Thursday, July 7, 2011

MOTIVASI & PERINGATAN UNTUK ORANG YANG DITIMPA MUSIBAH


Musibah ada lumrah hidup. Apabila ditimpa musibah berbagai reaksi orang terhadap kita. Di sini saya ingin berkongsi beberapa perkara yang mungkin boleh meredakan situasi atau menenangkan jiwa orang yang sering mendapat musibah.

MUSIBAH MUNGKIN PENGHAPUS DOSA

al-Nisa'[4.79] Apa jua kebaikan (nikmat kesenangan) yang engkau dapati maka ia adalah dari Allah; dan apa jua bencana yang menimpamu maka ia adalah dari (kesalahan) dirimu sendiri. Dan Kami telah mengutus engkau (wahai Muhammad) kepada seluruh umat manusia sebagai seorang Rasul (yang membawa rahmat). Dan cukuplah Allah menjadi saksi (yang membuktikan kebenaran hakikat ini).


al-Syura[42.30] Dan apa jua yang menimpa kamu dari sesuatu kesusahan (atau bala bencana), maka ia adalah disebabkan apa yang kamu lakukan (dari perbuatan-perbuatan yang salah dan berdosa); dan (dalam pada itu) Allah memaafkan sebahagian besar dari dosa-dosa kamu.

MUSIBAH SEBAGAI TANDA IMAN DAN TAQWA

Sabda nabi: Sesungguhnya orang yang yang paling teruk diuji adalah para nabi, kemudian orang soleh, kemudian orang yang seperti mereka, kemudian yang seperti mereka. Seseorang itu diuji berdasarkan agamanya, sekiranya pegangan agamanya teguh maka ujiannya bertambah kuat (Sahih al-Bukhari & Sunan Ibn Majah)
KESIMPULANNYA:

1) Sekiranya anda mendapat Musibah...bersyukurlah kerana dengan melihat kepada dalil pertama & kedua, ia bermaksud anda ditegur kerana dosa anda. Teguran dan musibah itu pula menjadi PENGHAPUS DOSA yang mungkin tak mampu anda tanggung di akhirat.2) Bersyukurlah juga dengan melihat hadith di atas kerana musibah yang melanda menunjukkan INGATAN ALLAH YANG ISTIMEWA kepada anda.

3) Kedua sudut pandang di atas sememangnya baik untuk rohani anda sebagai hamba Allah!! Oleh itu sekiranya mendapat musibah, di samping mengucapkan Inna Lillah..ucapkanlah juga alHamdulillah..nabi juga membaca sebegini apabila mendapat musibah:

الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى كُلِّ حَالٍ

Segala Puji bagi Allah di atas semua perkara/keadaan (Sunan Ibn Majah)

No comments: