Monday, February 22, 2010

Wujudkah cahaya bagi UMNO merampas Kelantan?


Oleh TARMIZI ABDUL RAHIM
tarmizi.rahim@utusan.com.my

Adakah nasib malang UMNO Kelantan akan berakhir? Sebenarnya secara teori dan praktikal mereka sudah boleh menawan kembali negeri itu daripada Pas tetapi kerana masalah yang dicetuskan sendiri, akhirnya semua ternganga dan menggigit jari.

Budaya cah keting dan perasaan tidak ingin menang pilihan raya di kalangan pemimpin UMNO menjadi antara bahan jenaka penduduk negeri itu ketika waktu santai.

"Pas bukannya kuat sangat tetapi masalahnya UMNO sendiri yang 'tok sea' (tidak mahu) menang, jika menang projek akan masuk melalui Menteri Besar tetapi jika kalah projek dapat kepada Ketua Bahagian."

Pas Kelantan yang diterajui oleh Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sehingga kini telah berkuasa selama 20 tahun dan akan menjadi 22 tahun sekiranya ditakdirkan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 jatuh pada 2012.

Usia pemerintahan itu sama dengan penguasaan Barisan Nasional (BN) selama 22 tahun, bermula 1978 sebelum rakyat Kelantan menukar 'menu hidangan politik' mereka kepada Pas pada 1990.

Oleh itu, secara teorinya, pemerintahan kedua-dua parti akan mengalami masalah tepu selepas 22 tahun dan ditambah dengan teori jam pendulum yang cukup popular di kalangan pemimpin pembangkang sebelum PRU 12 lalu, kini tiba masanya pula ladung jam Pas yang akan menghayun turun!

Mengenai peluang menawan Kelantan, mahu atau tidak, golongan pengundi muda merupakan penentu kejayaan kepada mana-mana parti yang bertanding.

Justeru, penekanan perlu diberikan terhadap mereka dengan pada masa sama tidak boleh melupakan terus pengundi berusia yang tegar parti dan 'atas pagar' yang akan memilih parti berdasarkan kepada kecenderungan politik semasa.

Mengikut sifir mudah, UMNO dilihat telah mendahului Pas dalam usaha menarik pengundi muda, walaupun Pas menafikannya tetapi sejarah tidak pernah berbohong.

Buktinya dalam Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai, Julai tahun lalu, ia walaupun kekal di bawah Pas tetapi majoritinya telah merosot sebanyak 1,287 undi, wakil rakyatnya menang tipis dengan majoriti 65 undi sahaja.

Pada peringkat awalnya, Pas berkeyakinan pengundi muda yang bekerja di luar akan balik mengundi mereka, tetapi keadaan sebaliknya iaitu hasil kecekapan jentera BN menyelinap masuk sanubari golongan muda menyebabkan perubahan drastik berlaku pada saat-saat akhir.

Menyedari kaedah yang digunakan amat berkesan, UMNO telah memantapkan lagi strategi mereka dan perkara ini tidak boleh dinafikan oleh Pas - ingatan supaya jangan hanya sibuk berceramah siang-malam sahaja.

Mengulas mengenai strategi menawan Kelantan, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed yakin pihaknya akan berupaya membuktikan sesuatu, seterusnya mengubah landskap politik negara pada PRU ke-13 nanti.

Beliau yang memperkenalkan moto baru UMNO Kelantan, 'Bersaing (berkawan) dan Berkhidmat' secara umumnya menggariskan dua perkara utama yang menguatkan keyakinan itu.

l Rakyat semakin kecewa dengan kegagalan Pas, rasuah dan kronisme serta nepotisme begitu menular, seperti ia bukannya kesalahan bagi mereka tetapi sebalik 'dosa besar' bagi UMNO.

l Rakyat juga amat dahagakan perubahan apabila Pas Kelantan memasuki fasa keletihan yang terlalu berbangga dengan pencapaian hingga alpa tugas sebenar.

Sebenarnya, terlalu banyak isu setempat yang gagal ditangani sebaik mungkin oleh Pas Kelantan, antaranya bermula daripada masalah keperluan perumahan bagi golongan pendapatan rendah yang semakin meruncing di Kota Bharu.

Mereka bukannya langsung tidak membina penempatan baru tetapi majoriti daripadanya tidak mampu dibeli kerana kondominium mewah yang dibina itu hanya layak untuk golongan berpendapatan lumayan.

Difahamkan kebanyakan tanah milik Majlis Perbandaran Kota Bharu-Bandaraya Islam (MPKB-BRI) telah dijual kepada pemaju untuk dibangunkan dengan projek kondominium dan pusat perniagaan

Di Kota Bharu pada masa ini mempunyai tiga buah projek perumahan rakyat iaitu rumah pangsa Kampung Sireh, Buluh Kubu dan Kampung Limau Manis, masalahnya ia tidak dibina oleh Pas sebaliknya telah diwujudkan pada era pemerintahan BN.

Tidak cukup dengan itu, berdasarkan kepada fakta Kementerian Kewangan Kelantan merupakan negeri terendah daripada segi kutipan cukai kastam di negara ini iaitu hanya RM34 juta sahaja pada tahun lalu.

Dua tahun sebelum itu juga iaitu 2007 dan 2006, negeri ini hanya mengutip RM29 juta dan RM26 juta, berbanding dengan Perlis yang keluasannya hampir menyamai Pasir Mas, negeri paling kecil itu pada tahun lalu telah berjaya mengutip cukai kastam sebanyak RM107 juta.

Kutipan amat daif itu menggambarkan prestasi ekonomi Kelantan amat serius (hanya diambil contoh cukai kastam), tanggapan bahawa kewujudan pasar raya besar Tesco dan pusat membeli-belah Parkson sebagai penentu aras kemajuan ekonomi negeri, langsung tidak boleh diterima.

Dalam pada itu, UMNO Kelantan diingatkan supaya tidak terlalu cepat mendabik dada merasakan kemenangan sudah berada dalam genggaman apabila diberikan sebahagian daripada contoh kelemahan pentadbiran Pas Kelantan itu.

Ini kerana Pas sebagai sebuah organisasi politik yang boleh dianggap sebagai berpengalaman dan hampir seusia dengan UMNO sudah pasti akan mengorak langkah melakukan sesuatu yang konkrit termasuk 'janji-janji baru' menjelangnya PRU ke-13 nanti.

UMNO Kelantan dalam merencana dan melaksanakan strategi besar mereka amat penting untuk tidak melupakan keperluan yang mungkin dianggap remeh iaitu memperkasakan saluran media sama ada media tradisional dan baru.

Bersesuaian dengan moto baru iaitu 'Bersaing dan Berbakti' media kini wajar dijadikan sebagai rakan kongsi dan bukannya dianggap sebagai jentera semata-mata.

Pada PRU lalu, UMNO dilihat telah sedikit gagal memaksimumkan peluang yang terhidang luas berbanding Pas yang cekap merebut peluang memanipulasikan kemudahan sedia ada.

Pas mempunyai pusat medianya yang lengkap dengan segala yang diingini oleh petugas media, selain setiap hari mengadakan sidang akhbar khas yang akan dihadiri oleh tokoh-tokoh berwibawa untuk menjawab segala persoalan.

Sekali lagi, Pas tidak boleh bertepuk tangan dengan sedikit kelemahan UMNO itu kerana mereka sendiri masih mempunyai tugas berat melengkapkan ahli mereka dengan segala keperluan sewajarnya terutama soal tarbiah ukhrawi yang dilihat kini mempunyai lompong yang perlu segera diisi.

Sebelum ini, penulis berkesempatan berbual dengan seorang penyokong muda Pas yang amat bersemangat, kebanyakan ceramah Pas akan dihadirinya tetapi apabila perbualan semakin rancak hingga menyentuh soal agama serta pegangan mazhab.

Beliau bertanyakan kepada saya: "Mazhab tu gapo (apa)," membuatkan saya terkedu!


SEKADAR RENUNGAN UNTUK ORANG PAS! KADANGKALA KITA TERLEBIH BERPOLITIK SEHINGGA POLITIK MENJADI AGAMA SEDANGKAN POLITIK SEBAHAGIAN DARIPADA AGAMA..APALAH GUNANYA MENANG BERPOLITIK TETAPI KOSONG JIWA...PENULIS RENCANA NI SEBENARNYA ABE AMBO DEH...DIA PERNAH DITEMPATKAN SEBAGAI WAKIL UTUSAN DI KELATE SELAMA SETAHUN..SEMASA DI KAMPUNG, ORANG KAMPUNG TAK TAHU DIA NI KERJA UTUSAN. DIA SENGAJA SOROK..KALAU TIDAK SUDAH TENTU DIA AKAN DIPANDANG SERONG..

CUTI RAYA CINA BARU NI PUN, SEMASA BERJUMPA DENGAN PENGIKUT TEGAR PAS DI KAMPUNG..SOALAN PERTAMA DIA KEPADA SAYA..HAH! MASIH PAS LAGI KE ATAU DAH TUKAR PARTI..SAYA TERKEJUT DAN NAK TERGELAK DENGAN SOALAN GURAUANNYA...INILAH BILA POLITIK DAH JADI MACAM AGAMA..BILA KITA BUAT TEST..CUBA BACA AL-FATIHAH, CUBA CERITA APA MAKSUD AL-FATIHAH, KEMUNGKINAN BESAR MEREKA YANG KONONNYA MEMPERJUANGKAN POLITIK ISLAM AKAN TERSENGIH MALU..

SAYA DULU PERNAH ADA MURID..PEMUDA UMNO BESUT, BERULANG DARI BESUT KE KL SETIAP PETANG JUMAAT UTK MENGAJI DENGAN SAYA DI UIAM GOMBAK, BILA SAYA CUIT KE KELANTAN, DIA AKAN DATANG KE RUMAH MAK SAYA DI KELANTAN..SAYA KATA DALAM HATI..ALAHAI ORANG UMNO YANG BERSUNGGUH NAK MENGAJI AL-QURAN TETAPI TIDAK MENUNAIKAN HAK AL-QURAN SEPENUHNYA DALAM BERPOLITIK..SAYA JUGA MENGELUH..ALAHAI ORANG KAMPUNG AKU YANG SEMUANYA PAS..MEREKA GALAK BERPOLITIK DI ATAS NAMA ISLAM..BACA AL-QURAN PUN TAK TENTU LEPAS..KALAU DENGAR BACA YASIN PUN MACAM MUALAF..FIKIR-FIKIRKANLAH...

3 comments:

abinajmi said...

hebat demo lo ni,kawe rasa kerdil la

abdullahbukhari said...

Ceh Jib, demo blogger juga ko loo ni, kawe pula rasa kerdil

abinajmi said...

kawe ni belajar2 je.x supo demo ganah!!!!!!