINGGA MENUNJUKKAN SEAKAN-AKAN BELIAU MENENTANG PAS LALU MENGUKUHKAN LAGI HUJAH UMNO.

3-MUFTI PERAK BERCAKAP DEMIKIAN DEMI UNTUK MENYAMAKAN CAKAPNYA DENGAN SELERA ARUS MEDIA PERDANA ATAU KEHENDAK SESETENGAH PIMPINAN UMNO YANG MERASAKAN PERLU SOKONGAN ORANG AGAMA SEPERTI BELIAU. DENGAN KATA LAINNYA, KENYATAAN BERKEPENTINGAN SEPERTI ITU KELUAR DEMI UNTUK MENJAGA KEDUDUKANNYA LEBIH LAMA. SAYA WALAUBAGAIMANAPUN KURANG SETUJU DENGAN BURUK SANGKA SEPERTI INI KERANA BERBAIK SANGKA ADALAH LEBIH BAIK LEBIH-LEBIH LAGI TERHADAP SEORANG MUFTI SEPERTI BELIAU.

KESIMPULANNYA, ORANG YANG MENDENGAR PENDERITAAN AKIBAT DIKHIANATI DENGAN MUDAH BOLEH MENYARANKAN AGAR DIMAAFKAN SAHAJA KESALAHAN PELAKUNYA, LALU PENYARAN ITU AKAN MEMBACAKAN HADITH,AYAT-AYAT AL-QURAN SEOLAH-OLAH NIK AZIZ TIDAK PERNAH TAHU AYAT-AYAT ITU, ATAU NIK AZIZ MUNGKIN TERLUPA DENGAN AYAT-AYAT ITU DEK KERANA DENDAM LAMA YANG MEMBARA. DI SINI SAYA HENDAK BERIKAN ANALOGI MUDAH UNTUK MEMAHAMI SITUASI INI:

SEORANG LELAKI SEDANG BERTELEKU DI TEPI JALAN MENANGIS KESEDIHAN SELEPAS BERLAKU KEMALANGAN. DI DALAM KEMALANGAN ITU ISTERI DAN 4 ORANG ANAKNYA MENINGGAL DUNIA DI TEMPAT KEJADIAN. MAYAT MEREKA MASIH SEGAR BUGAR BERGELIMPANGAN DI TEPI JALAN. ORANG RAMAI YANG LALU LALANG DATANG MELIHAT DAN ADA YANG MEMBANTU. LALU DATANG SEORANG LELAKI BERJUMPA DENGAN MANGSA INI DAN DENGAN NADA KASAR, SINIS DAN SUARA YANG KUAT MENGATAKAN KEPADA LELAKI INI SAMBIL MENEPUK BAHUNYA, HEI KENAPA KAMU MENANGIS? KAMU TAK REDHO KE DENGAN TAQDIR ALLAH? LALU DIBACAKAN AYAT-AYAT ATAU HADITH KEPADA MANGSA, KENAPA KAMU TAK SABAR HAH? JANGAN MENANGIS, INI DAH DIKIRA MERINTIH, MERINTIH TERMASUK DI ANTARA AMALAN JAHILIAH....HARAM HUKUMNYA.

KALAU ANDA BERADA DI LOKASI KEJADIAN, ANDA PASTINYA AKAN BERKATA SI PENASIHAT ITU MEMANG BODOH DAN TIDAK CERDIK..DIA BERCAKAP SUPAYA BERSABAR MEMANG LEBIH SENANG DARIPADA MERASA SENDIRI PENDERITAAN ITU. SARANAN SAYA, MUFTI PERAK KADANGKALA KENA MASUK DUNIA PAHIT PERIT PERJUANGAN POLITIK ISLAM NIK AZIZ YANG BERUSIA LEBIH 40 TAHUN ITU DEMI UNTUK MEMAHAMI KEPUTUSAN NIK AZIZ. TAPI WALAU MACAMANA SEKALIPUN DICUBANYA UNTUK MERASA PENGALAMAN ITU, MANAKAN SAMA TINGGAL BERSAMA SEHARI DENGAN TINGGAL BERSAMA SELAMA 40 TAHUN....FIKIRKANLAH!

No comments: