Monday, September 30, 2013

KECANTIKAN MANUSIA HANYALAH SEBUAH KANVAS YANG MEMILIKI PELUKISNYA

 Pihak media suka menghebohkan skandal orang ternama yang tergelincir melakukan dosa melibatkan gender berbeza. Benarlah sabda nabi SAW:

مَا تَرَكْتُ بَعْدِي فِتْنَةً أَضَرَّ عَلَى الرِّجَالِ مِنْ النِّسَاءِ

Ertinya: Tidak aku tinggalkan selepasku FITNAH/UJIAN yang paling bahaya kepada orang lelaki SELAIN WANITA (Sahih al-Bukhari dan Muslim).

Ramai lelaki/wanita tergoda dengan kecantikan manusia sehingga sanggup melanggar batasan agama. MATA menjadi pintu fitnah, selepas masuk ia bertapak di hati lalu DIKOSMETIKKAN oleh syaitan atas nama CINTA walaupun ia hanya CINTA PALSU. Oleh itu Allah mengarahkan agar pintu FITNAH (MATA) ditutup ketika tiada keperluan. FirmanNya:

قُلْ لِلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ

Ertinya: Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka MENYEKAT PANDANGANmereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan (al-Nur[24:30]).

Bila tetap TERPAKSA BERTEMBUNG DENGAN MANUSIA (LELAKI/WANITA) yang cantik, anggaplah mereka hanyalah sebuah KANVAS yang dihasilkan oleh PELUKIS atau PENCIPTANYA...Jangan kagumi, memuji atau tergoda dengan KANVAS itu, sebaliknya PUJALAH PELUKIS ATAU PENCIPTANYA.

اللَّهُ الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ قَرَارًا وَالسَّمَاءَ بِنَاءً وَصَوَّرَكُمْ فَأَحْسَنَ صُوَرَكُمْ وَرَزَقَكُمْ مِنَ الطَّيِّبَاتِ ذَلِكُمُ اللَّهُ رَبُّكُمْ فَتَبَارَكَ اللَّهُ رَبُّ الْعَالَمِينَ

Ertinya: Allah yang menjadikan bumi sebagai tempat penetapan untuk kamu, dan langit sebagai bumbung yang kukuh binaannya; dan DIA MEMBENTUK RUPA KAMU LALU (DIA) MEMPERELOKKAN RUPA KAMU, serta dikurniakan kepada kamu dari benda-benda yang baik lagi halal. Yang demikian (kekuasaanNya dan kemurahanNya) ialah Allah Tuhan kamu; maka nyatalah kelebihan dan kemurahan Allah, Tuhan sekalian alam (GHafir[40:64]).


Juga firmanNya:

خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ بِالْحَقِّ وَصَوَّرَكُمْ فَأَحْسَنَ صُوَرَكُمْ وَإِلَيْهِ الْمَصِيرُ

Ertinya: Dia menciptakan langit dan bumi dengan cara yang sungguh layak dan berhikmat, dan DIA MENENTUKAN BENTUK RUPA KAMU SERTA MEMPERELOKKAN RUPA KAMU; dan kepadaNyalah tempat kembali (al-Taghabun[64:3]).

No comments: