Thursday, April 9, 2009

Surat Kepada YB Nga Kor Ming ADUN Pantai Remis Perak


9 April 2009

YB Encik Nga Kor Ming
EXCO Kerajaan Negeri Perak
Pejabat EXCO Negeri Perak
30000 Ipoh
PERAK DARUL RIDZUAN.

Menemui YB Encik Nga dengan ucapan salam sejahtera


Yang Berhormat,

Alhamdulillah, dengan izin Allah, saya telah mengikuti isu di sekitar percubaan YB untuk mengenali Islam melalui pembacaan Ayat-Ayat Al-Quran dengan tekun. Saya juga terharu mendengar keluhan YB yang berbunyi “saya berasa amat kesal apabila masyarakat Tionghua yang cuba mengenali Islam dan Al-Quran melalui kitab berkenaan, tiba-tiba dihalang.”

Saya boleh memahami dan menyelami perasaan kecewa yang sedang melanda hati YB. Mudah-mudahan dengan sikap “tidak mesra Umno” dan pemimpin-pemimpin Umno tentang kecenderungan masyarakat Tionghua dan India yang sihat ini, ia akan meningkatkan lagi kesedaran Non-Islam untuk lebih mengkaji, mendalami dan mengadakan forum serta wacana mengenai Islam dengan cara yang lebih meluas.

Saya mempunyai sebuah impian. Dalam tempoh tidak berapa lama lagi mudah-mudahan akan muncul lebih ramai orang dari kalangan masyarakat Tionghua, India, Siam, Bajau dan Kadazan yang tampil menjadi Qari, Ustaz, Khatib dan Imam di seluruh negara. Kalau Jenghiz Khan yang mengetuai tentera Moghul menyerang dan memusnahkan hampir seluruh Kerajaan dan tamadun Islam di Kota Baghdad, tetapi sempat ditebus semula keagungan Islam melalui cucunya yang bernama Aurangzeb yang menegakkan empayar Islam di India kemudiannya. Maka saya mempunyai keyakinan yang kuat bahawa Islam akan kembali gemilang di negara kita melalui kaedah dan insiden yang hampir sama. Mudah-mudahan YB lah orangnya yang akan meletakkan batu asas pertama ke arah menyusun batu bata yang kukuh ini untuk terus bertumpang tindih.

Mari kita bina asas ini dengan mengatur langkah-langkah permulaan melalui seminar, muzakarah, muqabalah, dialog dan wacana. Tajuk-tajuk seperti “dimana tak kenanya Islam” atau “apa mesej al-Quran kepada orang bukan Islam” bolehlah difikirkan. Anggota panel boleh terdiri daripada tokoh-tokoh PAS, Umno, DAP, PKR dan pemimpin-pemimpin NGO, pensyarah serta pendakwah bebas. Ia boleh dijadikan sesi kuliah bersiri yang boleh dianjurkan di PWTC, di masjid-masjid, surau-surau, kuil-kuil dewan-dewan perhimpunan, di universiti-universiti, baik di IPTS atau IPTA.

Sekali lagi saya mengucapkan syukur kepada Allah S.W.T di atas kekuatan dan keberanian yang ada pada YB. Terus tekun dan beristiqamahlah dalam mengharungi ujian-ujian ini. Insya Allah saya seakan-akan sedang melihat sekerdip lilin yang bercahaya di hujung sana. Marilah kita sama-sama ke sana.


* MEMBANGUN BERSAMA ISLAM *


(TUAN GURU DATO’ HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT)
Menteri Besar Kelantan
Merangkap
Mursyidul Am PAS

ULASAN SAYA:

KETEPIKAN FAHAMAN POLITIK..JADIKAN INI PELUANG UNTUK KITA MENARIK BUKAN ISLAM KEPADA ISLAM..DALAM POSTING SAYA SEBELUM INI PERNAH SAYA SEBUT TENTANG KENYATAAN PROF. KAMAL HASAN, MANTAN REKTOR UIAM, YG TIDAK BERMINAT DENGAN POLITIK KERANA POLITIK BANYAK MEMUPUK RASA PERMUSUHAN, BUKTIKAN KEPADA SEMUA, PLATFORM POLITIK JUGA BOLEH MENJADI MEDIUM DAKWAH. TAHNIAH JUGA DIUCAPKAN KEPADA PAS KERANA SETELAH 11 BULAN BERSAMA DAP DI PERAK, DAP SUDAH MULAI KENAL DAN CUBA BERHUJAH DENGAN AL-QURAN.

SEPATUTNYA SETIAP UMAT ISLAM TANPA MENGIRA MEREKA PAS ATAU UMNO, BERTANYA KEPADA DIRI MEREKA SENDIRI, SEBELUM MATI DAN DIJEMPUT BERJUMPA ALLAH, BERAPA ORANG BUKAN ISLAM YANG SUDAH BERJAYA DIISLAMKAN?

SETERUSNYA CADANGAN SAYA, RTM JUGA PERLU ADAKAN RANCANGAN DIALOG ANTARA AGAMA DI TV DENGAN PENDEKATAN YANG LEBIH HARMONI. KITA YANG BERPOLITIK SERING MELAUNGKAN PERJUANGAN MEMARTABATKAN KETUANAN MELAYU...SAYA MEMANG SEORANG MELAYU, TAPI SAYA TIDAK AKAN BERBANGGA SEKIRANYA BANGSA SAYA DIHUMBAN KE NERAKA..SEBALIKNYA SAYA AKAN LEBIH BERBANGGA MENEMUI SI CINA, SI INDIA YANG ISLAM DAN IKHLAS ISLAMNYA, SERTA MEMPUNYAI CIRI-CIRI AHLI SYURGA.

KETAHUILAH PERJUANGAN ASABIYAH BANGSA TIDAK KE MANA, SEBALIKNYA PERJANGAN ISLAM MEMAYUNGI SEMUA..SEKIRANYA KITA MELAUNGKAN KETUANAN MELAYU, HIDUP MELAYU, BANGSA LAIN AKAN MERASA KECIL HATI. LALU KECIL HATI MEREKA ITU AKAN MELAHIRKAN DENDAM.

PERJUANGAN BANGSA AMAT SEMPIT KERANA SI CINA TIDAK MUNGKIN AKAN MENJADI MELAYU KERANA SUDAH DITAKDIRKAN LAHIR SEBAGAI CINA, SEBALIKNYA SI CINA, SI INDIA, SI IBAN BOLEH MENJADI MUSLIM..FIKIRKANLAH!

No comments: