Tuesday, May 4, 2010

RESPON NEGATIF KEPADA SIARAN ISU-ADAKAH MENGUTIP CUKAI HARAM

SEDANG SAYA MELAYARI INTERNET,SAYA TERJUMPA FORUM SEBUAH WEBSITE YANG MEMBINCANGKAN ISU CUKAI YANG DISIARKAN OLEH RTM,..FORUMER SITE TERSEBUT, GALAK MENYERANG SAYA..PERHATIKAN DI SINI:

Baru tadi saya tengok, ada seorang Ustaz dari UIAM, kalau tak silap panel dia
Tapi Ustaz ni bercakap macam orang Liberal, macam puak2 Jaringan Islam Liberal yang banyak terdapat di negara jiran.

Jadi Ustaz memahami ayat2 Al-quran tapi tujuanya untuk menyesatkan umat Islam.

Mentafsir Al-quran mengikut sesuka hati
, makcik2 pakcik2 yg jadi penonton di studio angguk2 sahaja, kesian.

Bila pengacara mengajukan hadis

?Sesungguhnya tidak akan masuk syurga orang yang memungut cukai (mukus)?
[HR Ahmad, Abu Daud & Hakim].

Ustaz menjawab seolah2 Imam ahmad, Abu Daud dan & Hakim tidak memahami apa yang diriwayatkan, diputar dibelit juga bahawa cukai dibenarkan dalam Islam.

Bolehlah tengok siaran ulangan di web site rtm kalau ada.

ULASAN SAYA: INI SEMUA TUDUHAN MELULU DAN BERAT..KALAU ANDA CENDERUNG BERPENDAPAT SEPERTI HIZB TAHRIR YANG MENGHARAMKAN CUKAI..ITU HAK ANDA, NAMUN MENDENGAR SEKALI TERUS NAK HUKUM SAYA, ADALAH TIDAK ADIL..SAYA DITUDUH BERTUJUAN MENYESATKAN ORANG..ASTAGHFIRULLAH..SAYA BELAJAR AGAMA SEJAK PERALIHAN LAGI DI MA'AHAD MUHAMMADI LELAKI (TAHUN 1986)..ADALAH MUSTAHIL TUUAN SAYA BELAJAR HANYA UNTUK MENYESATKAN ORANG..AWAS LIDAH KAMU..FITNAH MENGUNDANG MUSIBAH..ADALAH LEBIH ELOK KALAU ANDA BERKATA ANDA TIDAK BERSETUJU DAN BAWAKAN HUJAH ANDA..

Katanya lagi:

Sedih bila Ustaz kata Imam yg meriwayatkan Hadis tersebut tidak betul, kena di pelajari lebih dalam, katanya.

Kalau ikutkan hadis yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad, Abu Daud dan Hakim ini hadis yang sahih dan sangat kuat. Kerana 3 orang periwayat sama-sama meriwayatkan hadi tersebut, datang Ustaz UIA kata hadis ini macam tak betul.

ULASAN SAYA: INIPUN CONTOH KEGOPOHAN DAN KEJAHILAN PENULIS..BILA SAYA KATA IMAM YANG MERIWAYATKAN HADITH TAK BETUL? SAYA KATA..HADITH ITU PERLU DIFAHAMI SECARA ADIL MENGIKUT ULASAN ULAMA' HADITH..ITUPUN BUKAN KATA-KATA SAYA TETAPI KATA PROF DR. YUSUF AL-QARADAWI DALAM BUKUNYA FIQH AL-ZAKAH.
.BELIAU (PENULIS) SEPATUTNYA JANGAN TERUS MENGHUKUM SEBELUM MEMBACA APA YANG DITULIS OLEH DR YUSUF AL-QARADAWI..

BELIAU JUGA MENGATAKAN HADITH TERSEBUT SAHIH KERANA DIRIWAYATKAN OLEH 3 IMAM HADITH..KEJAHILANNYA TENTANG IKMU HADITH TERSERLAH BILA DIKELUARKAN KENYATAAN TERSEBUT..NAMPAKNYA BELIAU TIDAK DAPAT MEMBEZAKAN ANTARA TAKHRIJ HADITH DAN MARTABAT HADITH..TIDAK SEMESTINYA HADITH YANG DIRIWAYATKAN OLEH RAMAI IMAM ITU SAHIH..KERANA KESAHIHAN SESEBUAH HADITH PERLU DINILAI MENGIKUT LUNASNYA TERDAHULU YANG MENGANDUNGI 5 SYARAT..BELAJAR DULU! JANGAN GOPOH...KALAU HADITH TERSEBUT DIRIWAYATKAN OLEH BUKHARI DAN MUSLIM..KITA BERSETUJU IANYA SAHIH..NAMA KITAB ITUPUN SAHIH BUKHARI DAN MUSLIM..ADAPUN KITAB LAIN BANYAK LEVEL HADITHNYA..SAHIH,HASAN,DAIF DAN SEBAGAINYA..ITULAH SEBABNYA ULAMA KENA BELAJAR ILMU AL-DIRAYAH, AL-RIWAYAH,AL-JARH WA AL-TA'DIL DAN SEBAGAINYA DALAM ILMU HADITH UNTUK MENENTUKAN MARTABAT SESEBUAH HADITH.

DALAM BUKU FIQH AL-ZAKAHNYA QARADAWI MENGATAKAN, HADITH ITU PERLU DIULAS MENGIKUT DIMENSI SEBENAR...PANJANG LEBAR ULASAN BELIAU..ITU SAYA RINGKASKAN DALAM FORUM TERSEBUT..

katanya lagi:

kalau boleh sama2 kita belajar sampai bila kita nak bertaklid buta, dengan ulama kita disarankan untuk belajar. Ulama kita pun tidak sampai tahap meriwayatkan hadis, macam ketiga3-tiga perawi di atas.

Ustaz tu buat pandangan peribadi berdasarkan nafsu serakah dia saja.


Terdapat banyak, larangan memungut cukai dalam Islam.

"Sesungguhnya pemungut cukai itu berada dalam neraka" [HR Ahmad].

Kita mesti ingat bahawa Nabi Sallallahu alaihi wa Sallam adalah orang yang paling menjaga kebajikan dan kesejahteraan rakyat, namun tidak pernah diriwayatkan bahawa baginda memungut cukai atas alasan untuk memperoleh pendapatan negara, untuk kepentingan rakyat, untuk pembangunan negara dan sebagainya. Tidak pernah terjadi bahawa Rasulullah melakukan hal ini, malah yang berlaku adalah sebaliknya, bahawa apabila mendengar sahaja ada pungutan cukai ke atas barangan yang diimport di sempadan, Rasulullah terus melarangnya. Sabda baginda,

"Sekiranya kamu mendapati pemungut usyur (cukai yang dipungut di sempadan @ cukai import-export), maka bunuhlah dia" [HR Ahmad].

"Harta seseorang Muslim itu tidak dihalalkan (bagi orang lain) selain dengan kerelaannya."

Pandai pula Ustaz tu cakap sumber negara Islam dari Zakat, Ganimah, Kharaj, Jizyah ,Fai dan 'Usyur. Lepas tu tambah dan cukai untuk membangun negara. Teruknya, patutnya orang macam ni kena tangkap oleh jabatan agama sebab menyebarkan ajaran sesat. Bukan saja menghina Nabi dan para Sahabat malahan menokok tambah Rasullulah dan Kalifah Umar memungut cukai.

ULASAN SAYA:

BAHAGIAN TERAKHIR INI MEMANG JAHAT DAN TIDAK BERETIKA..LIHAT HADITH INI:

Sayyidina ‘Umar al-Khattab RA semasa era pemerintahannya telah mengenakan cukai perniagaan sebanyak 10% yang dipanggil ‘Usyur kepada peniaga kafir harbi (bukan Islam dari Negara musuh), 5 % kepada peniaga kafir dhimmi (bukan Islam yang bernaung di bawah Negara Islam) dan 2.5% kepada peniaga muslim (Muwatta’ Malik & Sunan al-Bayhaqi).

JUGA KALAU BELIAU MAMPU..SILA RUJUK ATHAR YANG SAMA DALAM MUWATTA' MALIK DI BAWAH BAB 'USYUR AHL AL-DHIMMAH...

BARANGKALI OLEH KERANA ISTILAH CUKAI TIADA DISEBUT MENYEBABKAN BELIAU TIDAK BERSETUJU DENGAN CUKAI..

LIHAT JUGA FATWA AL-AZHAR DARIPADA SYEIKH ATIYYAH SAQAR TENTANG CUKAI:

الضرائب فريضة فرضها ولى الأمر لحاجة البلد إليها ، وطاعته فى المصلحة واجبة ، ولا تجوز مخالفته قال تعالى { يا أيها الذين آمنوا أطيعوا الله وأطيعوا الرسول وأولى الأمر منكم } النساء : 59 ، على أن تكون عادلة فى تقديرها وجبايتها وإنفاقها ، يقول ابن حزم : وفرض على الأغنياء من أهل كل بلد أن يقوموا بفقرائهم ، ويجبرهم السلطان على ذلك إن لم تقم الزكوات بهم ، ولا فى سائر أموال المسلمين . وفى حديث مسلم " على المرء السمع والطاعة فيما أحب وكره ، إلا أن يؤمر بمعصية، فإن أمر بمعصية فلا سمع ولا طاعة

Terjemahannya secara umum: Cukai adalah fardu/ketetapan yang ditetapkan oleh pemerintah kerana keperluan negara kepadanya. Mentaati pemerintah kerana maslahah padanya adalah wajib dan tidak harus bercanggah dengannya berdasarkan ayat (al-Nisa':59). Dengan syarat cukai itu mestilah adil pada kadar penentuannya, kutipannya dan agihannya. Berkata Ibn Hazam: Diwajibkan kepada orang kaya di setiap negeri untuk membantu orang faqir. dan dipaksa/diwajibkan oleh pemerintah untuk tujuan itu sekiranya zakat tidak mencukupi..sebuah hadith riwayat Muslim mengatakan:Menjadi tanggungjawab setiap individu Muslim untuk mendengar dan mematuhi arahan pemimpin sama ada yang disukai atau dibenci (akan arahan itu) selagimana mereka tidak menyuruh melakukan maksiat, apabila mereka menyuruh melakukan maksiat, maka tiada boleh lagi mendengar dan taat (Sahih al-Bukhari & Muslim)..FATWA AL-AZHAR, MEI 1997..

BARANGKALI SYEIKH ATIYAH SAQAR JUGA BERTUJUAN UNTUK MEMESONGKAN UMAT ISLAM DENGAN AYAT DAN HADITH YANG SAMA SAYA GUNAKAN DALAM FORUM TERSEBUT.

APABILA SEORANG FORUMER MEMBALAS,TIDAK BERSETUJU DENGANNYA SERTA MEMBAWA PENDAPAT USTAZ ZAHARUDDIN (KAWAN SAYA DALAM BIDANG FIQH)..INI JAWAPANNYA..

Ustaz Zaharuddin.net ni memang tersohor tak bersumber.

SETAKAT INI USTAZ ZAHARUDDIN MEMANG AHLI DALAM BIDANG FIQH DAN PENDAPATNYA SERING DILAPIK DENGAN DALIL,KAEDAH USUL FIQH DAN SEBAGAINYA..JANGAN GOPOH BRO..NAMPAK SANGAT ANTA JAHIL...APA PENDAPAT ANDA? SAYA MEMANG TAK MAHU LAYAN ORANG SEBEGINI..NAMUN ...BELIAU PERLU DITEGUR UNTUK LEBIH MENJAGA LIDAH DAN JARI..SILAP CAKAP ATAU SILAP TAIP...BOLEH DAPAT DOSA KERING..

BACA POSTING SAYA DI BAWAH SANA NU..ADAKAH MENGUTIP CUKAI HARAM..FAHAM BETUL2..ITULAH ISI FORUM TERSEBUT..SAYA MEMANG MASIH JAHIL DAN BERTAQLID..NAMUN SAYA BERTAQLID KEPADA DR YUSUF AL-QARADAWI DAN SYEIKH ATIYYAH SAQAR KERANA KEDUANYA ADALAH ULAMA YANG MENJADI RUJUKAN MSA KINI..ANDA NAK BANDINGKAN DIRI ANDA DENGAN MEREKA..RASANYA DARIPADA TULISAN ANDA..UMPAMANYA LANGIT DAN BUMI..

KALAU ANDA TIDAK BERSETUJU JANGAN MUDAH MENUDUH...SAYA CUBA MENYESATKAN ORANG, SAYA MEMUTARBELITKAN AYAT-AYAT AL-QURAN, SAYA MENTAFSIR MENGIKUT NAFSU SERAKAH DAN BANYAK LAGI..ADAKAH ANDA MAMPU MENGETAHUI RAHSIA DI DALAM HATI SAYA?

SAYA BERSEDIA MEMAAFKAN KEJAHILAN ANDA WALAUPUN ANDA TIDAK MAHU MEMINTA MAAF KEPADA SAYA KERANA SAYA BERANGGAPAN ANDA SEBENARNYA JAHIL DAN GOPOH..MEMANG SIKAP MANUSIA GOPOH..BARTAUBATLAH!

No comments: