Thursday, March 26, 2009

Perokok lebih hina dari lembu: Nik Aziz


KOTA BHARU: Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata umat Islam yang cuba menonjolkan keislaman mereka melalui pakaian jubah dan ketayap tapi menghisap rokok adalah lebih hina daripada lembu.

Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS, berkata amalan menghisap rokok dikeji kerana diharamkan oleh agama dan doktor kerana ia memudaratkan kesihatan.

"Contohnya, lembu yang berak di tengah jalan tidak boleh diambil tindakan undang-undang kerana tidak mempunyai otak dan fikiran. Tetapi manusia yang mempunyai otak sanggup melakukan perbuatan yang menyalahi agama dan kesihatan, apatah lagi dalam keadaan berpakaian melambangkan Islam (kopiah atau berjubah).


"Maka, mereka yang melakukan perbuatan (menghisap rokok) itu dianggap lebih hina dari lembu,” katanya ketika menyampaikan kuliah Jumaat di Dataran Ilmu di sini, hari ini. - Bernama


ULASAN SAYA:


SETUJU YANG AMAT SANGAT! KENAPA? MEMBAZIR, MENGGANGGU PERNAFASAN ORANG LAIN, MENCEMAR PERSEKITARAN..JIRAN SEBELAH RUMAH AKU ASYIK2 DOK BUANG PUNTUNG ROKOK DEPAN RUMAH AKU JE, KENAPA TAK BUANG DALAM RUMAH SENDIRI? KESIMPULAN AKHIR AKU TENTANG PEROKOK......KURANG CERDIK..TAMBAH SEDIH KALAU PAKAI KOPIAH ATAU PARA USTAZ SENDIRI YANG MEROKOK...SEMOGA ALLAH MEMBERIKAN HIDAYAH KEPADA MEREKA YANG TELAH TERSESAT!

No comments: