Monday, January 5, 2009

Prosedur Syariah Yang Jahiliyyah

Saya hanya mampu ketawa di dalam kesedihan apabila mendengar radio IKIM kerap mengumandangkan wawancara dengan wakil jabatan agama dan pegawai undang-undang syariah yang sibuk bercakap soal memartabatkan undang-undang syariah di Malaysia.

Komen ringkas saya kepada mereka ialah "Pergi balik pejabat untuk bakar dulu buku "Peraturan Prosedur" undang-undang syariah jahiliyyah yang ada di setiap negeri sebelum bercakap soal memperjuangkan hukum syariah !

* kepada Orang yang suka mencari kesalahan orang lain, saya tak berniat menghina mana-mana undang-undang kerajaan negeri atau peraturan yang dibentuk dengan DYMM Sultan, saya juga bukan nak memberontak ke kang tak silap aku kena pulak masuk ISA, anggaplah apa yang saya tulis di sini luahan perasaan di blog sendiri, so syoh-syoh pi tempat lain.. jangan dok cari salah saya, kalau masalah saya diselesaikan dengan segera, automatik saya akan puji balik siapa yang saya kritik, amacam ok tak ?)

Puncanya

Baru-baru ini saya dikecewakan oleh pegawai penguatkuasa syariah yang menegaskan hukum syarak tidak dapat dilaksanakan kerana terpaksa menurut prosedur dan peraturan syariah !

Sejak pemergian saya ke Jabatan Agama Islam Daerah XXXXX , itulah kali pertama di dalam hidup saya menjumpai undang-undang terbodoh dan tercela yang pernah direka oleh manusia.

Prosedur Enakmen Jenayah Syariah lebih mencari kesalahan orang daripada menyelesaikan masalah orang !

Peranan Jabatan Agama Islam sepatutnya berkhidmat untuk manusia bagi :

1) Membantu orang ramai memahami agama Islam
2) Memudahkan umat Islam menunaikan kewajipan agama dan menguruskan kepentingan hal ehwal agama Islam
3) Berperanan sebagai badan rasmi yang menguatkuasakan syariat Islam bagi kepentingan Umat Islam

BUKAN

1) Berkhidmat untuk Tuhan dan negara dengan bermaksud "MENJADI WAKIL TUHAN YANG HEBAT, SUCI DAN MURNI, KAMILAH PEGAWAI AGAMA YANG AGUNG, GAGAH PERKASA DAN KAMU SEMUA WAHAI MANUSIA, ADALAH MAKHLUK HINA DAN DOSA...!!!

KAMU NI JAHAT, SUKA BUAT MAKSIAT, KAMI ADALAH MALAIKAT YANG BERTANGGUNGJAWAB MENGINTIP MANUSIA, MELAKSANAKAN UNDANG-UNDANG DAN MENGUAT KUASA KAN SYARIAT, AWAK SEMUA INI (ORANG RAMAI) IKUT SAHAJALAH UNDANG-UNDANG YANG KAMI BUAT (PROSEDUR) APA BISING-BISING !

KAMI KAN CERDIK, PEGAWAI AGAMA !!! KAMI NI MENGAJI MESIR, JORDAN, SYIRIA...KAMI TAHULAH BUAT PROSEDUR...SEBAB TU MENYENANGKAN KERJA KAMI BOLEH MINUM KOPI, KELUAR RELAKS-RELAKS WAKTU PEJABAT.. (ALA KAN KERJA KERAJAAN)

ADAPUN KALIAN RAKYAT JELATA , ORANG AWAM IKUT SAHAJALAH PROSEDUR..JANGAN MENYUSAHKAN KAMI...NAK URUS..PI KAUNTER, ISI BORANG...DAN IKUT PROSEDUR..!!

err...Tuan Yang Maha Mulia Pegawai Agama, " kami ada masalah, kami nikah di..." HUH INI TAK IKUT PROSEDUR...TAK IKUT UNDANG-UNDANG....KAMU DI DENDA..KAMU DITANGKAP...KAMU NI JAHAT...ORANG JAMAI NI JAHIL...BODOH AGAMA...!! (slurpp..emm sedap air kopi ni..err..Liza (gadis genit bertudung litup yang kerja di Pejabat Agama merangkap orang suruhan ustaz-ustaz) tolong buatkan saya kopi (dengan nada yang manja...halus gitu..ala Liza kan baikkk...Baiklah boleh ustazzz...(liza menjawab)

HAH KAMU...KERANA KAMU LANGGAR PROSEDUR..SAYA TAK BOLEH NAK BUAT APA LAGI DAH..INI UNDANG-UNDANG...KITA IKUT PERATURAN..JADI KAMU KENA IKUT...!! SAYA SIBUK NI...HUBUNGI PEGAWAI LAIN...SAYA ADA KERJA...(sambil berjalan pergi)


Demikianlah sandiwara kisah benar yang berlaku di beberapa pejabat agama yang saya dan orang ramai lawati !!

Kisah-kisah Syariah

Sebenarnya banyak sangat cerita dan kisah-kisah berkaitan mahkamah syariah dan pejabat Agama sehingga saya sendiri malas hendak menulis di sini. Seorang kawan yang pernah berkahwin di luar negara tanpa keizinan pejabat agama, akhirnya dipenjara setelah pulang dan ada yang didenda.

Lebih lucu ada cerita orang lelaki yang bernikah dengan gadis warga Indonesia, anak pertama dan kedua sudah mendapat warganegara, kemudian anak ketiga lahir dan mereka tidak mempunyai surat sijil nikah menyebabkan anak pertama dan kedua yang sebelum ini merupakan warganegara ditarik balik (dilucut hak warganegara) gara-gara tiada sijil nikah.

Bukan apa, nak buat sijil nikah (kertas) bodoh itu pun macam nak kena masuk Universiti, proseddur (peraturannya) cukup jahiliyyah, menyusahkan dan membodohkan.


Kalau pernikahan sudah sah disisi Syarak, keluarkan sahajalah sijilnya cepat-cepat buat apa nak mesti lengkapkan perosedur ?

Oh ini prosedur tak lengkap..tak boleh buat surat nikah..kelak mengundang pelbagai seribu satu masalah lain..

Seorang kawan hampir bercerai disebabkan surat nikah dikeluarkan setelah mereka mendapatkan anak (pendek cerita) anak tersebut dianggap anak luar nikah. Menyebabkan pelbagai prosedur perlu dilalui untuk mensah tarafkan anak tersebut.

Wahai jabatan agama kenapa anda perlu menjadi Sherlock Holmes ? Menyiasat mengalahkan detektif ?

Kalau pasangan itu sudah pun mempunyai wali, ada saksi dan mahar maka nikahkan sahaja tanpa perlu persusahkan kenapa mesti melalui prosedur ketat yang meggilakan ?

Oh Kami takut perkahwinan sendiket berlaku, YA RABBI !!! Perkahwinan Sendiket atau sebagainya boleh diselesaikan jika dapat aduan dan jika tidak kenapa nak pergi selongkar bawah kain orang ?

Prosedur ciptaan Manusia dipakai akhirnya Syariah tinggal Nama


“Tidak ada paksaan untuk (memasuki) agama (Islam); Sesungguhnya telah jelas jalan yang benar daripada jalan yang sesat. kerana itu Barangsiapa yang engkar kepada Thaghut dan beriman kepada Allah, Maka Sesungguhnya dia telah berpegang kepada buhul tali yang amat kuat yang tidak akan putus dan Allah Maha mendengar lagi Maha mengetahui.” (Al-Baqarah : 256)

Maka berkata pula Syeikhul Islam Ibn Taimiyyah ra : “Thaghut itu setiap yang diagungkan tanpa kerana ketaatan kepada Allah dan rasulnya baik daripada manusia atau syaitan atau pun daripada berhala.” (Jami Rasail dengan tahqiq m/s 373 Jilid 2)

Prosedur Syariah itulah Taghut yang merosakkan sistem masyarakat Islam hari ini apabila agama menjadi badan robocop yang kaku, jumud dan bodoh.

Cadangan Memperkasakan JABATAN AGAMA DAN MAHKAMAH SYARIAH

Memohon supaya JABATAN AGAMA ISLAM mengamalkan kaedah “Memudahkan bukan Mempersusahkan” dan berperanan membantu umat Islam menyelesaikan urusan dan masalah di dalam urusan agama supaya imej Islam sebagai agama yang mesra dan memudahkan terpelihara.

Penerangan :

Islam ialah agama yang mudah tetapi Pengurusan Jabatan Agama Islam, prosedur, peraturan dan sebagainya yang telah menjadikan urusan hal ehwal Islam menjadi rumit, renyah dan memakan masa disebabkan oleh urusan berkaitan borang, bidang kuasa dan kadang-kala hanya kerana persoalan alamat dan kawasan.

Menggunakan budi bicara di dalam sesuatu urusan sangatlah penting kerana hal ini bertepatan dengan sikap Islam iaitu “murunah” yang disebut sebagai fleksibel.

Mengunakan budi bicara lebih baik dan berkesan berbanding prosedur kerana masalah umat Islam pelbagai, berbeza situasi dan mustahil manusia sekalipun pintar mampu mencipta prosedur yang bertepatan dengan semua situasi.

Tambahan pula pegawai agama bukanlah lulusan pengajian yang pintar di zaman sekolah (disebabkan kebanyakkan pegawai agama ialah mereka yang kandas pelajaran di zaman sekolah sehingga memaksa mereka memilih pengajian agama di IPt kerana tiada pilihan)

Allah swt berfirman :

مَنْ يُضْلِلِ اللَّهُ فَلا هَادِيَ لَهُ وَيَذَرُهُمْ فِي طُغْيَانِهِمْ يَعْمَهُونَ
"Barangsiapa yang disesatkan Allah , Maka tidaklah ada sesiapa yang memberikannya pertunjuk dan Allah membiarkan mereka terumbang-ambing dalam kesesatan." (Al-A'raf : 186)


Kaedah “Pendakwah bukan Penghukum” perlu diguna pakai oleh setiap pegawai Agama Islam di dalam Jabatan Agama Islam.


Penerangan :

Para ulama terkenal seperti Dr Yusof al-Qaradhawi di dalam buku-bukunya selalu memesan agar para hakim dan penguasa urusan hal ehwal Islam mempermudahkan masyarakat.

Bahkan apabila ditanya mengenai suatu kes pernikahan yang tidak sah menurut mazhab syafie kepada beliau (Dr Yusof Al-Qaradhawi) beliau menasihati supaya disahkan pernikahan tersebut melalui mazhab yang lain seperti Imam Abu Hanifah sebagai menyelamatkan pasangan tersebut daripada hukuman zina.

Beliau (Dr Yusof Al-Qaradhawi) di dalam kenyataan bertulis mengatakan hendaklah pihak jabatan agama berusaha menyelamatkan umat islam daripada melakukan kesalahan dan berusaha mencari jalan mengelakkan orang daripada dihukum dengan segala daya upaya kerana Islam ialah agama dakwah kasih dan seru bukan agama yang suka menghukum.

Islam ialah agama yang terakhir di dalam menghukum, bahkan kaedah feqah juga menyarankan sekiranya ada walau sedikit sahaja keraguan wajarlah digugurkan kewajipan hudud.

“Idraul Hudud bil syubhat” (Maka gugurkanlah hudud dengan syubhat)

Masalah :

Semua orang mengakui sikap ustaz, pegawai agama, dan penguasa jabatan agama yang cukup suka menghukum, cepat membuat pra-sangka, andaian dakwaan dan suka mencari kesalahan dan bahkan wujud bahagian siasatan menyiasat sedaya upaya bagi memastikan tiada keraguan di dalam sesuatu permohonan.

Sebaliknya mempermudahkan urusan agama, tidak membawa kerugian, sekalipun wujud orang ramai yang suka mengambil kesempatan tetapi itu tidak boleh menjadi alasan untuk bersikap ketat di dalam prosedur dan ketat di dalam urusan.

Sikap suka ambil kesempatan umat Islam perlu ditangani dengan cara lain yang seperti dakwah, pendidikan dan seruan baik bukan dengan mengenakan prosedur yang membuatkan orang benci kepada Islam.

Prosedur Syariah kini menjadi duri dalam daging di dalam Masyarakat Islam

Perkara yang sahih dan benar disisi Al-Quran dan As-Sunnah menjadi tidak sah dan tidak benar disebabkan bercanggah dengan prosedur dan hal ini sungguh mencelakan dan telah membuatkan ramai pegawai agama berkata : Kami terpaksa mengikut prosedur sekalipun bercanggah dengan hukum syarak dan hukum Al-Quran dan As-Sunnah !!!


صِبْغَةَ اللَّهِ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ صِبْغَةً وَنَحْنُ لَهُ عَابِدُونَ
"Sibghah (celupan & sistem ) Allah dan siapakah yang lebih baik sibghahnya (celupan & sistemnya) daripada Allah? dan hanya kepada-Nya-lah Kami menyembah." (Al-Baqarah : 138)


Allah swt berfirman :

فَلا وَرَبِّكَ لا يُؤْمِنُونَ حَتَّى يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لا يَجِدُوا فِي أَنْفُسِهِمْ حَرَجاً مِمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُوا تَسْلِيماً
"Maka demi Tuhanmu, mereka (pada hakikatnya) tidak beriman sehingga mereka menjadikan kamu hakim terhadap perkara yang mereka perselisihkan, kemudian mereka tidak merasa dalam hati mereka sesuatu keberatan terhadap keputusan yang kamu berikan, dan mereka menerima dengan sepenuhnya." (An-Nisa : 65)

p/s :

Saya memohon maaf atas ketelanjuran bahasa yang digunakan, al-maklumlah sebagai manusia siapa tidak marah apabila agama kita diejek kerana bersalahan dengan prosedur ?

Lebih malang, saya dan isteri ke pejabat agama bersama bapa mertua (bapa isteri) menguruskan soal pendaftaran nikah yang tidak pernah selesai sejak hampir 10 bulan akhirnya diberitahu pendaftaran tidak dapat dibuat sekalipun pernikahan itu sah kerana tidak menurut prosedur !!!

Puas bapa mertua (bapa isteri) menjelaskan bahawa dia (wali) yang menikahkan, cukup saksi dan hampir semua keluarga datang (datuk dan nenek) ke majlis pernikahan dan punyai bukti, gambar dan sebagainya bahawa nikah berlaku.

tetapi Pejabat Agama enggan mengeluarkan sijil kerana tidak mengikut prosedur jahiliyyah mereka yang disembah oleh mereka !!!

Pegawai agama yang mengendalikan sessi temu, berkata bahawa pernikahan itu sah tetapi ianya bercanggah dengan prosedur dan kami mengikut prosedur !!!

Siapa tidak berang ?

Pilihan yang tinggal ialah saya perlu bernikah semula dengan mengikut prosedur dan itu pun berisiko kerana Anak pertama saya pula terpaksa dilucutkan hak warganegara jika saya bernikah semula !!

Siapa tak mengamuk ?

Semoga Allah membuka hati meraka yang berakal untuk mengubah hal ini....atau saya perlu mengubahnya sendiri ?

Wallahualam

Sumber
http://ustaz.blogspot.com/2008/10/prosedur-syariah-yang-jahiliyyah.html

No comments: